Fazekasnak a B próbája is pozitív lett

Fazekas Róbert, diszkoszvetés
Vágólapra másolva!
Fazekas Róbert diszkoszvető egy ügyvédje által közzétett csütörtöki közleményben elismerte, hogy ő volt az az atléta, akinek pozitív eredményt hozott a doppingtesztje.
Vágólapra másolva!

A nyugat.hu internetes oldalon az is olvasható, hogy a B próba igazolta az eredményt.

"A WADA akkreditált laboratóriuma a Magyar Antidopping Csoport által Ügyfelemtől 2012. június 16. napon levett vizelet ún. A mintájában nagyságrendileg 1 ng/ml mennyiségű sztanozolol nevű tiltott szert talált. 1 nanogramm a gramm 1 milliárdod része, ennél kisebb mennyiséget a WADA-laboratóriumokban gyakorlatilag ki sem tudnak mutatni. Az Ügyfelem által saját költségén megrendelt ún. B minta az A mintát igazolta. Fontosnak tartom kiemelni, hogy Ügyfelemtől a májusban levett minta negatív lett, és még legalább kettő ellenőrzése lett volna az olimpiáig. A megbízásomból eljáró igazságügyi szakértő megerősítette, hogy egy nanogramm stanozolol egy milliliternyi vizeletben olyan ultracsekély mennyiség, amely tiltott teljesítményfokozásra nem alkalmas. Fazekas Róbert nem doppingolt, semmilyen tiltott módon nem próbálta a teljesítményét fokozni" - áll a Czeglédy Csaba ügyvéd által jegyzett közleményben.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője megerősítette, hogy a B próba is pozitív eredményt hozott. Hozzátette: innentől kezdve doppingvétségről lehet beszélni, és a MACS mindent elkövet majd annak érdekében, hogy gyorsított eljárásban lezáruljon az ügy. Ahogy fogalmazott: ez elsősorban a sportolón múlik, s akár már a jövő héten megtarthatják a fegyelmi tárgyalást.

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke múlt kedden jelezte, hogy egy olimpiai A szintet teljesítő atléta fennakadt egy versenyen kívül elvégzett doppingellenőrzésen, s az A minta vizsgálatakor sztanozolol nyomaira bukkantak a szakemberek. Később azt is közölték, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság a MASZ egyetértésével nem nevezte Fazekas Róbertet a londoni olimpiára.

A diszkoszvető a 2004-es athéni játékokon aranyérmet nyert, majd doppingvétség miatt utólag megfosztották első helyétől. Eltiltásának lejárta után visszatért, és kijutott a pekingi olimpiára, ott nyolcadik lett, majd a 2010-es Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett.