Vajon ki lehet a dzsúdósok riói aranyérmese?

Karakas Hedvig
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 4. Karakas Hedvig cselgáncsozó edzőjével, Toncs Péterrel készül a Rio de Janeiró-i Atléták Parkjának csarnokában 2016. augusztus 4-én, egy nappal a riói nyári olimpia kezdete előtt. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Nagy András csapatvezető két érmet remél, még aranyat is szerezhet valamelyik versenyzőnk, de azt nem árulta el, melyik.
Vágólapra másolva!

Kisorsolták az olimpiai cselgáncstorna párosításait, köztük a nyolc magyar ellenfeleit. Nagy András szakágvezető a Londonban szerzett két érem megismétlését várja a csapattól, pontszámban is a legutóbbi olimpián begyűjtött 13 a cél.

"A sorsolásnál kiemelték, hogy a riói lesz minden idők eddigi legnagyobb mezőnye, 136 ország 390 dzsúdósa indul. Ennek megfelelően egyetlen senkinek sem vezet majd könnyű út a sikerig" – mondta Nagy a Judoinfónak. Sérüléssel szerencsére senki sem bajlódik, és "van olyan versenyzőnk, aki akár a dobogó legfelső fokáig is eljuthat".

Ungvári Miklós négy éve ezüstöt nyert az olimpián Fotó: Szabó Balázs - Origo


A csapatvezető "csak dicsérni" tudja a riói körülményeket, ugyanis "remek edzési lehetőségek vártak ránk, a faluban van konditerem, és gyalogosan megközelíthető az edzőterem, ahol tizennyolc tatamin lehet edzéseket tartani".

Magyar esélyek

Szombaton a 48 kilogrammban olimpiai harmadik és háromszoros Európa-bajnok Csernoviczki Éva kiemelt és erőnyerő lesz az első fordulóban. A tatabányai versenyző a 16 között az Eb-harmadik ukrán Marina Csernyakkal vagy a komolyabb nemzetközi eredmény nélkül álló izraeli Sira Risonival találkozik.

Az 57 kilósoknál a vb-harmadik Karakas Hedvigre a nyitókörben egy verhető ellenfél, a még csak korosztályos versenyeken bizonyított türkmén Rusana Nurjavova vár hétfőn.

Karakas és edzője, Toncs Péter Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt


A 78 kilóban a kétszeres Európa-bajnok Joó Abigél sem lesz kiemelt, így az első körben komolyabb ellenfelet kapott jövő csütörtökre, méghozzá a kétszeres Ázsia-bajnok mongol Lkhamdegd Purevjargalt.

A férfiaknál 73 kilóban a 2012-es londoni játékokon ezüstérmes, mellette háromszoros vb-harmadik és Európa-bajnok Ungvári Miklós egy könnyebbnek tűnő ellenféllel kezd hétfőn a portugál Nuno Saraiva személyében, aki mindössze egy Grand Prix-második helynél tart.

Kemény sorsolás jutott a 81 kilós Csoknyai Lászlónak, aki kedden a japán vb-címvédővel, Nagasze Takanorival csap össze az első fordulóban.

Szerdán a vb- és Eb-ezüstérmes Tóth Krisztián (90 kg) a nemzetközi eredmény nélkül álló kenyai Kiplagat Sang ellen "melegíthet be", majd a 16 között görög vagy kínai ellenfél következhet.

Jövő csütörtökön Cirjenics Miklósra nehéz feladat vár 100 kg-ban, ugyanis a vb-második, kiemelt német Karl-Richard Freyjel találkozik az első körben.

A legnagyobbaknál (+100 kg) szereplő Bor Barna ugyancsak kiemelt lesz, a paksiak vb-ezüstérmesére az első körben a vb-harmadik tunéziai Faicel Dzsaballah vár a dzsúdóversenyek jövő pénteki zárónapján.

Szavazzon!

Vajon ki nyeri az aranyat?