Hármasával viszi haza az aranyakat az infantilis sprintkirály

usain bolt
Vágólapra másolva!
Két egymás utáni olimpián győzött 100 és 200 méteres síkfutásban, valamint 4x100-as váltóban Usain Bolt. A jamaicai atléta már 25 évesen minden idők legeredményesebb sprintere, pedig sokszor nem úgy viselkedik, mint a sikernek mindent alárendelő élsportolók.
Vágólapra másolva!

Usain Boltot Londonban is hiába kergették az ellenfelei a 100 és a 200 méteres síkfutás döntőjében, szombaton pedig a 4x100-as váltóban világcsúccsal tette teljessé a kollekcióját.

A jamaicait egyelőre semmi sem állíthatja meg, pedig Londonban a 100-as döntő előtt egy üveget dobtak mögé a lelátóról, a 200 előfutama előtt pedig nem engedték, hogy ugrókötelet vigyen magával a stadionba. "Mentem be, de az őrök azt mondták, hogy nem vihetem magammal az ugrókötelet. Azt kérdeztem: miért? Azt válaszolták: ilyenek a szabályok. De én úgyis beviszem: egyszerűen a táska aljába teszem, vagy hozzáragasztom, vagy kitalálok valami mást" - dacolt a merev előírásokkal, akárcsak a váltó döntője után, amikor a versenybíróval vitatkozott össze, mert meg akarta tartani a stafétabotot, pedig ezt még ő sem teheti meg.

Forrás: Europress/Getty Images/Streeter Lecka

Bolt négy éve, Pekingben is verhetetlen volt: megnyerte a 100-at, a 200-at és győzött a 4x100-as váltóval is, így már hatszoros olimpiai bajnoknak mondhatja magát, emellett ő tartja a 100 és a 200 világcsúcsát is (9,58, illetve 19,19, mindkettőt a 2009-es berlini vébén érte el). Londonban már a második arany után minden idők legeredményesebb sprinterévé vált, hiszen korábban senki sem tudta megvédeni a címét a mind a két sprinttávon.

Szerencséje, hogy ilyen komoly eredményei vannak, különben igen nehéz volna komolyan venni. Az olimpia első napjaiban például azt fejtegette, hogy nagynénje főztjének köszönheti a sebességét: "Minden versenyem előtt a nagynéném főz nekem valami finomat, ez ad nekem erőt a győzelemhez. Amikor csak lehet, Lilly néni elkísér a versenyeimre, ha nem tud velem jönni, akkor az ő receptjei alapján kérem, hogy főzzenek nekem."

Forrás: AFP/Mladen Antonov

Két éve még jelen időben nyilatkozott a gyerekkoráról, és már akkor javában fejtegette, hogy szeretne a Manchester Unitedben focizni, amiről azóta sem mondott le. "Azt mondják az emberek, hogy ez nem reális, de ezt nem tudhatjuk, miután még senki nem látott engem játszani" - próbált érvelni tervének létjogosultsága mellett. Talán nem is lehetetlen küldetés: egy tanulmány szerint a sprinter antropometrikus jellemzői kísértetiesen hasonlóak Cristiano Ronaldóéhoz.

A pályán is folyamatosan bohóckodik, látszik, hogy előre megtervezi, milyen tréfás mozdulatokkal fogja feldobni a verseny előtti bemutatását, vagy a célba érkezés utáni pillanatokat. Hogy mást ne mondjunk, a 200-as döntő után fekvőtámaszokat csinált, majd elvette az egyik fotós kameráját, és ő kezdte fényképezni a fotósokat. Olykor magát a versenyt is komolytalanná teszi, amikor a biztos fölénye tudatában látványosan lelassít, és nézelődni kezd az utolsó métereken.

Forrás: Europress/Getty Images/Alexander Hassenstein

Bolt is volt gödörben

Azért a nagyon laza jamaicainak sem ment mindig minden simán. Szinte napra pontosan két éve, augusztus hatodikán Tyson Gay legyőzte a stockholmi Gyémánt Liga-versenyen. Az amerikai 9,84-gyel győzött, míg az akkor két éve veretlen Bolttól csupán 9,97-re futotta.

2010-ben sérüléssel bajlódott, másodszor is kikapott Tyson Gaytől, egy évre rá viszont úgy tűnt, hogy megint verhetetlen lesz: a dél-koreai vébén kétszáz méteren minden idők legjobb nem világcsúcsot érő (19.40) idejével, 4x100-on pedig új világcsúccsal (37,04) szerzett aranyérmet, százon viszont rossz rajt miatt kizárták, így nyerhetett honfitársa, Yohan Blake.

Forrás: AFP/Mladen Antonov

A 22 éves jamaicaival idén is meggyűlt Bolt baja, júniusban kikapott tőle az országos válogatón, igaz, az olimpiai kvótához elég volt a legjobb háromban végeznie. Ijesztőbb volt, hogy Blake kétszázon is megverte, pedig ott nem is startolt rosszul Bolt.

"Olyan sok mindenen mentem már keresztül, hogy tudom, ha az olimpiáig minden versenyt elveszítek, az sem számít. Csak egy dologra koncentrálok: arra, hogy az olimpián nagy eredményeket érjek el" - jelentette ki akkor a 196 centi magas, 93 kilós atléta.

Bolt persze nem idegeskedett, Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke ki is emelte: a világcsúcstartó jó versenyző alkat, aki el tudja viselni a nagy tétet. Ez aztán szépen beigazolódott Londonban, ahol könnyedén megismételte a pekingi triplázást.

Ezek után már csak a saját elvárásainak kell megfelelnie, áprilisban meg is határozta ezeket: a 100 métert 9,4, a 200 métert pedig 19 másodperc alatt szeretné lefutni.