Akkor is leugrik tíz méterről, ha jön a villám

műugrás gif
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, Kormos Villőnek Rióban sikerült kiharcolnia a riói olimpiai kvótát, így 24 év után újra lesz magyar toronyugró az olimpián. Pedig a 27 éves versenyző a felkészülés jelentős részében ötméteres toronyról ugrálva készül a tízméteres számra, Szolnokon ráadásul a medence is túl sekély. Bécsig kell utaznia egy tízméteres toronyért. De vajon hány szúnyoggal találkozott egy hét alatt a nyári olimpia helyszínén?
Vágólapra másolva!
  • A 2004-es olimpián 32., a 2008-as játékokon 24. lett 3 méteren.
  • Az elmúlt három évben az év magyar műugrójának választották.
  • Vele indul a 2017-es vizes vb reklámfilmje, amelyben leugrik a Lánchídról.
  • 2014-ben és 2015-ben is Eb-bronzérmes volt szinkrontoronyugrásban.

Nagyon úgy tűnik, hogy Rióban sikerült megszereznie a riói kvótát, még úgy is, hogy a verseny után a teljes magyar média a bukásáról számolt be. Mennyi esélyt adott előzőleg arra, hogy bekerülhet a legjobb 18 közé?

Esélyem egyértelműen volt, hiszen a londoni Világkupán, a 2012-es olimpia selejtezőjében a 19. helyen végeztem, kevesebb mint egy ponttal lemaradva a középdöntőről. Ott volt egy pótnap, amikor rontottam, így akkor lemaradtam. Most is rontottam egyet, így lettem a 21. De úgy néz ki, ez most kvótát ér, mivel vannak országok, amelyeknek az ugrói már kvalifikáltak, és a mostani riói világkupán másokat indítottak, így ők hiába végeztek előttem, ez nem számít. De nyilván akkor lesz száz százalékig biztos a riói részvételem, ha elküldik a hivatalos értesítést.

Azért már most is tud örülni?

Nagyon boldoggá tesz, hogy 24 év után megint lehet magyar női toronyugró az olimpián. Utoljára 1992-ben Barcelonában versenyzett Cserba Brigitta és Nagy Ibolya, azóta csak 3 méteren volt magyar női induló.

A riói Világkupán 21. lett, és ezzel szinte biztos, hogy megszerezte a kvótát Forrás: Kormos Villő / Facebook

Hogy sikerült a felkészülése?

Nem volt ideális. A tízméteres torony hiánya elég nagy hátrány, aztán volt több edzésem, amely elmaradt, például vízilabdameccs miatt. Előfordult, hogy annyira hideg volt az uszodában, hogy képtelenek voltunk egy óránál többet vízben lenni, annak sérülés vagy megfázás lett volna a következménye. Viszont december óta rendszerint heti kétszer Bécsbe jártunk edzeni. Öt-hat órát kell utaznunk egy két-három órás edzésért.

Miért, itthon nincs egy rendes torony?

Még ötméteresből is csak kettő van. És a szolnoki medencéje nem elég mély, elég könnyen lefejelhetném az alját, ezért itt csak a fiatalok készülnek. Én Budapesten, a Hajós Alfréd sportuszodában edzek, ahol van fedett es nyitott uszoda is. A nyitott nagyon jól felszerelt, de legfeljebb három hónapig tudjuk használni. A fedettben pedig hiába van torony, ha meccs van, nem tudunk edzeni.

2017-től itthon is lehet toronyugrani

Jövőre vizes vb lesz Magyarországon, ami Kormos Villő és társai számára jó hír, hiszen lesz hol edzeni. "Hivatalosan 2017. március 31-ig kész lesz a Dagály, azaz a vb-t megelőző hónapokban hazai pályán gyakorolhatnak a sportolók, ami nagy előny, mert így rögzülhetnek a környezet viszonyítási pontjai. Lesz az olimpiai szintű bemelegítő tér, ami úgymond az alapcsomag része, azaz állandóan rendelkezésre áll majd, nem csak a vb miatt rendezik be azt a részt. A megelőző időszakról - 2016 ősz, tél - most folynak a tárgyalások, több verzió is van, benne külön támogatott opció bécsi, eindhoveni gyakorlási lehetőséggel, de erről döntés ezután születik csak" - tájékoztatta az Origót Csurka Gergely, a Magyar Úszószövetség sajtóbizottságának a vezetője.

Mindeközben a 2017-es vb imázsfilmjének ön a központi figurája. Hogy tetszett a forgatás?

A szervezéssel nekem voltak problémáim, de maga a forgatás nagy élmény volt, nem mindennap állhat az ember a Lánchíd tetején. A végeredmény szerintem nagyon szép lett.

A háttérben ezúttal Barcelona Forrás: AFP/Josep Lago

Visszatérve Rióra, a Világkupáról azt írta az esemény honlapja, hogy a verseny alatt nem volt a legjobb az időjárás. Mi történt?

