Pincepörkölt és lapockatetkó a londoni szurkolói klubban

Vágólapra másolva!
Leginkább a férfivízilabda-csapatra kíváncsiak és legalább öt aranyat várnak a londoni olimpián azok a szurkolók, akiket az [origo] kérdezett meg az angol főváros magyar szurkolói klubjában. A lecsó, a pincepörkölt és a sör elég jól fogyott, egy korábbi valóságshow-szereplőtől pedig megtudtuk, miért az olimpia alatt a legboldogabb a világ. Helyszíni riport.
Vágólapra másolva!

Aki a millió londoni metróvonal közül az északin zötykölődik, és azon bosszankodik, hogy lemarad a férfi pólósok valamelyik meccséről, annak azt ajánljuk, szálljon le az Archway megállónál, ahol az egyik magyar utazási iroda működtet szurkolói klubot az olimpia ideje alatt. A hely eltéveszthetetlen, egyrészt a hatalmas magyar zászló, másrészt az egyik magyar márkát reklámozó sörsátor miatt, és tesztelés gyanánt, valamint belépőjegy hiányában úgy döntöttünk, a megnyitót itt követjük végig.

A helyre érkezve egyből belebotlottunk az ártáblába, eszerint egy adag lecsót 3, egy darab pogácsát 0,25, egy hot-dogot 0,5, egy félliteres üdítőt 2, egy zsíros kenyeret 0,99, egy melegszendvicset 1,99, egy adag szegedi halászlevet 5,99, egy vörösboros marhapörköltet 6,99 fontért mértek. A megnyitó estéjén utóbbi kettő nem szerepelt a kínálatban, a lecsó és a pincepörkölt viszont nagyon népszerű volt, a lecsóból ráadásul brutális adagot adtak.

A negyed kilences érkezés nem bizonyult nyerőnek, mert a kivetítők előtt a legjobb helyeket már lestoppolták, és mivel a hely alapesetben egy angol pub, így nem csak magyar beszédet lehetett hallani a tömegben. A pub tulajdonosa le sem tagadhatja, hogy óriási Quentin Tarantino-rajongó, a falakon Jimi Hendrix, az Oasis, a The Who és a Beatles posztere mellett a Ponyvaregény, a Kill Bill és az Alkonyattól Pirkadatig filmek plakátja is szerepelt, a kocsma is ez utóbbiról kapta a nevét.

Az egy négyzetméterre jutó piros-fehér-zöld ruhadarabok tekintetében biztos, hogy londoni rekordot döntött a szurkolói klub péntek este, de láttunk Harcos és Juventus Club Hungary feliratú pólót, valamint az Aranycsapat mezének replika változatát is. A szurkolói klub mellett jegyirodát is működtet a sporttal kapcsolatos utakkal foglalkozó utazási iroda, a jegyirodában a szurkolói póló 10, az arcfesték 1 fontba került.

"Képzeld, van jegyünk a vízilabdára" - üvölti egy, mint később kiderült kecskeméti nő egy riporternek, mielőtt az bármit kérdezhetne tőle, és a rögtönzött közvéleménykutatásból azt tudtuk meg, hogy a háromszoros olimpiai bajnok csapat meccsei iránt a legnagyobb az érdeklődés. A Londonban dolgozó és tanuló Miklós is a helyszínen szoríthat majd Kásáséknak, ehhez 30 fontot kellett leszurkolnia. Szerinte öt aranynál áll majd meg a számláló, Torinóból származó olasz barátja viszont nem igazán volt képben, de a pincepörit lelkesen tolta befelé.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A zászlót vivő Birost élőben is látja majd a kecskeméti drukker

A november óta egy hotelben szobalányként dolgozó Judit osztotta Miklós véleményét, szerinte is öt aranyat nyer a magyar küldöttség, és azon sajnálkozott, hogy egyelőre nincs jegye semmilyen eseményre. A 26 éves Judit a pezsgést és a sok programlehetőséget szereti leginkább Londonban, valamint azt, hogy segítőkészek az emberek. "Sokkal nyugodtabb vagyok, mióta itt élek. Otthon volt egy lakáshitelem, amit hat éve fizettem, végül eladtam a lakást, és úgy döntöttem, a nulláról kezdem Londonban. Szeretnék végre élni, utazni, megvenni azt a ruhát, ami megtetszik" - mondta, majd hozzátette, hogy nem is volt még otthon, mióta kijött dolgozni. Az egyetlen negatívumnak azt tartja, hogy nagy a tömeg a városban, de a londoni pasik sem hozzák lázba.

Volt, aki arra használta fel az eseményt, hogy a cégét reklámozza, egy Londonban működő magyar taxiscég például közös fotózást erőltető nőket vetett be figyelemfelkeltés céljából. Tetoválásban is a nők vitték a prímet, a díjnyertes egy harmincas, egyik vállát szabadon hagyó kék ruhát viselő nő volt, akinek a jobb lapockáján édesapja arcképe volt látható. "Itt állsz két sörrel a kezedben, részegen, a magyar zászlóval bazzeg" - festett le egy klubbéli életképet egy húszas éveiben járó srác, aki gyorsan meg is örökítette a mondat címzettje, barátjának italozástól új vonásokat kapó arcát.

