A sok lemondás miatt kirúghatják a golfot az olimpiáról

GOLF - THE OPEN 2016 CHAMPIONSHIPS ECOSSE GOLF OPEN SCOTLAND SPORT
Clubhouse leader Phil Mickelson (USA) plays his approach shot to the 18th green on day two of the 145th Golf British Open Championship on July 15, 2016 at Royal Troon, Scotland - Photo Stuart Wallace / Backpage Images / DPPI
Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy a riói olimpia kvázi bojkottja a sportág helyének elvesztésébe fog kerülni, és 2020-ban újra lekerül az olimpia műsoráról.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) augusztus 4-én dönt a 2020-as tokiói nyári olimpia sportágainak listájáról. A hagyományok szerint minden rendező felvehet a programba egy sportágat, ami népszerű az országban, és aminek szeretne még nagyobb hírverést keríteni.

A mászás lehet a beugró Forrás: citizenside.com/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Georges Robert

A tokiói programba kerülésért a sportmászás, a szörf (a vitorla nélküli változat, azaz a hullámlovaglás), a görkorcsolya, a karate és a baseball/szoftball fut versenyt. Miután a sportágak száma kötött, ezért ha egyet felvesznek a 28-ak közé, akkor egy másiknak mennie kell.

A BBC értesülései szerint a programba kerülésre legnagyobb eséllyel a sportmászás pályázik, ami az 1904 után éppen a riói játékokra visszakerül golf helyét veheti át, ezt már Thomas Bach, a NOB elnöke is pedzegette.

Maguknak keresték a bajt

A golf nehéz helyzetét az okozza, hogy csak a férfiak mezőnyéből már

húsz játékos, köztük a világranglista első négy helyezettje

mondta le a részvételt a zikavírus okozta veszélyre hivatkozva.

„Ezek a sportágak rendkívül népszerűek nem csupán Japánban, hanem világszerte. Ez lehet az olimpiák progamjának legnagyobb léptékű változása" – áll a NOB egyik közleményében.

A sportmászás esélyeit növeli, hogy világszerte 140 országban mintegy 35 millióan űzik a sportágat, és az igazolt versenyzők átlagéletkora 23 év, de 40 százalékuk 20 évnél fiatalabb.