Pistorius sporttörténelmet írt

Vágólapra másolva!
Az olimpiák történetében elsőként művégtagokkal versenyző atléta, Oscar Pistorius elődöntőbe jutott 400 méteres síkfutásban. Ugyanabban a számban Deák Nagy Marcellnek öt századmásodperc hiányzott a továbbjutáshoz.
Vágólapra másolva!

Kiesett 400-on az Eb-ezüstérmesünk

A háromszoros paralimpiai bajnok Pistorius 45.44 másodperccel előfutamának második helyén ért célba, ezzel elődöntőbe jutott.

Az idei legjobbját elérő Pistorius szereplése sokáig kérdéses volt Londonban, ugyanis annak ellenére, hogy tavaly sikerült teljesítenie az erősebbik kvalifikációs szintet, és a vébén elődöntőt futott, hazája szövetség kikötötte, hogy idén is A szintet kell futnia, ami nem sikerült neki. Végül a dél-afrikaiak úgy döntöttek, a váltóban és egyéniben is szerepelhet.

Forrás: Europress/Getty Images/A. Hassenstein

A 25 éves atléta a pekingi olimpia előtt a nemzetközi szövetséggel harcolt azért, hogy indulhasson az épek versenyein is, s a szervezet végül kevéssel a 2008-as játékok előtt engedélyezte ezt számára, ám az olimpiai szintet nem tudta megfutni.

Bár Pistorius az épek mezőnyében állandó státuszt vívott ki magának, a futását a mai napig viták kísérik, sokak szerint ugyanis előnyt kovácsol a speciális, ruganyos műlábaival.

"Gyakran vitatkoznak az emberek a műlábam előnyeiről, a hátrányokról viszont sosem beszélnek" - nyilatkozta a dél-afrikai Londonban. "Ha ez olyan csodálatos szerkezet, akkor miért nem döntenek világcsúcsokat a paralimpikonok ezrei, és miért küzdenek a 45, 48, vagy 49 másodperces időért?"

Forrás: Europress/Getty Images/Michael Steele

Pistorius azt is megjegyezte, hogy évek óta ugyanazzal a lábbal fut, a javulás tehát a szorgalmának és a tehetségének köszönhető.

Mára azért jórészt a riválisai is elfogadták Pistoriust, a 400 méter tavalyi világbajnoka, Kirani James elmondta: "Egyszerűen csak egy másik sportolót, másik vetélytársat látok benne. Igazán nagyra tartom."

Deák Nagy Marcell, a júniusi helsinki Eb 400-as ezüstérmese a nyolcas pályán indult a maga előfutamában, ahol hatalmas küzdelemben negyedik lett, öt századdal elmaradva a brit Conrad Williamstől.