Egy századdal lemaradt az olimpiáról a 110 gát címvédője

Justin Gatlin, Ameer Webb, LeShawn Merritt
Az amerikai 200-as csapat: Gatlin, Webb és Merritt
Vágólapra másolva!
London bajnoka, Arie Merritt csak negyedik lett az amerikai olimpiai válogatón, így nem utazhat Rióba.
Vágólapra másolva!

"Azt hittem, a második vagy a harmadik helyen értem be. Amikor megláttam, hogy negyedik lettem, meg voltam döbbenve" - mondta a 30 éves világcsúcstartó.

Az illetékesek többször ellenőrizték a célfotót, de az eredmény nem változott. Aries Merritt - aki szeptemberben veseátültetésen esett át - a harmadiktól egy századdal lemaradva végzett a negyedik helyen, és azért nem tudott bekerülni a csapatba, mert minden számban csak a válogatóverseny dobogósait nevezik az olimpiai keretbe.

Aries Merritt Forrás: AFP/Nicolas Asfouri

Merritt felkészülését öt héttel ezelőtt ágyéksérülés akadályozta. "Ez még csak a negyedik versenyem volt ebben az évben. Már az is csoda, hogy egyáltalán itt tartok. Kár, hogy nem mehetek az olimpiára, mert tudom, hogy hat hét múlva sokkal jobb formában leszek" - tette hozzá. Merritt előtt Devon Allen (13.03 másodperc), Ronnie Ash (13.21) és Jeff Porter (13.21) ért célba, így ők indulhatnak Rióban.

Az öregnek sikerült

Bernard Lagat az ötödik olimpiájára készülhet, miután megnyerte az 5000 méteres síkfutást Eugene-ben. A 41 éves atléta Sydneyben és Athénban kenyai, Pekingben és Londonban amerikai színekben versenyzett.

- nyilatkozta Bernard Lagat, aki 13:35.50 perc alatt teljesítette az 5000 métert. Rajta kívül Hassan Mead és Paul Chelimo került be az Egyesült Államok olimpiai csapatába ezen a távon.

A 200 méter világbajnoki ezüstérmese, Justin Gatlin négy századmásodperccel nyert LaShawn Merritt előtt (19.75 és 19.79). "Körülbelül 40-50 méter után észrevettem, hogy LaShawn egyre közeledik.

Eszembe jutott Peking, de nem akartam, hogy újra megtörténjen,

és szerencsére nyugodt tudtam maradni" - mondta Gatlin, aki a tavalyi, pekingi világbajnokság döntőjében nyerésre állt a jamaicai Usain Bolttal szemben, de a világcsúcstartó végül megelőzte.

Az amerikai 200-as csapat: Gatlin, Webb és Merritt Forrás: AFP/2016 Getty Images/Andy Lyons

A másik Merritt

Merritt korábban a 400, Gatlin pedig a 100 métert nyerte meg Eugene-ben, 200-on rajtuk kívül Ameer Webb is bekerült az olimpiai csapatba. A versenyt követően LaShawn Merritt úgy fogalmazott: még nem biztos benne, hogy Rióban duplázni szeretne, vagyis 200 és 400 méteren is elindulna, ahogyan a nőknél Allyson Felix tervezi.

A hármasugróknál a londoni olimpián ezüstérmes Will Claye (17,65 méter) megelőzte az ötkarikás címvédő Christian Taylort (17,39), a harmadik helyen Chris Benard végzett (17,21).