Olimpiarendezésről tárgyal a kormány Demszkyvel

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Egy esetleges népszavazás kiírásáról is tárgyal ma kormány a Népstadionban megtartandó kormányülésen, ahol többek között a 2012-es olimpia megrendezése is napirenden lesz. Az ülésre meghívták Demszky Gábor főpolgármestert, aki egyben az olimpiát előkészítő bizottság alelnöke. Demszky a bizottság alakulóülésén úgy vélekedett, hogy mindenképp népszavazással kellene kikérni az állampolgárok véleményét az olimpiával kapcsolatban. A játékok megrendezése ugyanis olyan, ezermilliárdos nagyságrendű budapesti fejlesztéseket igényel, amelyeket részben a vidéki állampolgárok adóforintjaiból kell finanszírozni. Ez azt is jelentheti, hogy bizonyos vidéki fejlesztések emiatt elhalasztódnak. A budapesti lakosok véleményét is szükségesnek tartja a főpolgármester, hiszen az olimpia miatt megvalósuló közlekedési és egyéb létesítményeket nem az a generáció használja majd, mint amelyik most fizetné annak költségeit.

Demszky Gábor felvetését az olimpiai bizottság tagjai - köztük Deutsch Tamás elnök és sportminiszter - támogatták. Egyedül Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpia Bizottság alelnöke hangoztatta fenntartásait, mondván, hogy nem szokás ilyen kérdésben népszavazást kiírni.

Demszky Gábor a mai kormányülésen semmiféle kötelezettséget nem vállal a főváros nevében. Nem is tehetné, hiszen ehhez közgyűlési felhatalmazásra van szükség. A városatyák viszont csak augusztus végén tanácskoznak az olimpiáról. Ez az előterjesztés sem tartalmaz semmiféle konkrétumot, mindössze a népszavazás melletti érveket és azt, hogy milyen fejlesztésekre lenne szükség ahhoz, hogy Budapest helyet tudjon adni egy olimpiának - tudtuk meg. A főpolgármester szerint már most, még a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése előtt meg kellene kezdeni a felkészülést, a különféle közlekedési beruházások előkészítését, annyira kevés az idő 2012-ig. Demszky kormánygaranciát is kér ezekhez a fejlesztésekhez.

Mindenekelőtt azonban azt, hogy a kormány vezesse be a városi tömegközlekedés normatív állami finanszírozását. Ha 2004-ig az állam nem vállal részt ezekből a költségekből, akkor Demszky szerint a főváros visszavonhatja a pályázatot, még mielőtt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntött volna a helyszínről.

A kormányülés napirendjén szerepel továbbá a 2008. évi labdarúgó Európa-bajnokság megrendezésére benyújtandó pályázattal kapcsolatos, kormányzati döntést igénylő feladatok megvitatása - olvasható a Miniszterelnöki Hivatal közleményében.

A Budapest Sportcsarnokban folyó munkálatokról Fürjes Balázs, az újjáépítésért felelős miniszteri biztos ad tájékoztatást, majd a kormány tagjai három tervezőmérnök társaságában bejárják a helyszínt. Ezt követően a kormánytagok Orbán Sándor, a Népstadion főigazgatója kíséretében megtekintik az augusztus 14-én felavatott millenniumi szobrot a Népstadion területén, majd a sportlétesítmény új fedett nézőterét.

MSZP-zöldszám: kevesen támogatják a budapesti ötkarikás játékokat

Csak elenyésző kisebbség (6 százalék) tartja reálisnak az olimpia 2012-es megrendezését - ez derül ki abból az összesítésből, amelyet az MSZP budapesti elnöksége készített a júniusban és júliusban a párt telefonos zöldszámára érkezett bejelentésekből. Telefonon 6939-en, e-mailben 300-an fejtették ki véleményüket, a válaszolók kétharmada vidékről telefonált. A válaszolók csaknem fele (47 százalék) esetleg 2020-ban vagy ezután elképzelhetőnek tartja az olimpia megrendezését, egyharmaduk szerint azonban Magyarország esélytelen az ötkarikás játékokra. Többségük csak bizonyos feltételek teljesülése esetén látja lehetségesnek ezt. Legnagyobb arányban említett feltétel az életszínvonal javulása (32 százalék), sokan (23 százalék) tartották fontosnak a gazdaság fejlődését is. Budapest gyarapodását és Kelet-Magyarország lemaradásának csökkentését szinte egyenlő arányban említik. A válaszolók egy jelentős csoportja (16 százalék) a magyar sport ügyeinek rendezése után tartja lehetségesnek az olimpia megrendezését.

Vajta Zoltán