Csernoviczki elájult a bronzérem előtt

Csernoviczki Éva, olimpia, bronzérem, cselgáncs
Vágólapra másolva!
Csernoviczki Éva az első magyar női cselgáncsozó, akinek sikerült érmet nyernie az olimpián. A 25 éves sportoló maga sem gondolta, hogy ilyen szép napja lesz, miután a második meccse végén egy fojtástól elájult, majd fél órán keresztül szédelgett.
Vágólapra másolva!

Nagy bravúr kellett az első magyar éremhez

A nap sportképe: Csernoviczki ráharapott az érmére

"Nagyon boldog vagyok, elmondhatatlanul!" - mondta még a fáradtságtól lihegve a tatamiról lejövet Csernoviczki az [origo]-nak, miután megnyerte a bronzmérkőzést.

"A második meccsemen vezettem egy intéssel, mégis kikaptam, és akkor nem gondoltam, hogy ilyen jól fog sikerülni a mai nap. A fojtástól szó szerint elaludtam a szőnyegen, elájultam, de nem emlékeztem rá. Fölálltam, és azt hittem, hogy folytatódik még a mérkőzés. Utána nagyon rosszul éreztem magam lelkileg és fizikailag is, egy fél órába telt, mire összeszedtem magam, folyamatosan szédelegtem, szerencsére volt egy kis szünet. Tíz percig feküdtem felemelt lábbal, jéggel a tarkómon, aztán kimentem a levegőre, és éreztem, hogy jobban vagyok. Ezután a kínai ellenfelemet nagyon könnyedén megoldottam, pedig vele mindig nagyon szoros meccseket vívtam. A harmadik helyért valójában már felszabadultan dzsúdóztam."

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A képre kattintva galéria nyílik

A 48 kg-os dzsúdósnak nagy álma vált valóra azzal, hogy érmet nyert az olimpián. "A végén arra gondoltam, az egész életem benne van ebben a sikerben" - mondta Csernoviczki, aki a verseny előtt még babonából nem nyilatkozott. A bravúr értékét növeli, hogy pályafutása során először tudta legyőzni a világranglista-vezető Fukumit. A meccs alatt főleg arra figyelt, hogy a japán bal kézzel ne tudja megragadni a hajtókáját, és ezt sikerült is elkerülnie. Ennél is fontosabbnak érezte azonban, hogy magára odafigyeljen, hogy jól bírja a hosszabbítást, és azt a taktikát hajtsa végre, amelyet előzetesen megbeszéltek. Csernoviczki már tavaly, a japánokkal közös edzőtáborban is meglepte egyszer Fukumit a kis külső horoggal, amely most a bronzérmet eredményezte.

"Nem éreztem magam fáradtnak, egyébként is inkább fejben szoktam elfáradni, sok energiát felemészt, hogy az embernek állandóan koncentrálnia kell. Bíztam benne, hogy meg tudom törni a Fukumi elleni átkot, és a hosszabbításban is éreztem, hogy jó esélyem van, indítottam egy utolsó nagy támadást, ami végül meghozta az eredményét."

A dzsúdós édesapja és egyben edzője, Csernoviczki Csaba sem volt bőbeszédű a verseny előtt két nappal, a sorsolásról például azt mondta, hogy őket az egyáltalán nem érdekli. Rögtön a bronzmeccs után az [origo]-nak így fogalmazott. "Felemásak az érzéseim, mert volt egy mérkőzés, ami elment sajnos, de a harmadik helyért a japán ellenfelét szépen megverte, azt mondom, hogy ez volt Évi élete meccse. Nagyon jól dolgozott, végig uralta a bronzmeccset, és az ipponnal tisztán nyert, nincs miről beszélni."

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A képre kattintva galéria nyílik

Csernoviczki Csabát az aranypontért zajló hosszabbításban elküldték a tatami mellől, utóbb kiderült, a bíró azt nehezményezte, hogy az edző túl hangosan reklamált a japán passzivitása miatt. "Kinézett rám, hogy mi legyen, én meg mondtam neki, hogy csinálja, és a következő akcióból meg is nyerte a meccset. Ha ezen múlik, akkor ezentúl mindig úgy intézem, hogy elküldjenek" - mosolygott az apa, lánya pedig azt tette hozzá, hogy pluszadrenalint és -erőt jelentett számára az incidens.

A tatabányai sportoló apja abban bízik, hogy lánya érmét még további dobogós helyek követik. "Reméljük, hogy több érem is lesz még, akár már holnap, majd holnapután is, és egészen augusztus 1-jéig. A csapatban benne van még egy-két érem." Hasonló véleményen volt az újdonsült bronzérmes is, aki szerint akár már vasárnap, Ungvári Miklós is odaérhet a dobogóra, de a mostani, általa nagyon erősnek titulált magyar csapatból a többiek is éremesélyesek.