Már nem Kemény a legeredményesebb pólókapitány

Vágólapra másolva!
Negyedik olimpiai aranyát megnyerve a legsikeresebb vízilabdaedzővé vált Ratko Rudic. A horvát edző számára alighanem külön értékkel bír majd negyedik aranya, hiszen hazáját, Horvátországot sikerült csúcsra vezetnie, egyúttal megelőzte a három győzelemig jutó Kemény Dénest.
Vágólapra másolva!

Horvátország 8-6-ra legyőzte Olaszországot a londoni döntőben, ezzel története során először nyert olimpiai aranyat. Ratko Rudic történelmi sikerét pont az olasz válogatott kapitánya, Alessandro Campagna ellen aratta, aki 1992-ben még Rudic játékosaként nyert olimpiát.

Ami játékosként nem adatott meg Ratko Rudicnak, azt a sors többszörösen visszaadta neki az edzői pályafutása alatt. Rudic 297 alkalommal szerepelt a jugoszláv válogatottban, azonban olimpiai érmekből csak egy ezüst jutott neki, mivel az 1968-ban aranyérmet szerző jugoszláv válogatottból sérülés miatt kimaradt.

Edzői pályafutását 1981-ben a jugoszláv utánpótlás csapattal kezdte meg, ahol rengeteg fiatalt fedezett fel és készített fel annak a felnőtt válogatottnak, amelyet az 1984-es olimpián már ő vezetett győzelemre. Ezután megnyerte az összes vízilabdatornát 1984 és 1988 között, majd újra olimpiai elsőséghez jutatta Jugoszláviát Szöülban.

Később az olasz válogatott edzőjeként Barcelonában jutott csúcsra, majd a sydneyi olimpia után az Egyesült Államok válogatottjához került. Ratko Rudicnak óriási szerepe volt abban, hogy az amerikai csapat 2008-ban olimpiai döntőig jutott, még akkor is, ha 2005-ben távozott onnan a horvát kispad kedvéért.

Hazája válogatottját egy kiábrándító athéni tizedik hely után 2007-ben világbajnoki címhez segítette. Idén nyáron végleg csúcsra ért a negyedik olimpia arany megszerzésével.