A főzősarok közben változatlanul nagy népszerűségnek örvendett, két riporter is mikrofont dugott a lecsót és a pincepörkölt helyére érkező tarhonyás húst porciózó ember orra alá, aki elmondta, hogy az angolok nem nagyon vágták, mi az a bogrács. A megnyitón ekkor már Daniel Craig james bondkodott a helikopteren, amire a klub angolul tudó közönsége a jump, azaz ugorj felszólítással reagált, és kérésük meghallgatásra is talált, bár nem kellett hozzá Sherlock Holmest idéző logika, hogy rájöjjünk, nem a színész ereszkedett lefelé az ejtőernyővel.

Ha színész nem is, valóságshow-szereplő azért Londonban is felbukkant, a csapatok megnyitóbeli bevonulása közben ugyanis az első Big Brotherben az utolsó héten kieső Popeybe botlottunk. Róla talán nem sokan tudják, hogy huszonnégy évet kick-boxozott, két vb- és tizenkét magyar bajnoki címet nyert, és nagy álma, hogy egyszer szeretett sportága is az olimpián szerepeljen, amihez szerinte már nem kell sok. A családi vállalkozásban cukrászdát működtető korábbi médiaszereplő egy nyeremény révén utazhatott az olimpiára édesapjával, összesen hat napra, és ezen idő alatt öt magyar érdekeltségű eseményre jut majd ki tervei szerint. "Akár fizettem is volna, hogy itt legyek, fantasztikus dolog élőben látni az olimpiát. Örülnék, ha felülmúlná a csapat a várakozást, és úgy vagyok vele, miért ne lehetne akár tíznél is több aranyunk?"

Forrás: MTI/Kovács Attila
24 éves Roburral is mentek magyarok Londonba

Popeyt még tíz évvel a Big Brother után is sokan felismerik, a klubban is odajöttek hozzá ismeretlenek, hogy rémlik valahonnan az arca, és idős nénik is le szokták szólítani, nekik rendszerint azzal próbálja meg felfrissíteni a memóriájukat, hogy felveti, talán együtt voltak katonák. A mostani valóságshow-król nincs túl jó véleménnyel, szerinte már kifordult magából a műsor, az övék viszont "Magyarország legkomolyabb pszichológiai kísérlete volt, amelyről még a templomokban és a parlamentben is beszéltek". Az akkori szereplők közül - többek között a hősszerelmes Szabi, a t betűs szavakkal megszenvedő Zsanett, a bugyiárus Pongó, a később győztes Évi volt a riválisa - csak az olasz macsóval, a hazai valóságshow-k első szexjelenetét produkáló Renátóval tartja a kapcsolatot, aki néha felhívja, hogy épp egy szegedi kocsmában ül.

Bár sokan szokták azzal vádolni a valóságshow-k stábját, hogy előre megmondják a szereplőknek, mit csináljanak, Popey szerint tiszta a verseny, és felesleges előre megírni egy-egy forgatókönyvet, mivel a sok különböző karakter generálja a feszültséget magától is. Anno a műsor alatt és után sztárnak számított, aki például iskolákban csillogó szemű gyerekeknek szerzett örömet azzal, hogy aláírta az ellenőrzőjüket. Persze az eféle ismertséggel együtt jár az is, hogy a csajok tapadnak az emberre, Popey el is ismerte, hogy akkoriban ha lement egy szórakozóhelyre, akkor a Big Brother által szerzett ismertsége már önmagában olyan hatást váltott ki a nem éppen a belső értékeket szem előtt tartó nőknél, mintha egy Mercedes-slusszkulcsot pörgetne az ujján. A hírnévből a barátai is profitáltak, volt olyan ismerőse, akinek a BB alatt azért volt három barátnője, mert ismerte Popeyt, és ezzel vonzó lett a nők szemében.

Popey a cukrászda mellett kick-box edzőként dolgozik, és azt mondja, csodálatos érzés, mikor az a fiatal tanítvány veszi át az aranyat, akit ő készít fel. Az olimpiát pedig azért is tartja kiemelkedően fontos eseménynek, mert ilyenkor a legboldogabb a világ, mindenki egyszerre figyel oda a történtekre, és nincs olyan tagolódás, mint újévkor, amikor az időeltolódás miatt az egyik helyen már január elseje van, a másikon még december 31.

A filozófiai eszmefuttatás tökéletes végszó, a búcsú után arra figyelünk fel, hogy a levegőben a sör- és az izzadt hónalj szaga alkot fura elegyet, az emberek pedig kezdik unni a sportolók monoton bevonulását. Egy fehér pólós férfi szájából két percen belül háromszor hangzik el, az "aki nem turista, az mind magyar" mondat, míg egy másik azt jegyzi meg, hogy "jó szar volt a megnyitó, bár nem sokat láttam belőle."

Amikor aztán Biros Péter megjelenik a kivetítőn magyar zászlóval, hirtelen meccshangulat kerekedik, megy a ria-ria-hungáriázás, és a nagy ovációból még Áder János köztársasági elnöknek is jut. Aztán ismét mindenki megy a maga dolgára, szép lassan fogy a tömeg, páran a hűvös idő ellenére elszundikálnak az asztaluknál, mások azt várják, hogy lobbanjon végre fel a láng. Végül minden a helyére kerül, a bulizni vágyók még maradnak, a többiek pedig kihasználják, hogy a tömegközlekedéssel még hazajutnak, van, akinek még arra is van energiája, hogy megtanítsa egy helyinek Puskás nevének helyes kiejtését. Ha minden jól megy, két hét múlva már tanítani sem kell őket a Gyurta, Cseh vagy Janics nevekre.