Kővágó utolsó dobása Eb-bronzérmet ért

Vágólapra másolva!
Kővágó Zoltán bronzérmet szerzett diszkoszvetésben a Helsinkiben zajló atlétikai Európa-bajnokság szombati versenynapján.
Vágólapra másolva!

Kalapácsvetésben Pars lett Európa legjobbja

Az athéni olimpia ezüstérmese a fináléban hatodik, azaz utolsó kísérletére dobta a legjobbját, 66,42 métert, és ezzel a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Győzött a német Robert Harting 68,30-cal, a második az észt Gerd Kanter lett 66,53-mal. Kővágó élete legjobb Eb-eredményét érte el, korábban ugyanis még soha nem állhatott dobogóra.

A 2004-es athéni olimpián ezüstérmes Kővágó éremesélyesként várta a döntőt, amelynek kezdetére eleredt az eső. Idén nagyszerű formában versenyzett, a New York-i Gyémánt Liga-viadalon például győzött. A világranglistán az ötödik volt az Eb előtt 68,21 méterrel, az előtte állók közül a kétszeres olimpiai bajnok litván Virgilijus Alekna és a címvédő lengyel Piotr Malachowski nem jött el Helsinkibe.

Kővágó a selejtezőben is meggyőző teljesítményt nyújtott, a második legjobb eredménnyel (65,99 m) került a fináléba, melynek során a szakadó esőhöz 15 fokos, szeles idő társult. Utolsóként kezdett, s 65,45 méterrel azonnal a mezőny élére ugrott. Rajta kívül elsőre csak a pekingi olimpiai bajnok észt Gerd Kanter dobta túl a 65 métert jelző vonalat (65,11 m).

Kővágó 62,07-tel folytatta, s egy helyet visszacsúszott: a kétszeres világbajnok német Robert Harting átvette tőle a vezetést (65,80 m).

A harmadik sorozatban, amikor már elállt az eső, egy érvénytelen kísérlet következett Kővágótól. Ezután az utolsó négy búcsúzott - köztük a világranglistán negyedik brit Lawrence Okove -, s a legjobb nyolc folytathatta.

A Honvéd versenyzője negyedikre csak 63,77 métert dobott. Utána következett Harting - a harmadik körtől az elől állók dobnak utoljára -, aki 68,30 méterrel megerősítette első helyét.

A következő sorozatban Kanter is javított, s 66,53-mal megelőzte Kővágót, aki megint 65 méter alatt maradt (63,66 m). Ugyanakkor az is látszott, hogy az első három közé más nem tud beférkőzni.

A magyar dobó utolsóra beleerősített, 66,42 méterrel zárt - az ezüst bő tíz centin múlott -, s a 2004-es athéni játékok után ismét felállhatott egy nagy világversenyen a dobogóra, ezúttal annak harmadik fokára.

A magyar diszkoszvetés erejét jelzi, hogy két éve Barcelonában - az ezúttal távolmaradó - Fazekas Róbert szerzett bronzérmet.

"Az időjárás határozta meg a versenyt" - nyilatkozta Kővágó. "Az eső miatt nagyon csúszott a dobókör és a diszkosz is. Elsőre, gondoltam, beletrafálok, hátha összejön egy jó dobás, ez sikerült is. Aztán elállt az eső, normalizálódtak a körülmények, de a kör továbbra is nagyon csúszott, féltem a sérüléstől. A végére próbáltam még beleerősíteni, végül csak néhány centin múlott az ezüst."

A Honvéd dobója hozzátette, kiegyensúlyozott, jó formában érzi magát, így az év második felében is tudja hozni majd az eredményeket.

"Az olimpián nagyjából ugyanez a mezőny lesz, mint itt, az időjárás ott is befolyásolhatja a versenyt. Én szeretnék a mostaninál nagyobbat dobni, de nem tudom, mennyi kellhet a dobogóhoz."