Szávayék mosolyogva vesztettek, Petr Cech megnémult

Szávay Ágnes Babos Tímea London 2012 Olimpia tenisz
Vágólapra másolva!
Szávay Ágnes és Babos Tímea a londoni olimpia eddigi talán leghangulatosabb viadalán kikapott a csehek Roland Garros-győztes párosától, a teniszmérkőzés közben és után mégis mindenki, a most összeállt magyar páros is felszabadultan élvezte a wimbledoni hangulatot. A mintegy kétszáz néző közül egyedül Petr Cech BL-győztes focista volt mufurc.
Vágólapra másolva!

Hiába a tömött háromezres póló- vagy a hétezres kézicsarnok, olyan hangulata talán egyetlen helynek sem volt eddig a londoni olimpián, mint a wimbledoni teniszközpont hetes pályájának.

Persze a centerpályán szurkolók tízezrei előtt teniszező Roger Federert is óriási élmény élőben nézni, de olyan közel sehol nem lehet kerülni sportolókhoz, mint Wimbledon miniatűr pályáin.

Wembley után Baktalórántháza

Az élete első hivatalos párosmeccsére készülő Szávay Ágnes, Babos Tímea duó a hetes pályán kezdett a negyedik helyen kiemelt Lucie Hradecka, Andrea Hlavackova cseh kettős ellen, és olyan szembetűnő volt a centerpálya és a minipálya közötti különbség, mint ha a Wembley után ellátogatnánk a Baktalórántháza melletti pályára. Lehet, hogy az egyik lenyűgöz a nagyságával, viszont nem halljuk, hogy mit mondanak a főszereplők egymásnak, és a (tenisz)labda pattanását, a sportolók megfeszített munka közben kiadott hangjait sem halljuk.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Szávay és Babos jó párost alkottak(még több kép)

A hetes pályán pár lépésre voltak a szurkolóktól a cseh és a magyar teniszezőnők. Hallani lehetett, amint Szávay a szája elé teszi a kezét, és valamit halkan, magyarul odasúg Babosnak. Pedig most nem az angol a közös nyelv, a magyart pedig csak a pálya szélétől pár lépésre lévő magyar szurkolók érthették meg.

A csehek olyannyira esélyesnek számítottak, hogy néhány hete csak a Serena Williams, Venus Williams duó állította meg őket a wimbledoni döntőben, 2011-ben pedig ők nyerték meg a Roland Garrost.

És aki azt gondolja, hogy egy hátraeső wimbledoni helyszínen megrendezett olimpiai meccsen nem lehet hírességekbe bukkanni, az téved: ott drukkolt a cseheknek a Chelsea BL-győztes kapusa, a honfitárs Petr Cech. A cseh labdarúgó szeretett volna lazulni egyet a nehéz futballszezon után, de túl híres ahhoz, hogy békében megnézhessen egy ilyen családias hangulatban megrendezett mérkőzést. Nagyjából minden negyedórában odament hozzá egy szurkoló egy közös fénykép erejéig, akikhez még csak csak odaállt Cech, az újságírókat azonban szóra sem méltatta, ránk kifejezetten mérgesen nézett, amikor egymondatos meccselemzésre kértük.

A lányok jól játszanak, tök jó a hangulat

De ott volt a magyar pingpongválogatott is a nézők között, Pattantyús Ádámtól meg is kérdeztük, hogyan tetszik neki a meccs és a körítés.

"Meglepődtem, hogy milyen laza itt a hangulat, sokkal kellemesebb, mint a pingpongban. Élvezhetőbb nézői szempontból, mint a pingpong. A lányok jól játszanak, és tök jó a hangulat. Mosolyognak, felszabadult az egész, ezért tetszik" - mondta a 33 évesen első olimpiáján részt vett sportoló, majd félbe kellett szakítani a beszélgetést, mert felzúgott a "hajrá, magyarok!", és semmit sem lehetett hallani.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Karnyújtásnyira a magyar duótól (még több kép)

Klasszikus lelátó nem volt, padokkal és műanyag székekkel volt körülvéve a helyszín, de a puritán körítés nem zavarta abban a magyar és a cseh szurkolókat, hogy hangpárbajt vívjanak. A cseh nemzeti csatakiáltásra a magyarok "Túró rúdi!", "Pick Szalámi" felkiáltással válaszoltak, és jól elvoltak egymással az meccs üresjárataiban. "Óriási a pörgés az olimpián, lehet, épp a sok impulzus miatt kaptam ki már az első fordulóban, mert mindig történt velünk valami" - mesélte Pattantyús, hozzátéve, hogy kedden a kéziseket és a pólósokat is megnézi.

Szávayék az első szettben 6:1-re kikaptak, majd nyertek 7:5-re. A döntő szett előtt az egykori világranglista-7. Temesvári Andrea az [origo]-nak azt mondta: a cseheken látszott, hogy nagyon összeszokott párost alkotnak, majdnem minden be is jött nekik, és agresszívebben teniszeztek Baboséknál. "A másodikban azonban már a magyarok is bátrabbak lettek, és kezdtek összehangolódni. A döntő szett szerintem nyitott lesz. De ha a magyarok nyernének, az nagyon-nagy meglepetés lenne" - nyilatkozta Temesvári.

Sok párt le tudtunk volna győzni

A harmadik játszmában aztán a csehek 6:2-re diadalmaskodtak, de a jól küzdő magyarok nem voltak csalódottak. "Nagyon jól játszottunk Ágival, bár lehetett volna könnyebb a sorsolás, sok párt le tudtunk volna győzni. De egy wimbledoni döntőstől és Roland Garros-bajnoktól így ki lehet kapni. Nem vagyunk szomorúak" - mondta a meccs után Babos Tímea. Reméli, hogy máskor is össze tudnak majd állni párosban, de az egyénit nem adná fel: "Erre abszolút nem gondolok, én és Ági is jobbak vagyunk az egyéniben."

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Magyar szurkolók csikós jelmezben (Nézze meg a képgalériánkat!)

A meccs nem csak kívülről, hanem belülről is remek hangulatú volt Babos szerint. "Fantasztikus volt, ilyen hangulatú meccs ilyen kis pályán nem szokott lenni. Wimbledon nagyon kötött, most mindenki lazább volt, és ez a szurkolókon és a játékosokon is érezhető volt."

Babos Tímea egyéniben még érdekelt: kedden a hetedik helyen kiemelt, német Angelique Kerber lesz az ellenfele. "Az a lényeg, hogy jól érezzem magam a pályán, a többit majd meglátjuk."

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Petr Cech nem tudott inkognitóban maradni
(Nézze meg a képgalériánkat!)

Szávay Ágnes kicsit csalódott, hogy nem sikerült mérkőzést nyernie Londonban, de nincsen lelkiismeret-furdalása, mert úgy érzi, mindent megtett a felkészülés során. "Örülök, hogy itt lehettem, de szeretnék majd négy év múlva Rióban is indulni."

A junior győztesek falán ott volt Babos, Szávay és Fucsovics Márton neve is. "Jó régen volt, de még nem láttam ezt a táblát, viszont mindig nagyon jó érzés számomra ide visszatérni, mert a wimbledoni egy nagyon különleges versenyhelyszín." A 23 éves teniszező ettől függetlenül megnézne pár másik olimpia helyszínt is, de mint mondja, annak ellenére sem lehet jegyekhez jutni, hogy sok csarnok tele van üres helyekkel a mérkőzések során.