Újabb sztárral lett szegényebb a riói olimpia

Simona Halep
Szingapúr, 2015. október 29. A román Simona Halep játszik a lengyel Agnieszka Radwanska ellen a szingapúri tenisz WTA-világbajnokság női egyesének nyolcadik fordulójában 2015. október 29-én. Radwanska 7:6, 6:1 arányban győzött. (MTI/EPA/Wallace Woon)
Vágólapra másolva!
A wimbledoni döntős Milos Raonic után a női világranglistán ötödik Simona Halep sem utazik el a riói olimpia tenisztornájára, távolmaradásukat a zikavírus jelentette veszélyekkel indokolták.
Vágólapra másolva!

Mindkét játékos rajta volt a nemzetközi szövetség által pénteken kiadott, az olimpiai résztvevők névsorát tartalmazó végleges listán, de mindkettő hivatalosan közölte, hogy kihagyja a tornát. Halep a Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését, miután számos orvossal egyeztetett a kérdésben.

Nem akar lemondani a családalapítás lehetőségéről

"A kockázat túl magas, különösen azért, mert nő vagyok, és nem akarok lemondani a családalapítás lehetőségéről" - írta a 24 éves román teniszező, majd hozzátette: tisztában van vele, hogy az olimpia egy kifejezetten fontos sportesemény, ezért még inkább sajnálja, hogy ezt a döntést kellett meghoznia.

A szúnyogok által terjesztett zikavírus gyors nemzetközi terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február 1-jén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. A WHO szerint az amerikai kontinensen idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma.

Jelenleg Brazília a leginkább érintett ország, ott másfél millióra teszik a fertőzések számát. A vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, de szexuális úton is terjedhet. A zikavírus kisfejűséget (mikrokefáliát) és más agyi rendellenességeket okoz a várandósság idején megfertőződött nők magzatjainál.