Társoldalunk:

A jaklegeltetéstől az olimpiai éremig

2012.08.13. 11:03

Jakokat legeltetett a fennsík mezőin, szabadidejében pedig énekelt vagy imádkozott, mint a vidéki tibeti nők többsége, aztán szombaton Londonban, a női 20 kilométeres gyaloglásban bronzérmet nyert Csiejang Sen-csie, az első tibeti olimpikon.

"Csak egy dolog járt az eszemben, küzdeni! A tömeg lelkesítése sokat segített" - mondta újságíróknak a 21 éves, 160 centiméter magas, 50 kilós sportoló a verseny után. A kínai mikroblogokon tibeti és han kínai rajongók együtt izgultak érte, és fejezték ki örömüket, elismerésüket a teljesítmény miatt.

Csinghaj tartomány sporthivatalának vezetője "Csinghaj, a tibetiek és Kína büszkeségének" nevezte Csiejangot, aki "történelmet írt", és akinek szülei a versenyszám televíziós közvetítése közben buddhista imákat kántáltak. Amikor célba ért, a pásztorok sátraiból éljenzés és taps volt hallható - áll a Hszinhua hírügynökség összeállításában.

A sportoló, akinek neve tibeti nyelven napot jelent, kilencévesen kiváló lovagló tehetségével tűnt ki társai közül. Szülei hét évvel később, miután megnyerte a járási maratonit, sportiskolába küldték. Onnan emelte ki a pekingi nyári játékok évében, 2008-ban Jüan Tö-csiu edző, aki nyomban a gyaloglás felé terelte. Két évvel később csatlakozott az országos csapathoz, edzéseit Csinghajban folytatta, naponta reggel kilenckor kezdett, és mindennap 30 kilométert gyalogolt.

Forrás: AFP/Martin Bureau

"A fennsíkon nőtt fel, ez magyarázza, hogy erős a szíve és nagy a légzőkapacitása" - magyarázta Jüan. "De ami miatt kiemelkedik mások közül, az a kitartása. Nem tudja feladni."

Azt követően, hogy márciusban teljesítette az olimpiai szintet, a tartományi sporthivatal vezetője 50 ezer jüan (1,8 millió forint) támogatást vitt a családnak, Csiejang pedig havi háromezer jüan (106 ezer forint) juttatást kapott - áll a hírügynökségi beszámolóban.

A csinghaji sportvezetők szerint a tibeti vidéki gyerekek között sok tehetség, potenciális atléta rejtőzik, de nincs lehetőségük a megfelelő edzésre. A helyzetben azonban változást ígérnek.

Az eddigi tapasztalatok alapján a fiatal tibetiek lövészetben, íjászatban és atlétikában mutattak olyan eredményeket, amelyekkel az élmezőnybe kerülhetnek. A világ egyre több, kínai színekben induló tibeti nevét ismeri majd meg - fogadkoznak a sportvezetők, hozzátéve, hogy Csiejang bronza csak az első lépés volt.