Ők édesíthetik meg az életünket

Janics Natasa és Kovács Katalin a szolnoki Holt-Tisza partján
Janics Natasa és Kovács Katalin szerezték az első olimpia aranyérmet párosban
Vágólapra másolva!
Bár a sokaknak csalódást okozó pekingi olimpia után jóval visszafogottabbá váltak a Londonban várható magyar szereplésről szóló jóslatok, így is több mint tíz olyan veresnyszámot rendeznek az olimpián, amelyben reménykedhetünk az aranyéremben. Összeszedtük, kikre érdemes a leginkább odafigyelni az előttünk álló tizenhat napos sportmaratonon.
Vágólapra másolva!

"Akár az is benne van, hogy minden idők legrosszabb szereplését hozzuk" - osztotta meg velünk borúlátó jóslatát a legjobb esetben három magyar aranyérmet váró MSZP-s Juhász Ferenc, de fideszes kollégája, Szijjártó Péter is csak négy első helyre tippelt az [origo] éremkalkulátorában. A szokottnál gyengébb pekingi termés után a Magyar Olimpiai Bizottság is felettébb visszafogott, négy éve az akkor még MOB-elnök Schmitt Pál a szívet és a lelket hiányolta a magyar sportolókból, utódja, Borkai Zsoltot viszont már elégedett lenne, ha megismételnénk a 2008-ban elért három aranyérmet (1928 óta ennél mindig több első helyet szállítottak a magyarok).

A pesszimizmust és az óvatosságot azonban nem mindenki osztja, az ötödik olimpiájára készülő asztaliteniszező, Tóth Krisztina például legalább kilenc első helyet vár, és bár ehhez sok mindennek össze kell jönnie, versenyzőink eredményeit és képességeit mérlegre téve még ez is benne lehet a magyar csapatban.

Baráth-Storcz 6-1

Magyarország 157 olimpikont küld Londonba, közülük Kammerer Zoltán, Biros Péter, Kásás Tamás, Szécsi Zoltán, Kiss Gergely és Douchev-Janics Natasa már háromszoros olimpiai bajnok. Janicsnak jó esélye van újabb két aranyat szerezni, ezzel beérné az örökranglista élén Egerszegi Krisztinát és Keleti Ágnest (az abszolút rekorder a hétszeres bajnok vívó, Gerevich Aladár).

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Janics Natasa és Kovács Katalin

A győzelem a nemzetközi mezőny szélesedésével egyre nehezebb, az egyik legdinamikusabban fejlődő sportág pedig éppen a hagyományos magyar sikerágazat, a kajak-kenu. "Annál az időnél, amivel 12 és 8 éve olimpiát nyertünk, most három-négy másodperccel jobb időket megyünk, de ez a zágrábi Eb-n csupán az ötödik helyhez volt elég" - érzékeltette a különbséget a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán.

Baráth Etele elnök mindezek tudatában is magabiztos kijelentést tett, szerinte akár hat győzelem is kitelik a csapattól, arany nélkül pedig nem is mernek hazajönni. Storcz Botond szövetségi kapitány mértékletesebb volt, egy aranyat ígért az [origo]-nak. Bárhogy is lesz, az első kajakos győztesnek a sportág történetének huszadik magyar olimpiai aranyát akasztják majd a nyakába Londonban.

Vajda Attila kenu egyes 1000 méteren olimpiai címvédő, de a 2007-es és a 2011-es vébét is megnyerte, a férfiak közül egyértelműen hozzá fűződnek a legvérmesebb remények. Éremesélyes még a Dombi Rudolf, Kökény Roland kajakpáros, amely júniusban megnyerte a zágrábi Európa-bajnokságot 1000 méteren. Kökénynek ebben a számban van egy világbajnoki címe is 2005-ből, akkor még Kucsera Gábor volt a párja.

Aranyra rajtuk kívül inkább a női kajakosoktól számíthatunk. Douchev-Janics Natasa K-1 200-on három vébét nyert 2007 óta, tavaly szülés miatt nem versenyzett Szegeden, de az idei Eb-n megint csak első lett. Hasonlóan meggyőzően szerepelt a hosszú évek óta legyőzhetetlen Kovács Katalin, Janics páros 500-on: nyertek az athéni és a pekingi olimpián, a közben bezsebeltek két vb-címet is.

Női négyesben a Kovács, Kozák Danuta, Szabó Gabriella, Fazekas-Zur Krisztina hajó indul. Kovács nyolc vébét nyert ebben a számban, Kozák kettőt, Szabó és Fazekas egyet-egyet. Az Eb-n a női kajaknégyes két és fél másodperccel kapott ki a németektől, de az összeszokottság akkor még teljesen hiányzott, Storcz szerint az olimpián már sokkal jobb lesz a magyar hajó, és ők maguk is aranyérmet várnak maguktól.

