Egerszegi a kedvence, Dzsudzsákot visszavárja a holland úszókirály

Pieter van den Hoogenband, úszó
Vágólapra másolva!
Legyőzte Alexander Popovot, Michael Phelpst és Ian Thorpe-ot, az úszás királykategóriájában, a 100 és 200 méteres gyorsúszásban három olimpiai aranyat nyert. Pieter van den Hoogenband még csak 34 éves, de már csarnokot neveztek el róla Eindhovenben, ahol a magát nagy magyar drukkernek tartó névadó sajnálatára az idén csak harmadik lett Kemény Dénes pólócsapata. Londoni interjú a holland klasszissal, akinek nyolc évig nem tudták megdönteni a világrekordját száz gyorson.
Vágólapra másolva!

Ezúttal már nem úszóként, hanem az Eurosport szakkommentátoraként utazott ki az olimpiára. Mit gondol a magyarokról?

Nagyszerűen versenyeztek, és érdekes volt látni, hogy Cseh Lászlónak a leggyengébb száma a mellúszás volt. Ekkor arra gondoltam, hogy nahát, ez hogy lehet, hiszen kétszáz méteren világcsúccsal nyert aranyérmet Gyurta Dániel, és még ma is jól emlékszem Rózsa Norbert ugyanebben a számban aratott győzelmére. Szeretem a magyar úszókat, mert mindig jellemző volt rájuk a nagyon kemény munka és a végtelen kitartás. Ráadásul nemcsak gyorsan, hanem szép technikával is úsznak. Az edzők az erőn kívül a látványra is nagy hangsúlyt helyeznek, nekem például az úszás egész történelmét figyelembe vége Egerszegi Krisztina a kedvenc úszónőm. Az ő hátúszását élmény volt nézni.

Cseh László a 200 vegyesen megnyert bronzérme után nagyon határozottan azt mondta, hogy esze ágában sincs visszavonulni, kettőzött erővel fog hajtani azért, hogy olimpiai bajnok legyen. Az idén 27 éves lesz. Jól teszi?

Teljes mértékben egyetértek vele. Képes megnyerni az aranyérmet, hiszen megvan a kellő tapasztalata hozzá, Michael Phelps visszavonulásával megnyílt előtte az út. Ryan Lochte lehet a nagy ellenfele, de ha egy kicsit még fejlődik, akkor elérheti a célját, mert egy nagyon tehetséges és jó úszó, egyúttal pedig egy nagyszerű személyiség is.

Meglepte, hogy Gyurta Dániel világcsúccsal győzött kétszáz mellen?

Egyáltalán nem, ez a rekord a kemény munkának az eredménye. Évek óta a világ legjobbjai között van ebben a számban, és fizikálisan, valamint mentálisan is kész volt arra, hogy világcsúccsal nyerjen olimpiát.

Forrás: AFP/ANP/Robert Vos

Londonban száz méteren pár század kellett csak ahhoz, hogy Gyurta dobogóra érjen, de azt mondta, hogy négy év múlva a rövidebbik mellúszótávon is megcélozza az első helyet. Benne van, hogy ő legyen az új Kitadzsima, aki most ugyan nem, de az előző két olimpián tarolt mellúszásban?

Képesnek tartom rá, hiszen Magyarország száz mellen is nagy sikereket ért el a múltban, Gyurtának pedig megvan a kellő vagánysága és bátorsága ahhoz, hogy ezen a távon is a leggyorsabb legyen.

Önnek nyolc vb-ezüstérme is van, arany viszont egy sem. Nem bánja, hogy nem lett világbajnok?

Őszintén? Nem. Az olimpiai bajnoki cím az, ami igazán számít, és én nagyon boldog vagyok, hogy három arany-, két ezüst- és két bronzérmet nyertem a játékokon. Jó barátom, az ausztrál Michael Klim 1998-ban négy vb-aranyat nyert, és azt mondta, hogy "Pieter, én egy olimpiai aranyért odaadnám az összes vb-címemet".

Forrás: [origo]

Hogy éli meg, hogy visszavonulása után máris egy csarnokot neveztek el önről Eindhovenben?

Nagyon büszke vagyok rá, és örülök, hogy ezt a létesítmény a holland emberek használhatják, úszhatnak benne, de szinkron- és műugró versenyeket is lehet benne rendezni. Roppant boldog voltam, hogy a csarnokomban rendezték az idei vízilabda Európa-bajnokságot, ahol sajnos a kedvenc csapatom, a magyar válogatott csak bronzérmes lett. Az önök csapata a legjobb reklám a sportág számára, őrületes, amit az olimpiákon művel, én nagyon remélem, hogy most is megszerzik az aranyérmet!

Talán ismerte az eindhoveni futballcsapat egykori magyar játékosát, Dzsudzsák Balázst is, aki Hollandiából Oroszországba igazolt?

Nagy szurkolója voltam, és csak annyit tanácsolnék neki, hogy ha teheti, jöjjön vissza a PSV-be.

Sydneyben így győzte le a cáparuhában úszó Thorpe-ot: