Amerikai kosaras-vereség az Universiadén

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Ki hinné, hogy az amerikai kosárlabda-válogatott 46 egymást követő universiadés győzelmi szériáját éppen Kína törte meg? Aki Pekingben van, az biztosan. Ugyanis lassan már nincs olyan sportág, ahol ne helyi versenyző nyerne. A kosárlabda-csapatban például három, 210 cm feletti játékos is található, nem véletlenül, illetik saját csapatukat Kínai Nagy Fal-jelzővel. Az egyik "faldarabnak", név szerint Yao Mingnek köszönhető a 83-82-es elődöntőbeli győzelem, hiszen a dudaszó pillanatában ő blokkolta Melvin Ely dobását.

Az Egyesül Államok csapata, amely sorozatban hat aranyérmet szerzett az Universiadén - olyan játékosokkal, mint Tim Duncan vagy Allen Iverson -, most csak szenvedett. A győzelmet követően 5000 szurkoló ünnepelt, míg a vezetőedző, Wang Fei így értékelt: "Remekül bevált a taktikánk, hogy az amerikaiakat távol tartsuk a palánktól, ezzel külső dobásokra kényszerítsük őket." A másik elődöntőben Jugoszlávia 78-77-re verte Németországot, így a döntőben a plávik lesznek Kína ellenfelei.

A hölgyek kosárlabda döntőjében is amerikai-kínai párharc lesz, miután a Kara Lawson vezette "amik" 70-49-re verték Litvániát, Kína pedig 95-75-re Csehországot. Bár a versenyen az amerikaiak egyszer már nyertek a házigazdák ellen, Debbie Ryan szövetségi kapitány fél az összecsapástól. "Ez egy kiváló csapat, a játékosok egytől egyik szupertehetségek" - magyarázta.

Férfi röplabdában történelmi, első Universiade-aranyukat szerezték az amerikaiak, miután legyőzték Franciaország legjobbjait.

Az amerikaiak egyetlen bánata, hogy két évvel ezelőtt mindenkit legyőztek az éremszerzésben, erre most esélyük sincsen. Kína ugyanis 95 érmével, közte 51 arannyal behozhatatlanul vezet, a mindössze 40 érmet (17 aranyat) gyűjtött ellenféllel szemben.

Ami a magyarokat illeti, ma a vízilabda-válogatott Jugoszláviával küzd a bronzéremért, míg a női hármasugrás selejtezőjében Ajkler Zitáért szoríthatunk.

Pincési László

Korábban:

Pólózakó az elődöntőben