Cseh titkos stratégiával készül Phelpsék ellen

Hasonló várakozás előzi meg az úszók szereplését, akik minden idők legnagyobb csapatával, összesen 32 versenyzővel indulnak az olimpián. Közülük hárman is voltak már világbajnok a játékokon is szereplő számban: Gyurta Dániel 2009-ben és 2010-ben is nyert 200 mellen, Cseh László 2005-ben 400 vegyesen, Hosszú Katinka 2009-ben ugyancsak 400 vegyesen lett első.

Forrás: MTI/Kollányi Péter
Gyurta Dániel, Cseh László és Jakabos Zsuzsanna útban London felé

Gyurta nagy ellenfele a négyszeres olimpiai bajnok japán nemzeti hős, a Békakirálynak becézett Kitadzsima Koiszuke lehet. A japán úgy nyerte meg hazája válogatóját, hogy már mindene fájt a végén, ám azt mondta: felkészült a fájdalomra is, aminél viszont fontosabb, hogy ismét érzi magában a tüzet. Gyurtát sem kell azonban félteni, a májusi debreceni Eb-n nem esett pánikba, nem hagyta, hogy az ellenfelei taktikája befolyásolja a saját versenyét. "A mellúszómezőnyben nagy meglepetések fordulhatnak elő mindkét oldalról, azaz kieshetnek favoritok, és feljöhetnek ismeretlenek. Kiszámíthatatlan a mezőny, mert ez az egyik legnehezebb úszásnem" - mondta a nagy kihívásról Gyurta, aki csúcsformában érzi magát az olimpia előtt.

Hosszú Katinkának az amerikai Elizabeth Beisel lehet a legnagyobb ellenfele, a vetélytárs a sanghaji vébén aranyéremmel üzent ellenfeleinek 400 vegyesen. A 23 éves magyar úszónő ennek ellenére úgy érzi, az olimpián övé lehet a bajnoki cím, amerikai edzője, Dave Salo szerint tanítványa a korábbinál sokkal komolyabban veszi a technikát, ennek pedig hamar megmutatkozott az eredménye.

Cseh egyszerre két amerikaival kel birokra, Michael Phelps és Ryan Lochte is abszolút szupersztár, akik közül az előbbit még sosem tudta legyőzni, Lochtét is utoljára Pekingben. Lochte 4:07.06-tal nyerte az amerikai válogatót Phelps (4:07.89) előtt, míg Cseh 4:12.17-tel nyert Eb-t Szegeden. Turi György edző szerint azonban nincs értelme összehasonlítani az időeredményeket, ők pedig kidolgoztak egy olyan stratégiát, amellyel Cseh megverheti Phelpséket.

A hármas mellett a tavaly 1500 gyorson vb-bronzérmes Kis Gergőnek és az idén 800 gyorson Európa-bajnok Kapás Boglárkának is lehetnek éremszerzési esélyei, utóbbi öntudatosan kijelentette: ha valamit eldönt, azt meg is tudja csinálni.

Fekve, lengve és forogva is összejöhet az arany

További egyéni számokban is jó esélyeink vannak az aranyra. Sidi Péter mindjárt három sportlövőszámban is rajthoz áll, kisöbű puska összetettben nyert is már vébét két éve, de akár légpuskában, akár kisöbű puska fekvő testhelyzetben is összejöhet neki egy érem. A komáromi lövésznek áprilisban és májusban akadtak gyengébb versenyei, miközben nagy ellenfele, Niccolo Campriani stabilan szállította az eredményeket az elmúlt hónapokban.

Berki Krisztián uralja a lólengést, az utolsó két vébét megnyerte. Londonban fő riválisa a városban élő Louis Smith lesz, aki nyolcvan év után szerzett olimpiai érmet a brit tornászoknak Pekingben. Az akkori győztes, a kínai Teng Haj-pin viszont nem épült fel a sérüléséből, így egy vetélytársat máris ki lehet húzni a listáról. Berkin óriási a nyomás, az elmúlt évek eredményei miatt mindenki aranyat vár tőle, ő viszont nem győzi elmondani: ez még csak az első olimpiája lesz, így elsősorban saját magát szeretné legyőzni.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ehhez pedig komoly segítséget jelenthez, hogy néhány hete olimpiai lovat kapott, így hozzászokhatott a szerhez a játékok kezdetéig. Bár Berki jó versenyzőalkat, a tornaszövetség elnöke, Magyar Zoltán szerint egy olimpia teljesen más, mint egy világbajnokság, ezért Berkit a játékok alatt el kell szigetelni a külvilágtól, mert megzavarhatják a többi magyar olimpikonról érkező hírek.

