Sportágromboló szabályokra panaszkodik a magyar világbajnok

Sidi Péter, sportlövészet
Hungary's Peter Sidi competes in the 50m rifle prone men's qualification at the London 2012 Olympic Games at the Royal Artillery Barracks in London, on August 03, 2012. AFP PHOTO/MARWAN NAAMANI
Vágólapra másolva!
Ötödik olimpiájára készül Sidi Péter, az elmúlt másfél évtized legeredményesebb magyar puskása, aki továbbra sincs kibékülve a londoni játékok után bevezetett új szabályokkal, mégis lehet, hogy éppen ezek hoznak majd neki szerencsét Rióban.
Vágólapra másolva!

"Azzal, hogy az alapversenyek eredményeit a finálékban törlik, nem lehet egyetérteni, én egyetlen olyan szakemberrel vagy lövővel sem beszéltem még, akinek ez tetszene, de ez van, muszáj volt hozzászokni" - mondta az MTI-nek az egyszeres világ- és hétszeres Európa-bajnok komáromi lövő, aki szerint a változtatásokkal a legnagyobb probléma, hogy kiszámíthatatlanná tették a versenyeket.

"Sportágromboló ez a rendszer, amelyben tulajdonképpen mindig más nyer, így pedig

- tette hozzá Sidi.

A londoni olimpián Forrás: Origo/Tuba Zoltán

A 37 éves puskás arra is felhívta a figyelmet, hogy a legritkább esetben nyeri az a versenyt, aki az alapban kimagaslóan lőtt, mert egy-egy kiugró 60 - vagy összetett esetén 120 - lövéses eredmény rengeteget kivesz fejben a lövőkből, ráadásul igazából értelme sincs, hiszen a fináléban teljesen mindegy, milyen produkcióval jut oda a sportoló.

Nem érdemes mindent kiadni magadból az elején

"Ahhoz tudnám ezt hasonlítani, mint ha a maratonfutókat 42 kilométer után megállítanák, és az aranyéremről az utolsó, közel 200 méteren rendezett sprint döntene" - érzékeltette a nehézségeket Sidi, aki szerint a legjobb az, ha közepes eredménnyel, kevesebb energia ráfordításával a negyedik-ötödik helyen jut valaki a fináléba, de persze erre nem lehet játszani.

Minden ellenérzésével együtt az elmúlt évek során azért

hozzászokott az új szabályokhoz,

és úgy érzi, egyre jobban tud teljesíteni a mostani körülmények között is, amit bizonyít, hogy a háromból két szakágban, légpuskában és az 50 méteres összetett számban is az első 10-ben található a ranglistán.

Forrás: AFP

A tavalyi első, csangvoni Világkupán 10 méteren aranyéremmel szerezte meg a riói kvótát, de az idei első Vk-n, Bangkokban is finálés volt - méghozzá nagyszerű alaperedménnyel, amely a régi rendszerben 600 körrel abszolút világcsúcs lett volna -, és negyedik lett légpuskában.

Sidi Péter számára ugyanakkor jelenleg

nem fontosak a nemzetközi versenyeken elért eredmények,

egyetlen célja, hogy Rióban jól szerepeljen, és az ötödik olimpiáján végre dobogóra állhasson. "A felkészülés során az a legfontosabb, hogy megtaláljam a tökéletes beállításokat, és minél jobban felkészüljek azokon a játékokra" - hangsúlyozta Sidi, hozzátéve, hogy idén hozzájutott a legmodernebb kisöbű szabadpuskához, amely elengedhetetlen a dobogós szerepléshez, ugyanakkor idő kell ahhoz, hogy tökéletesen megszokja a fegyvert.

50 méteres fekvő puska Forrás: MTI/Mob/Szalmás Péter

"A mi sportágunkban milliméterek döntenek, ezért

szükség van a legjobb fegyverre.

A helyzet most azért nehéz egy kicsit, mert általában fél-egy év kell ahhoz, hogy tökéletesen megszokja és beállítsa valaki az új puskát, nekem viszont ennyi időm nincsen. Ezért most a szokásosnál is fontosabb számomra, hogy ott legyek mind a négy Világkupa-versenyen."

Péni jobb volt Sidinél Bangkokban

Péni István a 13., Sidi Péter pedig a 21. helyen végzett a kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett versenyben a sportlövők idei első Világkupa-fordulóján, Bangkokban. A hétfői versenyen Péni 1156, Sidi pedig 1150 kört lőtt az alapversenyben, míg a nyolcas döntőhöz legalább 1160 körös eredmény kellett.

Péni a bangkoki Vk-versenyen előzőleg harmadik volt légpuskában és a kisöbű szabadpuska fekvő számban, míg Sidi negyedikként végzett az előbbiben. Mindkét lövő olimpiai kvótás.

A Világkupák Sidinek egy-egy edzőtáborral érnek fel, mint mondta, a két 50 méteres számban, a 3x40-es összetettben és fekvőben ugyanis - a hivatalos edzéseken kívül - kétszer-kétszer lövik le (selejtező, alapverseny) a 120, illetve a 60 lövést versenykörülmények között, márpedig ezeknél jobb gyakorlásra nincsen mód.

Célja az olimpiai dobogó Forrás: MTI/Kollányi Péter

Az olimpiai felkészülése azonban nem csak versenyekből áll, a tavasz folyamán ellátogat majd Colorado Springsbe, az amerikaiak edzőközpontjába, ahol állítása szerint tökéletes körülmények várják, és ami számára hasonlóan fontos, ott a különösen 50 méteren nagyon erős hazai lövőkkel edzhet együtt.

Fontos a kiemelt állami támogatás

Sidi Péter azt is hangsúlyozta, hogy a sportág kiemelt állami támogatása a korábbiaknál összehasonlíthatatlanul jobb körülményeket teremtett a sportlövészetben, és személy szerint neki is sokkal könnyebb a dolga, mint korábban volt.

"Példaként csak annyit mondanék, hogy 2009-ben az év lövője voltam a nemzetközi szövetségnél, de abban az esztendőben az utazások és a felkészülés költségeinek 90 százalékát mégis nekem és klubomnak kellett előteremteni, a magyar szövetség csak körülbelül 10 százalékot állt, míg mostanra ez az arány pont a fordítottja" - jegyezte meg.

Kisöbű sportpuska 3x40 lövéses összetett száma a Királyi Tüzérségi Laktanyában, a londoni olimpián Forrás: MTI/Kollányi Péter

Sidi Péter négy olimpián vett eddig részt, és legjobbjaként 2008-ban légpuskában, míg négy éve összetettben végzett a hatodik helyen.

"Nüanszokon múlt korábban az érem, tényleg csak apróságok hiányoztak eddig, Rióban viszont nagyon remélem, hogy meglesz az a kis szerencsém, ami eddig nem volt meg. Vicces talán, hogy ezt mondom, de Brazíliában lehet, hogy azt a pici szerencsét majd éppen a szabályváltoztatások hozzák meg nekem, és a döntőben, bármennyire is nem szeretem a mostani szabályt, nekem jön ki legjobban a lépés" - mondta az MTI-nek a Magyarországon az év sportlövőjének tízszer megválasztott Sidi.