Nem így kellene menniük a dolgoknak egy olimpián - Pars berágott a verseny rendezőire

Pars Krisztián, férfi kalapácsvetés, London 2012
Vágólapra másolva!
A szervezők miatt kétszer kellett bemelegítenie a kalapácsvetés selejtezőjében Pars Krisztiánnak, aki ettől ideges lett, és kissé megzuhant, ennek ellenére a legjobb dobással jutott be a vasárnapi döntőbe. Tyihon kizárásával szerinte az élet visszaadta azt, amit korábban elvett.
Vágólapra másolva!

Pars Krisztián eddig is favoritnak számított kalapácsvetésben, pénteken pedig tovább javultak az esélyei. A háromszoros világbajnok fehérorosz Ivan Tyihon ugyanis nem indulhatott el a versenyen, miután évekkel ezelőtti mintáinak újbóli vizsgálata során doppingszer nyomaira bukkantak az ellenőrök.

Az ember ilyenkor egy kicsit megzuhan

"Most mit mondjak? No komment. Az élet visszaadja azt, amit korábban elvett" - nyilatkozta az [origo]-nak Londonban Pars Krisztián, aki évekig hiába bízott benne, hogy a két fehérorosz doppingügye miatt utólag megkapja majd a pekingi ezüstérmet.

Pars elsőre egy könnyed 77,11-gyel nyitott, majd 79,39-cel simán megdobta a 78 méteres selejtezőszintet, de jó eredménye ellenére is elégedetlen volt. Nem magával, hanem a rendezéssel, a szervezők ugyanis rengeteget váratták a versenyzőket.

Forrás: AFP/Franck Fife

"Ideges vagyok, nem gondolnám, hogy egy olimpián így kellene történniük a dolgoknak akkor, amikor a második selejtezőcsoport atlétái már készen állnak a dobásra" - mondta Pars. "Abban a hitben voltunk, hogy mi dobunk 20 perc múlva. A rendezők nem látták, hogy az első selejtezőkörből még csak az első dobás ment le, és van még hátra húsz dobó? Hozzá nem értők szervezhették a versenyt" - panaszkodott a 30 éves nehézatléta.

A legnagyobb probléma az volt a számára, hogy kétszer kellett bemelegítenie: "Ez azért egy kicsit fárasztó, az ember ilyenkor egy kicsit megzuhan. Én már felpörögtem, rákészültem a selejtezőre, nem tudom, hogyan engedhetnek meg egy ilyet egy olimpián."

A szervezők nem indokolták semmivel a késést, csak annyit mondtak Parséknak, hogy várjanak fél órát, majd amikor ez letelt, újabb 20 perc türelmet kértek. "Az első dobásomon rajta is volt ennek a hatása, ráadásul azt észre sem vettük, hogy leszakadt az ég, vizes volt a kör. A selejtezőben mindegyik dobás biztonsági, nekem most nem kellett nagyon meghajtanom a dobásomat, a 78-as selejtezőszint laza dobásokkal is megy."

Szavai alapján egyértelmű, hogy ennél jóval nagyobb dobásra is képes lehet a vasárnapi döntőben. "Mivel kétszer melegítettem be, kicsit le voltam ülve, és nem olyan merészen álltam oda."

Nagyképű volt a lengyel tehetség

Tyihon az idén 82,81-et is dobott, Pars az idei ranglistán 82,28-cal a második, a 2012-es év harmadik legjobb eredménye pedig Pawel Fajdeké (81,39), aki szintén hiányozni fog a fináléból.

A 23 éves lengyel nehézatléta az első két dobásánál elcsúszott, a harmadiknál pedig kilépett, így érvényes kísérlet nélkül zárta a selejtezőt. Pars szerint Fajdek megérdemelte, hogy nem került be a legjobb 12 közé. "Nem kellett volna nagyképűnek lennie. Nem értem, miért nem indult az Eb-n, én fiatalon soha nem hagytam volna ki egyetlen nagy versenyt sem. Nem látom benne az alázatot, és mint látjuk, ez meg is bosszulta magát. A sport nem arról szól, hogy versenyezzek? Menjen el inkább sakkozni vagy vitorlázni, ha azt élvezi. Ha pedig nem élvezi a kalapácsvetést, akkor tessék, megvan az eredménye. Azért, mert dobott egy 81 felettit egy versenyen, még nem kelleme kevélyen járkálnia."

Forrás: AFP/Franck Fife

Pars a döntő előtt elsősorban arra koncentrál majd, hogy fejben kipihenje magát. A körülményekkel elégedett, mindössze egyetlen dolog nem tetszik neki, hogy az atléták nem kerültek egy szobába az olimpiai faluban. "Az atlétákat is úgy kellene kezelni, mint egy csapatot. Szétszórtak minket a faluban, ami olyan, mintha a kézilabdázók közül kivennének három játékost, és betennék őket a birkózók közé - szerintem nem örülne ennek Mocsai Lajos. Én a dzsúdósokkal vagyok, a többiek sportlövőkkel, viszont egy emeleten. Nem értem, hogy miért nem lehetett egy szobába tenni minket, hiszen ez egy csapat, aminek az lenne a lényege, hogy együtt vagyunk, tudjuk, mikor kinek van a száma, és nem zörgünk, nem csattogunk."

Én is aranyat várok

A körmendi születésű sportolót doppingolja, hogy a szurkolók és a média is aranyérmet vár tőle, főképp, hogy ő is azzal a céllal utazott el Londonba, hogy olimpiai bajnok legyen.

"Én is aranyat várok, és ha a többiek elvárása megegyezik az enyémmel, akkor könnyebb helyzetben vagyok. Ha a mozgásomat összerakva 82 métert dobok, és megvernek 82,10-zel, akkor elégedett leszek, mert ez azt jelentené, hogy ha nem is a maximumot, de sokat kihoztam magamból. Ha megdobom ezt, és mégis megvernek, az teljesen más, mint ha egyáltalán nem tudnék nagyot dobni."

A célja egy 82 méter körüli eredmény, de nem biztos abban, hogy az feltétlenül elég lesz az aranyéremhez. "Látjuk a sötét lovakat, a 37 éves Murofusi Kodzsi (78,48-cal) megnyerte az első selejtezőt, Primus Kozmus szintén nagyot (78,12) dobott. Fura dolgok ezek, sajnálom, hogy év közben alig versenyeztem ellenük, Kodzsit még csak nem is láttam. De csak arra készülök, hogy én jó legyek, és nagyot dobjak."
Tyihon és Fajdek kiesésével nagyot nőttek Pars esélyei, hiszen rajta kívül egyedül egy olyan atléta jutott be a fináléba, aki az idén már dobott 80 méter felett: az orosz Kirill Ikonnyikov júliusban 80,25-ig jutott, most pedig 76,85-tel lett döntős. Pars mégsem hiszi, hogy nem lesznek 80 feletti dobások a döntőben. "Lesznek még itt meglepetések" - jelentette ki.

A selejtező végeredménye:
1. Pars Krisztián 79,37 méter
2. Murofusi Kodzsi (japán) 78,48
3. Primoz Kozmus (szlovén) 78,12
4. Olekszij Szokirszkij (ukrán) 77,65
5. Kibwe Johnson (amerikai) 77,17
6. Kirill Ikonnyikov (orosz) 76,85
7. Szymon Ziolkowski (lengyel) 76,22
8. Dilshod Nazarov (tadzsik) 75,91
9. Lukas Melich (cseh) 75,88
10. Nicola Vizzoni (olasz) 74,79
11. Alexander Smith (brit) 74,71
12. Valerij Sviatoka (fehérorosz) 74,69