Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Fotó: EPA
Bush elnök rendhagyó beszédének még lehetnek utózöngéi

A megnyitóra azonban már elcsendesedett az időjárás, ugyan közel mínusz tíz fokos hideget mértek a Rice-Eccles Olimpiai Stadionban, ez nem gátolhatta meg a szervezőket, hogy remek szervezésű, egyszerű, mégis érzelemdús megnyitót komponáljanak. Az est központi motívuma az emberekben rejlő belső tűz volt, amely képes újraéleszteni mindenkiben a csodát. Ezt a kis tanmesét egy ifjú műkorcsolyázó, a 13 éves Ryne Sanborn alakította, aki eltévedve az erdőben a háborgó fák és gonosz szellemek között a benne "fellobbanó" belső tűznek - amit Josef Sabovcik, az egykori kiváló műkorcsolyázó személyesített meg - köszönhette megmenekülését.

A színpompás bemutatót egy szomorú aktualitás követte: a szeptember 11-én lerombolt World Trade Center romjai között egy amerikai zászlót találtak a mentőcsapatok, amelyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) engedélyével ünnepélyes keretek között bevittek a stadionba, majd felvonták.

Az amerikai himnusz elhangzása után előbb három prominens személyiség, George W. Bush, az Egyesült Államok elnöke, Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, valamint Mitt Romney, a Salt Lake City Olimpiai Szervezőbizottság elnöke lépett a stadion közepén kígyózó, formatervezett jégpályára, őket követte 77 ország mintegy 2000 versenyzője. A hagyományoknak megfelelően Görögország nyitotta a sort, majd az ábécének megfelelően érkeztek az országok. A magyar zászlót a terveknek megfelelően Egyed Krisztina gyorskorcsolyázó vitte. A sort az amerikai sportolók zárták, ahol az ötödik olimpiájára készülő Amy Peterson vitte a zászlót.

A felvonulást követően a Utah állam területén élő indián törzsek képviseletében öt "törzsfőnök" megáldotta a résztvevőket, majd az indiánfilmekből jól ismert káprázatos ruhákban bevonultak népeik is. Ezt követően minden kamera Bush elnökre irányult, akinek tisztje lett volna, hogy megnyissa az olimpiát. A hivatalos formaszöveg ("A 19. téli olimpiai játékokat ezennel megnyitottnak nyilvánítom!") azonban kicsit átformálódott az elnök fejében, így nem túl elegánsan még azt is hozzátette: "egy büszke és hálás nép nevében..." (Az ügy várhatóan még okoz felháborodást nemzetközi körökben is, hiszen Bush ezzel egy hagyományt szakított meg. Annak idején többek között még Adolf Hitlert és a japán császárt is kötelezték a protokoll betartására...)

Az amerikai pionírok és a spanyol telepesek echós szekereikkel, a gála résztvevői pedig állatfigurákkal özönlötték el a jeget, megjelentek az ismert motívumok, a hód, a grizzly, a jávorszarvas és a bölény is - utóbbit 16-an mozgatták belülről. A zenei motívumokat olyan népszerű, többnyire minimum Grammy-díjas előadók szolgáltatták, mint a dallasi country-trió, a Dixie Chicks, az indián énekes Rita Coolidge és Walela, Sting és a világhírű csellista, Yo-Yo Ma. A zenekar is világhírű volt: a Mormon Tabernacle Choir és a Utah Symphony, amelyeket az Oscar-díjas zeneszerző (E.T., Csillagok háborúja) John Williams vezényelt.

Az olimpiai zászlót a hagyományoktól eltérően világhírességek hozták be az arénába, képviselve a sportot, a művészetet, a természetet. Köztük volt az egykori szenátor, a világ legidősebb űrhajósa, John Glenn, a legendás francia Cousteau kapitány fia, Jacques, Grenoble háromszoros bajnoka, a francia Jean-Claude Killy, Nagano bajnoka, a japán Kazujoshi Funaki, az ausztrál olimpiai bajnok atléta, Cathy Freeman, a volt lengyel államelnök, Lech Walesa, az amerikai filmrendező Steven Spielberg és a Nobel-békedíjas dél-afrikai Desmond Tutu püspök.

Fotó: EPA
A pillanat, amelyre mindenki várt...

A lépcsőkön két csinos hölgy, Picabo Street síbajnok és Cammi Granato, a naganói bajnok amerikai női jégkorongcsapat tagja vitte fel a lángot, átadva Mike Eruzione-nak és az 1980-ban olimpiai bajnoki címet nyert amerikai jégkorong-válogatottnak, akik (amint azt korábban megjósoltuk) közösen gyújtották meg a fáklyát.

A 19. téli olimpia megkezdődött...

Pincési László

Ajánlat:

Korábban:

Fórum: