Bolttal futhat a világ leggyorsabb futballistája

Vágólapra másolva!
Adam Gemili három éve még a Chelsea ifjúsági csapatában futballozott, nyolc hónapja a negyedosztályú Dagenham & Redbridge csapatában szerepelt védőként, majd év végén úgy gondolta, sportágat vált. A 18 éves sportoló január óta atletizál, azóta junior világbajnok lett, és bejutott a 100 méteres síkfutás olimpiai elődöntőjébe.
Vágólapra másolva!

18 éves kora ellenére varázslatos, mesébe és filmbe illő karriert tudhat maga mögött Adam Gemili, a brit atlétikai válogatott tagja. A fiatal sprinter ugyanis január óta atletizál komolyan, de nemcsak junior világbajnok lett, hanem van esélye arra is, hogy akár olimpiai döntőbe jusson 100 méteren.

Gemili juniorként 2001 és 2008 között a Chelsea-ben futballozott, majd egy évet a Reading együttesében szerepelt. Három éve leigazolta a negyedosztályú Dagenham & Redbridge együttese, amely tavaly augusztusban kölcsönadta a Thurrock csapatának.

Ez volt az a pont, ahol a fiatal védő úgy döntött, miután sohasem lesz belőle komoly labdarúgó, inkább az atlétikával próbálkozik. Júniusban az olimpiai válogatón 10.08 másodpercet futott, egy hónappal később a barcelonai junior-világbajnokságon 10.05-tel nyert aranyérmet.

Gemili az olimpia 100-as előfutamaiban is remekelt, a jamaicai Asafa Powell mögött 10.11-es idővel jutott tovább, de minden vágya, hogy összemérhesse erejét Usain Bolttal.

Forrás: Europress/Getty Images/Stu Forster

"Azt biztos, ha egy mellette lévő pályára kerülnék, az nagyon izgamas lenne. Csak mosolyognék, és próbálnék a saját sávomra koncentrálni" - nyilatkozta, hozzátéve, reméli, hogy az olimpián a világnagyságok magukkal húzzák annyira, hogy tovább javítsa saját csúcsát.

A brit futók közül eddig mindössze hárman mondhatják el magukról, hogy tíz másodperc alatt futották a száz métert: Linford Christie, Dwain Chambers és Jason Gardener.