Nem tudom abbahagyni a sírást - Dale Oen halála sokkolta Kitadzsimáékat

Alexander Dale Oen norvég úszó, Sanghaj, 2011
Vágólapra másolva!
A hirtelen elhunyt Alexander Dale Oen legnagyobb ellenfeleit, így Gyurta Dánielt, Koszuke Kitadzsimát és Brendan Hansent is megrázta a norvég úszóklasszis halála. Gyurta mindig együtt nyújtott vele, Kitadzsima nem tudja abbahagyni a sírást, Hansen pedig úgy emlékszik vissza rá, mint egy gyerekre. 
Vágólapra másolva!

"Dani nevében is mondhatom, mélyen fájlaljuk, ami történt, Alexandert nagyon jól ismertük, szerettük" - fogalmazott Széles Sándor, Gyurta Dániel edzője azt követően, hogy a 100 mellen világbajnok, olimpiai ezüstérmes norvég úszó válogatottjának arizonai edzőtáborozása közben, hirtelen, minden előjel nélkül elhunyt.

"A közös versenyeink alkalmával rendszeresen Danival együtt gimnasztikáztak, végezték a nyújtógyakorlatokat a tornateremben, beszélgettek, vagy éppen gratuláltak a másik eredményeihez. A halál okáról értelmetlen találgatni, várjunk ezzel. Korábban azt hallottam, hogy az utóbbi időben sérült volt, sokat kihagyott, de amíg nincs orvosi magyarázat, addig nincs mit mondani. Nyugodjék békében!"

Forrás: AFP/Daniel Mihaliescu
Dale Oen (b) és Gyurta (k) jóban voltak

Dale Oen 27. születésnapja előtt kevesebb, mint három héttel bekövetkezett halála sokkolta Norvégiát, az ország miniszterelnöke, Jens Stoltenberg az írta róla a Twitteren, hogy "egy kis ország nagyszerű sportolója volt, gondolatban a családjával és a barátaival vagyok."

Az amerikaiak mellúszó klasszisa, Brendan Hansen az AP hírügynökségnek így nyilatkozott: "Látsz egy srácot, aki éppen a csúcson van, és el sem tudod képzelni, hogy ilyesmi történhet. Hirtelen elmegy, te pedig tehetetlen szomorúságot érzel. Annyira igazságtalan."

Hansen hozzátette: emlékszik Dale Oen arcára, amikor a pekingi versenyre készültek. "A várakozószobában igencsak feszült és stresszes tud lenni a hangulat, de ő láthatólag inkább élvezte a helyzetet, mosolygott és nevetett. Csak egy gyereknek tűnt, akit izgatott, hogy versenyezhet."

Dale Oen másik nagy ellenfele a japán Koszuke Kitadzsima volt, aki 100-on és 200-on is címvédőként indul a londoni olimpián. "Nem tudom abbahagyni a sírást. Sokkolt a jó barát és a nagy rivális halála" - írta a japán sztár Twitter-oldalán. "Nagyszerű úszó volt, még egyszer szeretnék vele versenyezni. Mindig motivált, ha ellene úszhattam. Nyugodjék békében!"

Forrás: AFP
Dale Oen és Kitadzsima nagy harcokat vívtak

A norvég média megemlékezik arról, hogy Dale Oen a sanghaji világbajnokságon aranyérmet nyert három nappal az ismert norvégiai mészárlás után, amikor Anders Breivik megölt 77 ártatlan embert. "Egységesnek kell maradnunk, nem szabad, hogy most szétessünk, vagy egymás ellen forduljunk. Azért is jöttem el a vébére, hogy példát mutassak a norvég embereknek" - nyilatkozta akkor Dale Oen.

A Norvég Úszó Szövetség közlése szerint megállt a szíve Dale Oennek, akire a zuhany alatt eszméletlen állapotban találtak rá, és már nem tudták megmenteni. A nemzetközi (FINA) és az európai szövetség (LEN) egyformán gyászjelentést adott ki, hangsúlyozva, hogy hatalmas veszteség érte a világ úszósportját, az egyik legtehetségesebb versenyző távozott az élők sorából. A FINA bátor és őszinte sportolónak nevezte Dale Oent, a LEN-közlemény szerint egy csodálatos bajnok élete ért tragikus véget.