Újra előjött Verrasztó olimpiafóbiája

férfi 400 vegyes Verrasztó Dávid rio2016 olimpia2016
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 6. Verrasztó Dávid a 2016-os riói nyári olimpia 400 méteres vegyesúszás versenyszámának előfutamában a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 6-án. Verrasztó nem jutott be a döntőbe. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A tavaly vb-ezüstérmet szerző Verrasztó Dávid önmagának is csalódást okozva csak a 12. időt úszta 400 vegyesen, így nem lesz ott a döntőben a riói olimpián. Verrasztó azt mondta, ő sem tudja, mi történt, de már úszás közben érezte, hogy ez most nem megy. Pedig az elmúlt négy éve nagyon jól sikerült. 
Vágólapra másolva!

Nem indult jól a szombati úszóprogram Rióban.

400 vegyesen Verrasztó Dávid a döntőre minimum esélyesnek tűnt, de a tavalyi vb-ezüstérméből kiindulva ennél jóval merészebb álmai is lehettek a 27 éves úszónak.

Itt még nem tűnt úgy, hogy nagy a baj Forrás: MTI/Kovács Tamás


A kezdése nem volt az igazi, de 150 méternél a harmadik helyen bukkant föl, majd 300-nál is még harmadik volt. Az utolsó százon azonban teljesen elvesztette a fonalat, és végül csak hetedikként ért célba, 4:15.04 perces idővel. Ez öt másodperccel marad el attól az időtől, amivel nevezték.

Ő sem érti, mi történt

Verrasztó így csak 12. lett, ami hatalmas csalódás. Megelőzte őt még a 4:14.81-es idővel végző Gyurta Gergely is, aki csak kirándult egyet ebben a számban, hiszen ő a hosszabb gyorsúszószámokat érzi igazán a magáénak.

"Nem igazán tudok mit mondani, én sem értem ezt az egészet.

Már háromszáznál is éreztem, hogy szenvedős ez az úszás. Jó lenne, ha tudnám a megoldást. Nem is tudok szomorú lenni, ennél sokkal jobb vagyok, ezt bizonyítottam már párszor. Az olimpia eddig egyszer sem jött össze, és most se, ez van" – mondta Verrasztó, aki két éve és idén is Eb-győztes lett a hosszabb vegyesszámban.

Hogy mennyi? Forrás: MTI/Kovács Tamás


Az olimpián viszont tényleg mindig eltörik nála valami, négy éve 22. lett 400 vegyesen, most 12. Kínjában ő is csak annyit tudott mondani, hogy legalább javított a londoni helyezéséhez képest.

Szilágyinak fekszik a riói program

Női 100 pillangón Szilágyi Liliána nagyon jól úszott, a négyszeres olimpiai bajnok Dana Vollmerre tapadva harmadik lett a saját futamában 57,70 másodperces idővel, így összesítésben tizedikként jutott tovább az esti programba.

Itt Rióban tényleg esti lesz, hiszen helyi idő szerint este tízkor kezdődik a középdöntők és döntők sorozata. Amikor azt kérdeztük Szilágyitól, mennyire zavarja ez a szokatlan kezdési időpont, a rá jellemző vehemenciával és jókedvvel elemezte, hogy neki ez egyáltalán nem okoz gondot.

Hajnali 2-3-kor fekszem általában, és délelőtt 10-kor kelek, és mivel most csak egytől vannak a futamok, van még időm mászkálni a faluban, vagy kávézni egyet. Szóval rögtön beálltam erre, miközben a többiek szenvedtek" – mondta, aztán kitért az úszására is.

Hatalmas élmény volt a nagy példakép mellett úszni

"A korábbi világcsúcstartó, a négy évvel ezelőtti győztes mellett úsztam, aki nagy példaképem, úgyhogy ez hatalmas élmény volt. A legjobbamtól 16 századdal maradtam el reggel, pedig az első úszás mindig nehéz, szóval most elégedett vagyok, túl vagyok rajta, úgyhogy most már mehet a menet, itt már a mentális képességek döntik el, hogy ki hogyan tud odaállni, és ilyen szempontból jól teljesítettem, nem ijedtem meg az amerikai lánytól, akármekkora példaképem" - nyugtázta egy hatalmas mosoly kíséretében.