Nincs újabb magyar öttusaérem a zárónapon

Vágólapra másolva!
Tóth Adrienn a 20., Kovács Sarolta pedig a 33. helyen végzett a londoni olimpia öttusaversenyében, amely a játékok záróversenye volt. Tóth Adrienn még vezetett is két szám után, de a lovaglása rosszul sikerült, akárcsak a kombinált szám.
Vágólapra másolva!

Vívás

Az első számban, a vívásban tavaly Európa-bajnoki ezüstérmes Tóth remekül kezdett, 25 asszó után az első helyen állt holtversenyben a 2004-es athéni játékokon második, lett Jelena Rublevszkával. Lendülete nem tört meg a végére sem, és mindössze egyetlen győzelemmel szorult az 1000 pontos Rublevszka mögé: 24 sikerrel és 11 vereséggel lett második (976 p). Harmadikként az egyik nagy esélyes, a világranglistát vezető litván Laura Asadauskaite (952 p) végzett.

Forrás: MTI/Kollányi Péter
Nézze meg öttusázóink egész napos szereplését!

A 2011-ben vb-ezüstérmes Kovácsnak viszont nagyon nem ment a vívás. A még junior korú versenyző a mezőny végén zárt, a 36 induló közül a 32. lett. Kovács előzetesen azt mondta, ha 900 pont körül tud vívni, versenyben lehet a legjobbakkal - mivel a fizikai számok az erősségei -, de ettől alaposan elmaradt. Jócskán negatív mérleggel, 11 győzelem mellett 24 vereséggel és 664 ponttal zárt.

Úszás

A Vizesközpontban Tóth a harmadik futamban elsőként csapott célba, és 2:17.32 perccel megjavította egyéni legjobbját, az úszással 1156 pontot gyűjtött, és 2132 ponttal átvette a vezetést. A második helyre a világranglistán harmadik brazil Yane Marques jött fel (2116 p), a harmadik helyről pedig az idei vb-bronzérmes brit Samantha Murray (2096 p) várta a folytatást.

Forrás: MTI/Kollányi Péter
Nézze meg öttusázóink egész napos szereplését!

Kovács az ötödik, azaz a legerősebb futamban indult. Remekül kezdett, majd nagyot hajrázott, és 2:08.11 perccel nemcsak saját csúcsát múlta felül, hanem egyben a játékok legjobb női úszóidejét érte el (a női öttusa 2000 óta szerepel az olimpiai programban). Kovács 1264 ponttal gazdagodott, összesítésben - 1928 ponttal - tíz helyet előrelépett.

Lovaglás

A Greenwich Parkban található, 23 ezer nézőt befogadó lovasarénában - akárcsak szombaton a férfiak versenyén - ezúttal is csaknem megteltek a lelátók. A két magyar közül az első körben Kovács Sarolta került sorra, aki a 13-as számú lovat, All Rise-t húzta. A szám nem hozott szerencsét Kovácsnak, pedig úgy tűnt, hibátlanul teljesíti a pályát.

Az utolsó előtti akadályt azonban nemcsak leverte, hanem le is esett a lóról. Mire visszaszállt a nyeregbe, és újra rávezette a lovat az utolsó két akadályra, túl sok idő telt el, az utolsó ugrás előtt kicsengették. Így a kapható 1200 pontból be kellett érnie 420 ponttal. Összesítésben 2348 ponttal a 33. helyre esett vissza, ezzel gyakorlatilag minden reménye elúszott, ő pedig el is sírta magát.

Forrás: MTI/Kollányi Péter
Nézze meg öttusázóink egész napos szereplését!

Tóth Adrienn azzal a Warrenstown Q nevű lóval vágott neki a pályának, amely az első körben két akadályt vert lengyel lovasával. A 21 éves magyar ennél többször, ötször hibázott, ami 100 pont levonást jelentett. Az 1100 ponttal összteljesítménye 3220, visszacsúszott az ötödik helyre, és kilenc másdoperc hátránnyal kezdhette a lövészettel kombinált futást, amely az egyik leggyengébb száma.

Futás és lövészet

A lövészet első sorozatában Tóth kilenc lövésből érte el az öt találatot, és hátránya rögtön 20 mp-re nőtt az éllovassal szemben. Az első 1000 méter során, a stadionon kívüli füves terepen a tavaly Eb-ezüstérmes magyar versenyző jól tartotta magát, majd jól is célzott, csak egyet hibázott. A második 1000 méter után nyolcadik volt, és hármat rontott, míg a záró egy kilométeren elkészült az erejével, és huszadikként ért célba.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Nézze meg öttusázóink egész napos szereplését!

A tavaly vb-második Kovács a 33. helyről, az elsőhöz képest 3:25 perces hátránnyal rajtolt, így számára már nem volt tétje az utolsó számnak. Végül a 36 indulóból a 33. helyet szerezte meg.

A győzelmet a világranglistát vezető litván Laura Asadauskaite szerezte meg nagy fölénnyel. Másodikként Németh Istvánnak, a brit válogatott kapitányának tanítványa, a vb-harmadik Samantha Murray, harmadikként a brazil Yane Marques érkezett be.