Banda Árpád meglőtte az olimpiai szintet

Íjászat, Európa-bajnokság, 2016, Nottingham
Íjászat, Európa-bajnokság, 2016, Nottingham
Vágólapra másolva!
Banda Árpád meglőtte az olimpiai szintet az íjászok Nottinghamben zajló ötkarikás kvalifikációs Európa-bajnokságán.
Vágólapra másolva!

A magyar versenyző a viadal honlapja szerint 647 kört lőve teljesítette a 630 körös olimpiai szintet a keddi selejtezőben. Így a szerdán folytatódó Eb-versenybe 25., míg a csütörtökön rajtoló kvalifikációs viadalra 17. helyen jutott be. Utóbbiban erőnyerőként csak a második, 32 közé jutásért megrendezendő fordulóban kapcsolódik be a küzdelembe, míg előbbiben már az első körben a görög Alekszandrosz Karageorgiúval mérkőzik.

A szintén a kvótáért versenyző Gajdos Csaba 613 körrel nem érte el az olimpiai szintet. A szerdai versenyen az első fordulóban a svájci Florian Faberrel, míg a kvótáért csütörtökön a brit Kieran Slaterrel lő majd.

Forrás: Twitter

Az Eb-n nemenként három riói kvóta talál gazdára. Kvótát legjobb esetben is csak az egyik magyar íjász szerezhet, amennyiben ugyanis egy ország csak egyéniben érdekelt az ötkarikás játékokon, úgy csupán egy versenyzőt indíthat Rióban.

Legutóbb az 1996-os atlantai ötkarikás játékokon vett részt magyar íjász.

A csigás versenyben - amely nem olimpiai szám - Orosz Viktor 683 körrel 17. helyen végzett a rangsorolóban a 69 versenyző közül, így versenyben maradt. A folytatásban Orosz erőnyerő lesz, azaz a második körben csatlakozik majd be a versenybe. A márciusi, Ankarában rendezett junior teremíjász vb-n győztes versenyző célja a világjátékokra jutás, ehhez gyűjthet ranglistapontokat a kontinenstornán.