Szenzációs játékkal verte a kéziválogatott az olimpiai és vb-címvédőt

Császár Gábor (b) kapura tör a francia Didier Dinart (j) mellett a férfi kézilabda Franciaország-Magyarország olimpiai felkészülési mérkőzésen Dunkerque-ben 2012. július 22-én
Vágólapra másolva!
A magyar férfikézilabda-válogatott szenzációs játékkal 23-22-re nyert a pénteken kezdődő londoni olimpián címvédőként pályára lépő, világbajnok francia csapat otthonában, a Dunkerque-ben rendezett vasárnapi felkészülési mérkőzésen.
Vágólapra másolva!

felkészülési mérkőzés:
Franciaország - Magyarország 22-23 (14-11)
gól:
D. Narcisse 5, Karabatic 4, Honrubia 3/1, Joli 3/1, Sorhaindo 3, Barachet 2, B. Gille 1, Fernandez 1, illetve Császár 7/4, Nagy L. 3., Gulyás 2, Vadkerti 2, Zubai 2, Harsányi 2, Pérez 2, Iváncsik G. 1, Mocsai 1, Lékai 1
kiállítások: 0, ill. 4 perc.
hétméteresek: 3/2, ill. 4/4.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány az olimpiai keretbe jelölt 14 játékosnak adott bizalmat, a tartalék Laluska ezúttal nem lépett pályára. A kapuban Fazekas, a védekezésben pedig először Harsányi-Mocsai-Nagy L.-Ilyés-Zubai-Iváncsik G. hatos kezdett. Utóbbi hamar kisebb kézsérülést szenvedett, így a helyén Vadkerti folytatta.

Nagy bombagóljára négy találattal válaszolt a házigazda, és főként a kapus Omeyer, valamint Narcisse remek játékának köszönhetően a 21. percben már 11-6-ra vezetett. A szünetre ugyanakkor három gólra csökkent a franciák előnye.

A fordulást követően gyors gólokkal és Fazekas bravúrjaival fordított a magyar csapat az öltözőben feledkező olimpiai és világbajnok ellen, amely hét perc után tudott csak betalálni. A házigazdák azonban összekapták magukat, így a 41. percre már ismét náluk volt az előny (17-16). Mocsai időt kért, és negyedórával a vége előtt megint fordult a kocka (18-19), és a rövid időre beálló Mikler büntetőt fogott.

A folytatásban remekül védekezett mindkét csapat, alig esett gól. Császár 20-20-nál ziccert rontott, de később kétszer úgy volt eredményes, hogy a francia kapusok hozzáértek a lövéséhez. Az utolsó perc 22-22-nél Fazekas-védéssel indult, majd 20 másodperccel a vége előtt Császár a falon egyedül áttörve betalált. Az utolsó támadásuk előtt időt kértek a franciák, majd Ilyést kiállították. A záró Narcisse-lövést Fazekas fölé tolta.

Mocsai Lajos elvileg a mostani teljesítmények alapján dönti el legkésőbb péntekig, hogy Laluska a tartalék szerepkörből előre lép-e a 14-es olimpiai alapcsapatba, ám a látottak alapján aligha lesz változás. A válogatott kedden átbuszozik Londonba, és még aznap este találkozik a brit együttessel az egyik olimpiai helyszínen, a Copper Boxban.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány: "Idegenben, erős ellenféllel szemben sikerült győznünk, ennek természetesen örülünk, hiszen a csapat egysége tovább nőtt, azonban mindenkit óva intenék attól, hogy túlzott elvárásokat pakoljon a csapatra. Az eredménynek az olimpia előtt egy héttel csekély a jelentősége, a meccs megmutatta, hogy állunk az egyes játékelemekben. Komoly tapasztalatokat szereztünk a védekezésünkkel, illetve a franciák többfajta védő-felállásával szembeni játékkal kapcsolatban. Jó kapusteljesítményt láttunk Fazekas Nándortól, de láttuk a problémákat is, elsősorban a nyitott védekezés elleni átlövésekre gondolok. Annak örülök, hogy fizikailag is jól bírtuk a meccset, szakmailag nagy igénybevétel mellett tizennégy játékossal álltunk helyt. Laluska Balázs ezúttal nem kapott lehetőséget, hiszen szerettük volna kipróbálni, hogy a szabályoknak megfelelően miként teljesítünk az olimpiai tornán engedélyezett játékosszám mellett. A találkozóba nagy lendülettel vetették bele magukat a franciák, akik, úgy gondolom, a spanyolok elleni, egy héttel ezelőtti hétgólos győzelmüket követően arra számítottak, hogy ismét biztos sikert aratnak telt házas közönségük előtt. Az első negyedórában több hibát is elkövettünk, ám a félidő végén felzárkóztunk, majd szünet után megfordítottuk az állást, és izgalmas végjátékban a győzelmet is sikerült megszereznünk. Dolgozunk tovább, kedden átutazunk Londonba, ahol aznap még megmérkőzünk a britekkel, vasárnap pedig jöhet az olimpiai nyitány az Európa-bajnoki címvédő dánok ellen."