Lassan tábornok lesz a vietnami sportlövő

Hoang Xuan Vinh, sportlövészet
Vietnam's gold medallist Hoang Xuan Vinh poses on the podium during the medal ceremony for the men's 10m air pistol shooting event at the Rio 2016 Olympic Games at the Olympic Shooting Centre in Rio de Janeiro on August 6, 2016. / AFP PHOTO / Pascal GUYOT
Vágólapra másolva!
A vietnami Hoang Xuan Vinh nyerte a férfiak légpisztolyos versenyét szombaton, a riói olimpia első versenynapján. A sportoló az ország első olimpiai aranyérmese. Tátrai Miklós nem jutott be a döntőbe, a 42. lett.
Vágólapra másolva!

A 41 éves sportoló négy éve már majdnem meglepetést szerzett Londonban, akkor légpuskában a 9. lett, éppen csak lemaradt a döntőről, majd a szabadpisztolyosok mögött 0,1 ponttal maradt le a bronzéremről.

Az Ázsia-bajnokságon ugyanakkor megnyerte a légpuskások 10 méteres számát, egy évvel később pedig világbajnok lett. Sikereire való tekintette a vietnami néphadsereg ezredesévé léptették elő.

Hoang Xuan Vinh, Vietnam hőse Forrás: AFP/Pascal Guyot

A mostani versenyen elképesztő hidegvérrel versenyzett, az utolsó lövése előtt ellenfele 10,3-mal vezetett, ő viszont hosszú másodpercek gondos célzása után 10,7-et lőtt, és aranyérmes lett.

Vietnam eddig két ezüstöt nyert az olimpiákon: 2000-ben, Sydneyben a tékvandós Tran Hieu Ngan (női 57 kg), nyolc évvel később Pekingben a súlyemelő Hoang Anh Tuan (férfi 56 kg) lett második.

A zalaegerszegi Tátrai Miklós élete első olimpiáján a 42. helyen zárt.

Eredmény, férfi légpisztoly, olimpiai bajnok:
1. Hoang Xuan Vinh (Vietnam) 202,5 kör
2. Felipe Wu (Brazília) 202,1
3. Pang Vej (Kína) 180,4
...42. Tátrai Miklós (az alapversenyben 567)