Csocsómeccsnek köszönhető a magyar pólósiker

Kisteleki Hanna (4), Drávucz Rita (k), Keszthelyi Rita (8, háttal) és Menczinger Katalin (12, takarásban), a magyar nõi vízilabda-válogatott, Magyarország-Oroszország
Vágólapra másolva!
Merész András szövetségi kapitány a magyar nőivízilabda-válogatott vasárnapi mérkőzése előtti napon három játékosát elvitte csocsózni és biliárdozni, mert úgy gondolta, hogy ezáltal javulhat a hangulatuk és a teljesítményük. Az oroszok elleni megnyert negyeddöntőben aztán Bolonyai Flóra remekül is védett, és állítja, a négy között ennél még jobb is lehet.
Vágólapra másolva!

A magyar nőivízilabda-válogatott ellen szűk másfél perc alatt kétgólos vezetést szerzett Oroszország, ám a látszat ellenére nem pánikolt be a csapat - vélekedik Takács Orsolya. "Kétgólos orosz vezetésnél én nem aggódtam, mert volt már ennél rosszabb kezdésünk is olimpián. Nagyon hamar kijöttünk abból a kis gödörből" - nyilatkozta a Szentes játékosa a mérkőzés után az [origo]-nak.

Nem bánja a puklit, mert nyert a csapat

A magyar együttes egyenlíteni tudott, az oroszok pedig 3-2-nél vezettek utoljára. A válogatott a második negyedben 7-5-ös vezetéshez jutott, és már nem engedte ki a kezéből a győzelmet, pedig a végén, 11-10-nél még volt egy lövésük és egy időn túli góljuk az oroszoknak.

A 27 éves pólósban az utolsó fél percben lepörgött az elmúlt egy év, és nagyon örül annak, hogy a hajrában is tudott koncentrálni a csapat. "A végjáték a legnehezebb, és nagy fegyvertény, hogy a végén ebben tudtunk nyerni" - nyilatkozta Takács, hozzátéve, hogy egyelőre nem gondolnak az elődöntőre. "Ünneplünk egy kicsit, de elárulom, hogy nyerni jöttünk Londonba."

Forrás: EPA/MTI/Hannibal

Takácsnak majdnem egy pingponglabdányi púp éktelenkedett a fején: "Az utolsó fél percben kaptam egy ütést a fejemre, és a pukli csak egyre nő. De nem bánom, hogy kaptam, ha a győzelemnek ez az ára. Viszont most sietek, hogy jeget tegyek rá."

A jól védő Bolonyai Flóra szerint fejben nagyon ott volt a csapat és ő is: "Mentális tréninget is végzünk, ez is biztosan közrejátszott abban, hogy ma ennyire jól tudtam végig koncentrálni. De amit ma nyújtottam, annál még többre is képes vagyok."

Berkiről kérdezte az újságírókat a kapitány

Merész András szövetségi kapitány az elődöntőt érő 11-10-es győzelem után először nem is a sajátjaival foglalkozott, hanem azt kérdezte az újságíróktól, hogy hogyan áll Berki Krisztián a lólengés döntőjében.

Mivel hírrel ekkor még nem tudtunk szolgálni, a tréner belekezdett értékelésébe: "Ez volt edzői pályafutásom eddigi legnagyobb győzelme. Az ember nyerhet junior vagy ifjúsági vb-t, az olimpiával ezek nem összevethetők. Már az is óriási siker volt, hogy kijutottunk, most viszont már az éremért szállhatunk harcba."

Forrás: MTI/Kollányi Péter

A kapitány 7-5-ös magyar vezetésnél némi meglepetésre időt kért, mint mondja, azért, hogy 8-5 legyen az állás. "Erre 7-6 lett. Faragó Tamás barátom szokta mondani, hogy azért utál időt kérni, mert ha utána nem úgy alakul a mérkőzés, mindenki azt hiszi, hogy az edző volt a hülye. Pedig a lányok mindig azt csinálják, amit az edző mond, ez tuti. Ha mégsem az történik, annak az az oka, hogy az eltervezett dolgokat nem magyarázták el nekik elég érthetően."

Merész szerint a bírók nem igazán segítették a magyar csapatot, de ezt egyáltalán nem bánja. "Ez a csapat valamiért jobban szereti, ha elnyomják, mint amikor kicsit tolják. Az ellenszél nagyobb harci tüzet, akaratot hoz ki belőle."

A szakember a negyeddöntő előtt úgy érezte, hogy nem mindenkinek a vízben van szüksége edzésre, ezért rendhagyó programot tervezett három pólósnak." Szombaton a Bolonyai Flóra, Czigány Dóra, Szűcs Gabi hármassal - akik vagy keveset, vagy rosszul játszottak eddig - külön edzést tartottunk. Amíg a többiek az uszodában a szokásos edzést végezték, addig mi a csocsó- és a biliárdtudásukat próbáltuk fejleszteni. Nagy meglepetésemre Bolonyai Flóra szenzációsan véd csocsóban, viszont a biliárddákót nem tudja megfogni. Próbáltuk megtanítani, és noha még nem sikerült, én mondtam neki, hogy ne legyen elkeseredve, mert ez csak annyit jelent, hogy van egy sportág, amiben a vízilabdánál biztosan gyengébb."