Éjfélkor kötelező az altató a kéziseknek

mocsai lajos, férfi kézilabda, magyarország-izland
Vágólapra másolva!
Mocsai Lajos szövetségi kapitány szerint a férfiválogatottak mérkőzései közül Izland legyőzése volt a valaha lejátszott egyik legnagyobb csata. A kézisek már reggel érezték, hogy ez az ő napjuk lesz, a 12 ezres  csarnokban pedig elképesztő érzések szabadultak fel bennük. A pihenés most mindennél fontosabb, egy ilyen öldöklő küzdelem után minden óra számít, Mocsainak azonban hajszálpontos terve van a férfias dinamika visszanyerésére.
Vágólapra másolva!

A magyar kézilabda-válogatott a negyeddöntőben szinte végig vezetett a mumusnak tartott Izland ellen, aztán a hajrában a legutóbbi olimpián ezüstérmes ellenfél vezetett az 59. perc 58. másodpercéig. A kétszeres hosszabbítás 20 percéből aztán a magyarok jöttek ki győztesen, így nyolc év után ismét éremért küzdhetnek a londoni olimpián.

Hitchcock-szerű krimi

Mocsai Lajos szövetségi kapitány a győzelem ellenére kicsit bosszúsan kezdte értékelését. "A mérkőzést hatvan perc alatt meg kellett volna nyernünk, mert az utolsó négy ziccerünket kihagytuk a rendes játékidőben. Ha ebből kettőt belövünk, nem kellett volna felkészülnünk erre a Hitchcock-szerű krimire. A magyar válogatott talán még soha nem nyert kétszer öt perces hosszabbításban, fantasztikus teljesítményt nyújtottunk. Az ilyet szerencsejátéknak szokták hívni, mert az edzők és a játékosok is próbálkozgatnak, hál' istennek a szerencsésebb és a tudatosabb csapat tudta megnyerni a mérkőzést."

A mérkőzés legjobbjai a kapitány szerint az 55 lövésből 22-t megfogó Fazekas Nándor és a kilenc gólig jutott Nagy László voltak. "Már reggel mondtuk, hogy ez a mi napunk. Az a motiváció, amellyel idejöttünk és felkészültünk, mutatja, hogy a csapat ezen a világversenyen is egyre jobban fejlődik. Óriási öröm, hogy kétszer az éremért játszhatunk a londoni olimpián" - mondta a kapitány, aki nem foglalkozik azzal, hogy ki lesz-e az ellenfél, csak arra koncentrál, hogy a "romokban lévő" csapat kipihenje magát a pénteki elődöntőre.

"Ugyanúgy föl fogunk készülni az elődöntőre, mint a szerbek és az izlandiak elleni meccsre. A délelőtti motivációs foglalkozásaink nagyon jól sikerültek, a csapat ebben az órában nagyon jó bioritmust kapott el, fantasztikusan kézilabdázott, úgyhogy nagyon örülök" - folytatta Mocsai.

A kapitány a mostani győzelmet biztosan a korábbi nagy eredményeivel egy lapon emlegetheti majd, de akár még a legnagyobb olimpiai siker is összejöhet belőle.

"Voltam olimpián negyedik Szöulban, voltam olimpiai döntőben a női válogatottal, ezt elérni nem egyszerű. Bízom benne, hogy meg tudjuk ismételni a 2000-es döntőbe jutást."

A szurkolók végig együtt éltek a játékkal, még taktikai utasításokat is adtak a válogatottnak, amikor azt kiabálták ,hogy "védekezz!", máskor a "harcoljatok" rigmust skandálták, de Mocsai szerint a pályán erre nem figyelnek a játékosok. "A pályán olyan feszültség van, hogy kizárunk minden kívülről érkező hatást. Nem figyelünk arra, hogy ki mit mond, de megköszönjük minden magyar embernek, hogy eljött és buzdított. Sok százan-ezren kimentek a kajakos eseményekre, így az előző meccseinken több magyar drukker volt, de ez természetes, mert megoszlik a magyar sportágak iránti érdeklődés."

