Erdei: Elpuhultak kicsit a magyarok

erdei zsolt
Vágólapra másolva!
Hullámvölgyben van a magyar boksz, de a kihalás nem fenyegeti - mondta Erdei Zsolt Rióban. Az olimpiára Bacskai Balázs edzőjeként utazó egykori profi világbajnok úgy látja, azok az országok jobbak most bokszban, ahol spártaibbak a körülmények.
Vágólapra másolva!

Milyen állapotban van az olimpia két magyar bokszolója, Bacskai Balázs és Harcsa Zoltán?
Nekünk elég sima utunk volt, 13 órát repültünk, átszállás nélkül, ráadásul mindannyian ismertük egymást, családias hangulatban utaztunk. Na jó, miután megérkeztünk akkreditálnunk kellett, meg még elintézni pár dolgot, és csak aztán költöztünk be a szállásra, ez így együtt már megviselte kicsit a testet és a lelket, de jöhettünk volna macerásabb úton is, idegenek közé préselődve mint a heringek.

Mit vár tőlük?
Elég nehéz a sorsolásuk. Bacskai (69 kg) egy francia gyerekkel, Souleymane Diop Cissokhóval kezd, akitől eddig négyszer kikapott, igaz legutóbb, Bakuban a világjátékokon egy lényegében tét nélküli meccsen. Harcsa Zoltán (75 kg) először egy türkmén bokszolóval (Arszlanbek Acsilov) vív, akit nem nagyon ismerünk, utána viszont a világranglistát vezető kubai Arlen Lopez vár majd rá. Egyikük helyzete sem egyszerű, de bízunk abban, hogy valamelyiküknek összejön egy érem. Bacskai magyar idő szerint vasárnap 23.15-kor, Harcsa hétfőn 17.30-kor lép a kötelek közé.

Erdei Zsolt Forrás: Origo

Hullámvölgyben van a magyar boksz?
Ez a kétfős delegáció most kisebb visszalépést jelent, korábban három vagy még több versenyzővel indultunk az olimpiákon, Barcelonában, 1992-ben például három érem is összejött, Béres Zoltán, Mizsei György és Kovács István egyaránt bronzot szerzett. Valóban van visszaesés, de ezt inkább természetes hullámzásnak látom, ahogy vannak korszakok a történelemben, amikor például kihalnak fajok. Azért remélem, kihalás nálunk nem lesz.

Mi a magyarázat a visszaesésre?
A magyarokra a modern kor kicsit másképp hat, mint a többi nemzetre. Valahogy mintha elpuhultunk volna, most azok az országok erősebbek, ahol spártaibbak a körülmények, de ez nem egy kutatás eredménye, csak az én megérzésem vagy benyomásom. A másik ok pedig, hogy nem is túl nagy a merítés, nem bokszolnak olyan rengetegen Magyarországon.

Érthetetlen a profik beengedése

A mostani olimpia előtt a nemzetközi szövetség (AIBA) úgy döntött, visszaengedi a profikat is a nemzetközi mezőnybe. Erdei szerint "ez egy kicsit furcsa és érthetetlen döntés volt, nem is értettem, mire jó ez pontosan. Ráadásul nem is jelentkeztek a profik, összesen csak hárman, mert aki jön, az meg elveszíti a ranglistás helyét a világszervezeténél. Nem sok értelme van az egésznek".

Mi látsz a fiatalokon, akikkel a Madárfészek iskolában foglalkozol?
Azt, hogy nem motiváltak, rugdosni kell őket. Ha elfordulok, máris lazábban csinálják, nincs meg az, ami nálunk, hogy ha kért valamit tőlem az edzőm, azt gondolkodás nélkül megcsináltam, még többet is. Ezen kívül valahogy nem szerencsés az összetétel, mert van ugyan, aki szorgalmas, de nem annyira tehetséges, aki pedig tehetséges, sokszor úgy kell összeszednem, hogy jöjjön edzésre, aztán meg erőlködnöm kell, hogy csinálja. Edzőnek lenni nem csak az edzésprogram összeállításából áll, nagyon sok mindennel kell foglalkozni.

Forrás: Origo

Talán ha Rióban Bacskai vagy Harcsa érmet szerez, megint több fiatal kezd bunyózni.
Ámen.