Útnak indult az Universiade-csapat

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Elsősorban a vívóktól és a vízilabdázóktól várható jó eredmény, s van rá esély, hogy a kínai fővárosban Magyarország megszerzi századik aranyérmét. Az eddigi játékokon - az 1967-es tokióin nem indultak - a magyarok 96 aranyérmet gyűjtöttek be, a legutóbbi Universiadén, Palma de Mallorcában kettőt.

A házigazda kínaiak ennél jóval vérmesebb reményeket táplálnak. A spanyolországi ötödik hely után most az éremtáblázat élén szeretnének végezni. Tizenkét sportágban 265 sportolót indítanak, köztük kilenc olimpiai bajnokot is, például a tornász Li Hsziao-penget, vagy a műugró Tien Liangot.

Több mint 160 országból mintegy hétezer sportolót várnak a kínai rendezők, ami csúcs az egyetemisták világjátékainak történetében. A versenyekről 2400 újságíró tudósít majd, köztük kétezer hazai. Peking rendezett ugyan már világversenyeket - például Ázsiai Játékokat -, de a 21. nyári Universiadét kifejezetten a 2008-as nyári ötkarikás játékok referenciájának szánják. A szeptember elsejéig tartó sportfesztivál második felében ellátogat a majdani játékok színhelyére Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke is, akit július 16-án választottak meg Juan Antonio Samaranch utódjának Moszkvában, ugyanott, ahol Peking is megszerezte az olimpiarendezés jogát.Az új olimpiai létesítmények zöme egyelőre csak tervrajzokon és maketteken látható, ám a 2008-as vendéglátók az Universiadéra is építettek egyet s mást. Például vadonatúj a sportolók szállása, a kétszemélyes szobák légkondicionáltak. "Az Universiade kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a világgal egy modern és rendezett Pekinget ismertessünk meg. Mindent elkövetünk, hogy vendégeink jó benyomásokat szerezzenek" - nyilatkozott a versenyek előtt Liu Csing-min polgármester-helyettes, a moszkvai sportdiplomáciai siker egyik kulcsfigurája.