Kiemelte: ma más játékosok játszottak jól, mint korábban. "Mindig készülünk arra, hogy azt a nagy ambíciót, ami a csapatban van, ki tudjuk aknázni. Legutóbb a fiam dobott kilenc gólt, ma mások vitték a válogatottat a hátukon, és ezért nevezhetjük a miénket egy igazi csapatnak, az eredményt pedig fantasztikusnak. Ez a mi napunk volt, főképp annak fényében, hogy az elmúlt világversenyeken úgy kaptunk ki Izlandtól, hogy bele sem tudtunk szagolni a mérkőzésbe" - célzott Mocsai a tavalyi vébén elszenvedett 32-26-ra, illetve az idei Eb 27-21-es vereségére.

Forrás: Getty Images/Jeff Gross
Forrás: Getty Images/Jeff Gross

Lékai Máté így örült a győzelemnek

Fazekas szerénykedik, Nagy pihenni akar

Fazekas Nándor 14 másodperccel a rendes játékidő vége előtt, egygólos hátrányban hetest védett, mint mondja, csak szerencséje volt. "Nem tudtam, hogy hová fogja lőni. Tudom, hogy a jobb oldal a kedvenc sarka Gudjonssonnek, próbáltam a bal oldalra egy cselt csinálni, majd a jobb oldalra elmenni. De én nem ezt emelném ki, hanem azt, hogy a csapat majdnem a halálán volt, mégis oroszlánként küzdött. Nagyon büszke vagyok, hogy ebben a csapatban játszhatok" - nyilatkozta a veszprémi kapus.

Állítja, hogy nem kellett felpörgetni magát a meccsre, hiszen ez már a negyeddöntő volt, ami önmagában felspannol egy játékost. "Tudtuk, hogy vagy továbbjutunk, vagy mehetünk haza. Mostantól kezdve minden meccshez így állunk hozzá." A döntőért a svéd-dán csata győztesével játszanak a mieink, ami akár jó hír is lehet. "Ez kedvezőbb, mintha a spanyol, francia, horvát trióból kapnánk ellenfelet" - mondta a 36 éves kapus, aki azért beismeri, hogy egy svédek elleni elődöntő is húzós lenne.

Nagy László kilenc góljával a mezőny legeredményesebbje volt, és a húszperces hosszabbításban ő dobta az utolsó négy magyar gólt. "A magyar csapat igazi csapatmunkát mutatott be mind támadásban, mind védekezésben" - mondta. "Az éles meccseken mindig van valaki, aki vezér tud lenni. Most nekem jött ki a lépés, és Fazekas is parádés volt. Aki beállt, mindenki hozzá tudott tenni a sikerhez. Most a legfontosabb, hogy mielőbb pihenjünk, minden óra számít egy ilyen nagy, 80 perces csata után."

Schuch Timuzsin még lihegve nyilatkozott: "Ennyire még életemben nem fáradtam ki. Annyi erőnk nem volt a végén, hogy örüljünk egy kicsit, iszonyatosan sokat kivett belőlünk a meccs. Voltak nehéz pillanatok, de olyankor valaki mindig hozzá tudott tenni valami pluszt. Nándi kifogta az utolsó hetest, Máté bedobta az utolsó ziccert, örülök, hogy ilyen erősek voltunk."

Fejben nagyon felkészült a csapat

Az öt gólig jutott Harsányi Gergely óriási csapatgyőzelemről beszélt, amelynek során a sírból sikerült visszajönni a meccsbe. "Fantasztikus közönség előtt sikerült elérnünk a négy közé jutást, olyan volt, mintha otthon lettünk volna. Ennyi magyar szurkoló előtt nem is lehetett más az eredmény. Persze ezt kicsit óvatosan mondom, mert nagyon kiélezett csatában sikerült nyernünk. Nagyon sajnáltam, hogy a hosszabbításban a hetesem a kapufáról kifelé pattant, de amit az élet elvett, azt később visszaadta, mert egy góllal nyerni tudtunk, és ez a legfontosabb. Igyekszünk gyorsan regenerálódni, aztán mindent meg fogunk tenni az éremért."