Marosi Ádám már tudja, milyen nyerni a brit fővárosban, ahol három éve világbajnok lett. Az öttusázó 2011-ben is vb-dobogóra állhatott, igaz, csak az alsó fokára. Hogy Londonban ismét a legjobb lehessen, többek között a sikerfüggő orosz legendát, Andrej Mojszejevet kell majd legyőznie.

Pars Krisztián ugyan nem nyert vébét, de tavaly második lett, idén szintén második a világranglistán, méghozzá a háromszoros világbajnok Ivan Tyihon mögött. A fehérorosz klasszis legnagyobb 2012-es dobását mindössze egy nappal Pars Krisztián egyéni legjobbja után érte el. A lelki játszmáknak Londonban is nagy szerepük lehet Pars szerint: "Pszichésen padlóra küldhetjük egymást, ha az első két dobása jól sikerül valakinek, az ellenfele hibázhat. Ez dönthet az olimpián, meg a pillanatnyi forma."

Egy olimpiai érem az evezés őshazájából óriási teljesítmény lenne a Varga Tamás, Hirling Zsolt könnyűsúlyú párostól. A bravúrra azonban van esély: 2005-ben együtt nyertek vébét, és bár később hároméves szünetet tartottak, tavaly ismét összeálltak. A páros óriási fölénnyel, 12 másodperccel nyert júliusban országos bajnokságot, ám ennél fontosabb, hogy májusban megnyerte a luzerni kvalifikációs verseny döntőjét is.

A legnagyobb esélyesek mellett okozhat kellemes meglepést a 800 méteres és 10 km-es gyorsúszásban is induló Risztov Éva, a vívók közül Mohamed Aida, Szász Emese és Szilágyi Áron, a birkózó Deák-Bárdos Mihály, a cselgáncsozó csapat tagjai közül Ungvári Miklós, Mészáros Anett, Karakas Hedvig, Bor Barna vagy Csernoviczki Éva, vagy akár valamelyik magyar bokszoló.

A Kemény-fiúkon a világ szeme

Csapatsportokban is van esély olimpiai érmekre, a férfivízilabda-válogatott zsinórban a negyedik aranyára hajt. A 2008-as pekingi siker óta nemhogy nyerni nem sikerült semmit, éremből is csupán egy jött össze: egy bronz, idén januárban az eindhoveni Eb-n. A csapat ezúttal unortodox felkészülési módszert választott: ipari mennyiségben játszotta a barátságos meccseket, és többször összecsapott a legnagyobb olimpiai ellenfeleivel is.

A riválisokkal szemben hat vereséget hozó felkészülési periódusban Kemény Dénes frusztrálni akarta játékosait. "A horvátok ellen például legutóbb az a lelki feladat volt a lecke, hogy sokgólos hátrányban kell erősnek maradnunk, és sikerült is felzárkóznunk" - rántotta le a leplet egy apró titokról Kiss Gergely.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Kemény kapitány hétfőn, az elutazás előtt foglalta össze az olimpia előtti érzéseit: "Nem mondom, hogy mi vagyunk a legjobbak, de azt igen, hogy a legjobbakkal egy szinten állunk. Ha úgy játszunk, ahogy tudunk, bármi lehet, s ebben az újabb arany is benne van."

A Merész András vezette női válogatott a junior vb-ezüstérmes csapatra épül, és Keményékhez hasonlóan bronzérmet szerzett a hollandiai Eb-n. A csapatkapitány Drávucz Rita nyomban a meccs után Londonról kezdett beszélni, méghozzá igen ambiciózusan: "Immár az olimpiai arany a cél, ahogy azt én kezdettől mondom, és tartom továbbra is!"

Ha nem is aranyat, de titkon érmet remél a férfikézi-válogatott is. Mocsai Lajos együttesébe sokszor végtelennek tűnő huzavona után visszatért Nagy László, aki valóban óriási erősítést jelent. A csapat ugyanakkor kegyetlenül erős csoportba került, a legutóbbi Eb első négy helyezettjével (Dánia, Szerbia, Spanyolország, Horvátország) mind meccselnie kell majd. A bravúrokra is képes társaság közvetlenül az olimpia előtt a világ- és olimpiai bajnok franciákat verte meg, mégpedig Franciaországban, amire 1992 óta nem volt példa.

A meccs után maga a francia kapitány, Claude Onesta jelentette ki: "Egy nagyon erős csapattal játszottunk, szerintem a magyarok éremesélyesek a londoni olimpián."