Lőrincz Tamás parádés birkózással jutott a döntőbe

London 2012, olimpia, Lőrincz Tamás örül, miután - legyőzve a grúz Manuhar Tszhadaját a férfi kötöttfogású birkózók 66 kg-os súlycsoportjának elődöntőjében
Vágólapra másolva!
A grúz Manuhar Szkadaját is lenyűgöző birkózással verte elődöntőben, így az esti fináléban az olimpiai bajnoki címért szállhat harcba Lőrincz Tamás a kötöttfogásúak 66 kilogrammos súlycsoportjában.
Vágólapra másolva!

Lőrincz eddig mind a két mérkőzését elveszítette a világbajnoki ezüstérmes grúz ellen, ezúttal viszont parádés győzelmet aratott. A 2006-os Európa-bajnok már a meccs elején alaposan meglepte ellenfelét: egy támadásába gyönyörűen kontrázott bele, majd Szkadaja fejét befogva pörgetett, az akcióért kapott három ponttal pedig biztosan nyerte a menetet.

A második két percben a ceglédi birkózó folytatta remeklését, éppen az első akció megindításához szükséges másfél perces határ előtt kiemelte és eldobta ellenfelét. Lőrincz a három pontot a finisben egy mögé kerülésből további eggyel toldotta meg, az utolsó másodpercekben pedig ügyesen védekezett, így összességében kiemelkedő teljesítménnyel bejutott a fináléba.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
A galériáért kattintson a képre!

Lőrincz örömében még nagy ívben eldobta Takács Ferenc másodedzőt is, majd Struhács György szövetségi kapitány nyakába ugrott. Az este 20.03-kor keződő döntőben Lőrincz dél-koreai Kim Hjun-vu találkozik, aki a francia Steeve Guenot-t verte a döntőbe jutásért.

"Tamás egész nap remekül birkózik, jól összpontosít, de így is meglepett, milyen könnyedén jutott túl kiváló ellenfelén az elődöntőben" - értékelt az MTI-nek Struhács György. "Nagyon motivált volt, bízott benne, hogy fináléba juthat, és ez az álma valóra vált."

Lőrincz egész nap ellenállhatalanul birkózott, minden meccsét szép akciókkal nyerte meg. Elsőként a szintén Eb-győztes Frank Stäblert verte nagy fölénnyel, majd következett az amerikai Justin Dashaun Lester, akit korábban még sohasem győzött le. Az első menetet most is elveszítette ellene, a következő kettőt viszont magabiztosan hozta a 26 éves magyar.

Lőrincz előtt legutóbb négy éve Pekingben jutott olimpiai fináléba magyar kötöttfogású birkózó, akkor a 84 kilós Fodor Zoltán ezüstérmes lett. Londonban vasárnap Módos Péter 55 kg-ban bronzérmet szerzett.