Az én versenyem alatt nem történt semmi különös esemény, nem volt se vihar, se villámlás, még csak szél sem. Viszont nagyon meleg volt. Két ugrás között bementem az épületbe hűsölni. Viszont minden este hét óra körül iszonyatos vihar érkezett, a döntőt le kellett állítani, olyan villámlás volt. Egyébként nem bántam volna, ha esik, mert nagyon szeretek esőben ugrani. Mivel nyáron nyitottban edzünk, volt módunk arra, hogy minden körülményt megszokjunk.

A széllel mi a helyzet?

Az a mű- és a toronyugrók nagy ellensége, főleg a változó irányú szél és a hirtelen széllökések, ezeket egyszerűen nem lehet kiszámítani. El lehet képzelni, mennyire nehéz lábujjhegyen egyensúlyozni a torony végén, ha jön egy széllökés.

Ugrott már viharban?

Olyan már volt több versenyen is, hogy esőben kellett ugrani vagy szélben, de tavaly decemberben Brazíliavárosban jött egy hatalmas vihar a verseny közben. Épp a második ugrásom közben villámlott, illetve dörgött egy hatalmasat, de annyira koncentráltam, hogy észre sem vettem, mi történik, miközben a levegőben voltam. Le is állították a versenyt egy fél órára, míg el nem ment a vihar.

Milyen az olimpiai versenyhelyszín?

Az uszodáról azt olvastam, hogy felújították, de ezt igazán csak a tornyon, a tornatermen és az új deszkákon lehetett látni. Furcsa, hogy naponta többször is volt áramszünet, igaz, általában csak pár másodperces.

Van olyan magyar sportoló, aki nevetségesnek tartja – például a Zika-vírus miatt –, hogy Rióban lesz az olimpia. A Világkupára egészségügyi szempontból hogyan készült fel?

Nem annyira olvastam ezeket a híreket, de már kaptunk oltásokat. A sárgaláz ellen például kötelező, az oltási könyv hiányában akár a belépést is megtagadhatják Brazíliába. Kaptunk még védőoltást hepatitis A és B, illetve tífusz ellen.

Itt fognak ugrani az olimpián is Forrás: Kormos Villő / Facebook

A Zika-vírus ellen viszont nincs védőoltás. Most, a brazil nyár vége felé sok szúnyoggal találkozott?

Az eddig itt töltött egy hét alatt összesen három szúnyogot láttam. Egyébként semmilyen helyi tájékoztatással nem találkoztam, csak a technikai megbeszélésen mondtak egy mondatot az edzőknek, hogy a legjobb védekezés, ha nem csíp meg bennünket a szúnyog... Egy itt élő magyar lánnyal is beszéltem, ő azt mondta, hogy a városban ritka a szúnyog.

Lehet érezni a helyszínen, hogy ott pár hónap múlva olimpia lesz?

Nagyon nagy építkezések zajlanak. Az uszoda mellett van több sportkomplexum, ezek közül kívülről csak egy tűnik félkésznek, az utak viszont nagyon kaotikusak, látszik, hogy a többségük csak ideiglenes. Az olimpiai falu kívülről teljesen késznek tűnik. A Világkupa szervezésén pedig látszik, hogy ez az olimpia főpróbája, például az első versenyszám alatt nem engedtek minket leülni a média számára kijelölt helyre, hiába volt szinte az egész üres.

Azok alapján, amit Rióban látott, jó választásnak tűnik a város az olimpiarendezésre?

Ezt nehéz megmondani, mivel nem látok bele, hogy milyen feltételek szükségesek egy olimpia megrendezéséhez – itt az apróbb, de fontos részletekre gondolok a létesítményeken, az önkénteseken és a rengeteg pénzen kívül. De amikor 2004 februárjában Athénban jártunk az olimpia előtti Világkupán, akkor úgy emlékszem, ott sokkal rosszabb állapotok voltak, mint most Rióban. És a görögök is elkészültek mindennel az olimpiáig.

Kormos Villő az imázsfilmben:

FINA - 2017 World cup - TV promo 30 sec

FINA 2017 - Vizes Világbajnokság Budapest – promóciós filmMegrendelő: Kecskemét város önkormányzata a MUSZ megbízásábólKreatív produkciós ügynökség: Argus ProductionsProdukciós cég: Kecskeméti TV – Argus ProductionsRendező: Paczolay BélaOperatőr: Szecsanov MartinZeneszerző: Barabás BélaVágó: Kovács ZoltánGyártásvezető: Pribéli JuditSecond unit operatőr: Tóth ZsoltColorist: Vándor Ádám (Spájz)VFX supervisor: Gazsy Dani (Argus VFX)Producer: Eckhardt Balázs (Kecskemét TV)Co-producer/kreatív vezető: Kovács Felicia Flóra (Argus Productions)

Posted by Argus Film on Wednesday, February 3, 2016