Ungvári ezüstje a második magyar érem Londonban

Vágólapra másolva!
A 66 kilós Ungvári Miklós nagyszerű cselgánccsal döntőig menetelt, majd ezüstérmet szerzett a londoni olimpián. Az első két ellenfelét egyaránt ipponnal győzte le, aztán a nyolcaddöntőben egy szlovént, a negyeddöntőben pedig egy lengyelt vert meg egy ponttal. Az elődöntőben a vb-második, Európa-bajnok spanyol Uriarte sem talált fogást a rendkívül összeszedetten dzsúdózó Ungvárin, aki így aranyért küzdhetett, de a döntőben szoros meccsen kikapott a grúz Savdatuasvilitől.
Vágólapra másolva!

A háromszoros vb-bronzérmes és Európa-bajnok Ungvári első meccsén a 64 között 17 másodperc elteltével ippont érően vitte földre a szabadkártyával induló afgán Adzsmal Faizzadát. A folytatásban belize-i Eddermys Sanchez sem okozott gondot a magyarnak, 19 másodperc elteltével őt is ipponnal intézte el.

A nyolcaddöntőben az Eb-harmadik szlovén Rok Draksic következett, a harmadik olimpiáján szereplő 31 éves magyar a legutóbbi két meccsüket elveszítette, az idei Eb bronzmérkőzésén például ipponnal kapott ki tőle. Az első perc akció nélkül telt, majd Ungvárinak volt egy jó támadásindítása, de Draksic sikerrel védekezett. Másfél perc után a vezetőbíró mindkét dzsúdóst intette, majd újabb egy perc elteltével a szlovént másodszor is, így Ungvári jukóval vezetett. A hátralévő időben folyamatosan ment előre, és támadást kezdeményezett, nehogy a bírók visszaadják a figyelmeztetést. Draksic nem tudott kibontakozni, sőt egyszer felmerült a lehetősége, hogy lábra fogásért leléptetik, de miután visszanézték a jelenetet, folytatódott a meccs. Az utolsó másodpercekben is Ungvári rutinja érvényesült, így negyeddöntőbe jutott a magyar.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Nézze meg galériánkat Ungvári Miklósról a képre kattintva!

Az elődöntőbe jutásért Ungvári a lengyel Pawel Zagrodnikkal találkozott, aki az első körben meglepetésre a kétszeres vb-ezüstérmes brazil Leandro Cunhát búcsúztatta, a magyar dzsúdós azonban túl nagy falat volt számára. Ungvári ezúttal is egy jukóval nyert.

Ungvári az elődöntőben a vb-második és Európa-bajnok spanyol Sugoi Uriartével nézett farkasszemet, kettejük különpárharcában 2-1-re vezetett az ellenfél. A magyar nagyon határozottan kezdte a meccset, és egy leszorítás után egy jukóval vezetést szerzett. A folytatásban is ő irányította a találkozót, a spanyolnak vészesen fogyott az ideje, és végül tehetetlennek bizonyult Ungvárival szemben. Első öt meccsén egyetlen eredményes akciót sem tudtak bevinni Ungvári ellen.

A fináléban Ungvári Lasa Savdatuasvilivel csapott össze, a rivális chilei, francia, brit és japán dzsúdóson keresztül jutott a döntőbe. Savdatuasvili egész nap rendkívül agresszívan küzdött, a világbajnok japán Ebinuma Maszasit ipponnal verte az elődöntőben.

A 20 éves grúz ellenfél jobban kezdte a telt ház, 8000 néző előtt rendezett döntőt, és egy perc alatt egy jukót érő levitellel előnybe került, a folytatásban pedig nem adott fogási lehetőséget Ungvárinak. Két perc elteltével a japán vezetőbíró intette a magyar versenyzőt. Az idő gyorsan telt a kiegyenlített csatában, Ungvári egyetlen veszélyesebb akciójából ügyesen kibújt az Eb-bronzos Savdatuasvili, majd ő indított támadást.

A hajrában Ungvári folyamatosan támadott, több ígéretes akciója is volt, de egyikért sem kapott pontot. A grúz nagyon jól védekezett, Ungvári mindent megpróbált, többször is felnyalábolta, de nem tudta megforgatni ellenfelét, így végül meg kellett elégednie az ezüstéremmel.

A 31 éves Ungvári olimpiai ezüstérmével megkoronázta pályafutását, és a szintén dzsúdós Csernoviczki Éva szombati bronza után a magyar küldöttség második érmét szerezte az olimpián.