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Forrás: MTI/Illyés Tibor

Harsányi nyolc éve tagja volt az athéni csapatnak is, amely negyedik lett az olimpián. "2004-ben két góllal kaptunk ki az elődöntőben a horvátoktól, most megpróbálunk az akkori negyedik helynél még jobb eredményt elérni."

Iváncsik Gergőt a 12 ezres kosárcsarnok hangulata nyűgözte le: "Engem az ilyen nagy csarnok, főleg, ha tele van, nagyon feldob, és szerintem a csapat is így van ezzel, örülök, hogy ilyen jó hangulat közepette tudtunk győzni. Ugyanilyen higgadtan, koncentráltan kell a továbbiakban is játszanunk. Muszáj lesz valahogy kipihennünk a meccset, mert jön az elődöntő."

Az ezúttal halványabban kézilabdázó, de így is három gólt vállaló Császár Gábor nem számított telt házra. "Nem gondoltam volna, hogy a 12 ezres csarnok tele lesz, ezek után elképesztő érzések szabadultak fel bennünk. Kétszeres hosszabbítás után győzött egy magyar csapat - ez azt jelentheti, hogy fejben nagyon felkészültünk."

Szerinte azért sikerült ilyen jól a koncentrálás, mert a gyengébb meccsek után a csapat összedugta a fejét, a sikert pedig nem a szerencsének, hanem az áldozatos munkának köszönheti a csapat. "Regénybe illő volt a mérkőzés befejezése, valahogy mindig életre tudtunk kelni, de az izlandiak is. Ahogy Kemény Dénes pólókapitány mondta, a szerencséért meg kell dolgozni, és mi alázatosan dolgoztunk. A szurkolóknak adtunk egy lökést még a következő két mérkőzésre, azt üzenem nekik, hogy gyűjtsék még az embereket, és tartsanak velünk, mert nem akarunk megállni!"

Forrás: Getty Images/Jeff Gross
Forrás: Getty Images/Jeff Gross

Kialvatlan sportolókkal nem lehet dolgozni

A csapatnak két napja lesz arra, hogy kipihenje magát a pénteki elődöntőre. Mocsai Lajos az [origo]-nak elmondta, mi vár a csapatra csütörtökön. "Én a szerb meccs után fél ötkor aludtam el, aztán negyed hétkor hívott egy televíziós társaság, ezért is kellene kikapcsolnom a telefonomat, de nem tehetem meg, mert ez is fontos, hogy tisztességes emberek jót írjanak a csapatról" - jegyezte meg a szövetségi kapitány.

"Hazamegyünk a szálláshelyre, megnyugodunk, majd a terapeuták megkezdik a gyúrást, a rehabilitációt, energia- és fehérjebevitelt, és a folyadék pótlását. Azután gyógyítás, masszázs következik, majd aki nem tud éjfélig elaludni, annak altatót kell bevennie, mert nem lehet kialvatlan sportolókkal dolgozni. A vitamin- és egyéb pótlások után regenerációs futás, majd speciális fitneszprogram lesz a program, azaz nem kézilabdázunk. A hormonális háztartásban az erőfejlesztés egy pozitív, férfias dinamikát ad. Egész nap elemzünk, este pedig taktikai értekezlet lesz."

Mocsai Lajos elárulta, ő azért fekszik későn, mert még sok meccset kell elemeznie. "Nagyon szívesen teszem, főleg, ha siker van. Máskülönben otthonról nézhetném az olimpiát, ami nagyon bántana" - mondta.