Gyurtával és Csehvel döntős a vegyesváltó, a nőket kizárták

Gyurta Dániel és Cseh László, 4x100m vegyes váltó, úszás
Vágólapra másolva!
A Cseh László, Gyurta Dániel, Pulai Bence, Kozma Dominik összeállítású magyar négyes a hetedik helyen bejutott a szombat esti döntőbe a 4x100 méteres férfi vegyesváltók péntek délelőtti selejtezőjéből a londoni olimpián.
Vágólapra másolva!

A 200 m vegyesen csütörtökön bronzérmes Cseh kezdett, aki a hát után negyedikként indította a 200 m mell olimpiai bajnokát, Gyurtát. Az aranyérmes mellúszó nem tudott előrébb lépni, ahogy pillangón Pulai és végül gyorson Kozma sem, de az országos csúcsot jelentő 3:34.44 perces idő elégnek bizonyult a fináléhoz.

A régi rekordot (3:34.57) májusban a debreceni Európa-bajnokságon érte el a magyar kvartett, amelyben akkor Cseh helyett Bernek Péter szerepelt.

A váltók első emberének ideje is hitelesíthető, így Cseh 100 m háton elért 53.78 mp-es eredménye is országos csúcs. A régit (53.88) még 2009. június 28-án úszta az országos bajnokságon.

Forrás: MTI/Kovács Anikó

A Verrasztó Evelyn, Sztankovics Anna, Jakabos Zsuzsanna, Dara Eszter összeállítású 4x100-as női vegyesváltót viszont kizárták. "A nagy igyekezetben, hogy villámrajtot vegyek, lehet, hogy én indultam el túl korán" - fogalmazott Jakabos. Dara ehhez hozzátette, ő úgy érezte, ő ugrott ki. Ezzel együtt vélhetően Jakabos hibázott, legalábbis a hivatalos eredményközlésben tőle kezdődően nem szerepel eredmény a magyar kvartett mellett.

Verrasztó saját londoni sikertelenségére utalt vissza: "Ez a diszkvalifikálás kicsit az én egész olimpiámra jellemző balsikerek része. Ezzel együtt örültem, hogy úszhattam."

"Az ifi Eb után sem álltam le, az olimpiai felkészülés miatt ezt nem lehetett megtenni" - mondta Sztankovics. "Mostanra viszont el is fáradtam rendesen, elsősorban fejben." A magyar staféta egyébként sem jutott volna döntőbe, mert az első előfutamban utolsóként ért célba.

Gyurta Gergely a 12., Kis Gergő pedig a 19. helyen végzett 1500 méteres gyorsúszásban. "Most nem éreztem magamban az erőt, az olimpia előtt két héttel pszichés fáradtságot éreztem, itt Londonban pedig két napja érzékeltem magamon, hogy nem vagyok elég friss" - mondta a 400 gyorson hatodik Kis.

"Összességében azonban sikeres olimpiának ítélem a londonit. 2004-ben nem jutottam döntőbe, 2008-ban pedig hatodik voltam, akárcsak itt pár nappal ezelőtt. Az állóképességemmel nincs gond, az edzőm jó, folytatjuk otthon tovább" - tette hozzá.

"Tizenhat századot javítottam az egyéni csúcsomon, aminek nagyon örülök, sikerült 15 perc környékén célba érnem, ahogy terveztük" - értékelt Gyurta. "Teljesen elégedett vagyok, de már akkor is az voltam, amikor kijutottam az olimpiára. Természetesen inspirált, hogy a bátyám olimpiai bajnok lett. Amikor verseny közben jelentkeztek a holtpontok, és nagyon fájt, erőt adott az ő sikere, és úgy voltam vele, ha ő kibírta, akkor én is kibírom."