Magyarország ugyanúgy szenved, mint Svédország - interjú Jörgen Persson pingponglegendával

Jörgen Persson, pingpong, london 2012
Vágólapra másolva!
Jörgen Persson már a hetedik olimpiáján szerepel, a kilencvenes évek világverő svéd válogatottjának tagja 46 évesen szeretné megnyerni élete első olimpiai érmét. A 2008-2009-es idényben a BVSC-t erősítő klasszis szerint a svédek és a magyarok is lehetnek még olyan sikeresek, mint a múltban, de a sok feltörekvő ország miatt ezt csak nagyon kemény munkával lehet elérni.
Vágólapra másolva!

Hogy tetszik a londoni olimpia? - kérdeztük Perssont, miután 4-1-re legyőzte Londonban a nigériai Toriola Segunt.

Mindig különlegesen érzem magam, amikor megismerek egy új olimpiai helyszínt. Négy asztal van egymás mellett, sok a néző, tényleg tetszik, ami itt van.

Nem unta még meg, hiszen ez már a hetedik olimpiája?

Szó sincs róla, nagyon izgalmasnak tartom a játékokat, az utóbbi napokban már másra sem tudtam gondolni, csak arra, hogy nemsokára kezdődnek a versenyek.

A nyolcvanas-kilencvenes években - önnel és Jan-Ove Waldnerrel az élen - a svédek uralták a férfi szakágat, mára ez megváltozott. Eljöhet még újra a svédek ideje?

Mindenképpen. Svédországnak - ugyanúgy, mint Magyarországnak - a múltban sok jó játékosa volt, és a csúcsra talán csak úgy lehet visszatérni, ha visszanyúlunk egészen az alapokig. Nagyon keményen kell dolgozni, mivel sok új ország berobbant a sportágba. De ettől még képesnek tartom a svédeket arra, hogy ismét a legjobbak legyenek.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Hogy van a barátja, Waldner?

Otthon van és élvezi a nyarat, golfozgat, és gondolom, nézi az olimpiát. A következő szezonban Svédországban fog pingpongozni.

2008 és 2009 között Magyarországon megfordult a BVSC klubcsapatában. Hogy érezte magát?

Fantasztikus egy évet töltöttem az önök országában, minden nagyon tetszett, és mindenki roppantul kedves volt. Meleg fogadtatásban részesültem, tényleg minden tökéletes volt. Egyszer még biztosan visszatérek - de csak turistaként.

Hogy látta, milyen messze van a magyar asztalitenisz a világ vezető pingpongos országaitól?

Magyarország szenved, ugyanúgy, mint Svédország. Ahogy látom, most az olimpián sem egy fiatal, feltörekvő korosztály képviseli az országot, szóval mindent meg kell tenni azért, hogy végbe mehessen egy fiatalítás. Zwickl Dániel szombaton nyert, jól tudom? Ahhoz, hogy a fiatalok példaképeket kapjanak, ilyen - de ennél persze még több - győzelemre van szüksége a sportágnak.

Lesz nyolcadik olimpiája is?

Nem, ebben biztos vagyok. Akkorra már túl gyors lenne számomra ez a játék.

A várva várt olimpiai éremre most lát esélyt?

Kétszer visszavonultam és kétszer visszatértem, és még most is bízom benne, hogy a két eddigi negyedik helyem után ezúttal felállhatok a dobogóra.

Jörgen Persson 1966 április 22-én született a svédországi Halmstadban. Két talán legemlékezesebb meccsét az 1989-es és az 1991-es vb-döntőben vívta honfitársával, Jan-Ove Waldnerrel, az elsőt elveszítette, a másodikat megnyerte, és 1991 májusától 1992 márciusáig vezette a világranglistát. A legjobb olimpiai eredményeit 2000-ben és 2008-ban érte el, mindkétszer negyedik lett. Az első olimpiája a szöuli volt (a sportág ráadásul ekkor mutatkozott be a játékokon), azóta mindegyiken részt vett, amivel harmadmagával csúcstartó. Az ötszörös világ- és kilencszeres Európa-bajnok Persson 2008-ban egy évre írt alá a BVSC-hez, amellyel a Bajnokok Ligája csoportmérkőzésen, illetve a magyar bajnoki rangadókon lépett asztalhoz.