Mohamed Aida nagyot lépett az olimpia felé

vívás
Kreiss Fanni a nyolcaddöntőig jutott a dohai tőr Grand Prix-n
Vágólapra másolva!
A tőrvívó Mohamed Aida az ötödik helyen végzett a lengyelországi Gdanskban rendezett olimpiai kvalifikációs Világkupa-versenyen.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi szövetség (FIE) honlapja szerint az UTE sportolója a csoportküzdelmek során lengyel, brazil, francia, kínai, dél-koreai és spanyol ellenfelét is legyőzte, az egyenes kieséses szakaszban egy olasz, egy amerikai és egy lengyel vívónál is jobbnak bizonyult, a negyeddöntőben viszont kikapott a világbajnok és világranglista-vezető orosz Inna Gyeriglazovától.

A magyar szövetség (MVSZ) honlapja úgy fogalmaz: Mohamed az ötödik helyével "hatalmasat lépett előre a riói részvétel felé".

Mohamed Aida ötödik lett Gdanskban Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Nagyon örülök, egész nap meg tudtam csinálni azt, amit szerettem volna! Nem is emlékszem, mikor voltam legutóbb Vk-döntőben, és nem éreztem reménytelennek az asszómat az aktuális világbajnokkal szemben sem. Dolgozunk tovább, irány Rio!" - nyilatkozta a 39 éves Mohamed Aida, aki második gyermeke születését követően először jutott Világkupa-döntőbe.

Edzője, Solti Antal azt mondta: 99 százalékosra nőtt tanítványa esélye az olimpiai indulásra.

"Rióban sem csak a részvétel lesz a cél"

- tette hozzá.

A lengyelországi viadalon Kreiss Fanny a 23., Knapek Edina a 24., Hopka-Varga Gabriella a 48., Lupkovics Dóra az 52., Jeszenszky Szilvia a 60. lett. Az olimpiai kvalifikációs rangsorban Knapek szintén kijutó helyen áll két versennyel a vége előtt.

A férfi tőrözők Párizsban rendezett Vk-versenyén a magyarok közül a 42. helyen záró Dósa Dániel szerepelt a legjobban. A bázeli junior férfi párbajtőr Világkupa-versenyen a korosztályos világbajnoki ezüstérmes Bányai Zsombor a második, Esztergályos Patrik pedig a harmadik helyen végzett.