Marad a triatlon az olimpia műsorán

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság már azzal fenyegette a triatlonisták világszövetségét, hogy száműzi a játékokprogramjából a Sydneyben bemutatkozott sportágat. Perek sokaságába torkolló háború dúlt a triatlonban, a tengerentúliak vezette nemzetközi szövetséget beperelte több európai nemzeti szövetség, s az ellentétek odáig fajultak, hogy Jacques Rogge NOB-elnök levélben szólította fel Les McDonald sportági elnököt a rendteremtésre.

A csata folytatódott, ezért decemberben már a NOB végrehajtó bizottsága tárgyalta az ügyet. Az olimpiai részvétel végül nem forgott veszélyben, javarészt annak köszönhetően, hogy McDonald addigra kiegyezett a legerősebb ellenzékkel, a német szövetséggel.

A békefolyamat részét képezte az európai szervezet hétvégi, párizsi rendkívüli közgyűlése is, amely - mint Czencz Pétertől, a hazai szövetség főtitkárától megtudtuk - kimondta: leállítja a támadásokat. A pereket az egyes szövetségek indították, így azokra nem lehet befolyása a közgyűlésnek, de több szervezet jelezte, nem folytatja a jogi procedúrát. Lemondott az elnökség, s a szövetség öt hónapra ideiglenes vezetőséggel működik. Ebben a testületben helyet kapott Márkus Gergely is. A tisztújításra és az új alapszabály elfogadására a júliusi, győri Európa-bajnokság előtt kerül sor.

"Amint ez eldőlt, a meghívottként jelenlévő Les McDonald a mikrofonhoz lépett, s felajánlotta, legyen a győri Eb egyben olimpiai kvalifikációs verseny is" - mondta a főtitkár. "Ez már a kiegyezés biztos jele volt, mert tavaly megvonta ezt a jogot az Eb-től. Így viszont Győrött tényleg ott lesz mindenki, aki számít a sportágban."

Sőt, minden bizonnyal eljön maga McDonald is, merthogy a mostani lépését elősegítette egy, Schmitt Páltól, a MOB elnökétől kapott levél, amelyet hamarosan követ egy, Deutsch Tamás sportminiszter által postázott is. Mindkettőben az szerepel, hogy a 2012-es olimpiára pályázó Magyarország mindenképpen szeretné megrendezni a 2005-ös triatlon-világbajnokságot, s ehhez a győri Eb jó tapasztalatszerzési lehetőség, és alkalom a legmagasabb szintű egyeztetésre. A vb házigazdájáról novemberben döntenek.