Imádták a brazilok a magyar pingpongost

Pattantyús Ádám asztalitenisz
Vágólapra másolva!
Az első nap csupa győzelem volt a magyar asztaliteniszezők mérlege, a másodikon viszont érvényesült a papírforma, és Pattantyús Ádám, valamint Lovas Petra is búcsúzott egy kínai származású katari, illetve egy észak-koreai ellen. Rossz érzés azonban egyikükben sem maradt.
Vágólapra másolva!

Még csak a második napjánál tart a riói olimpia, de megállapíthatjuk, hogy a brazilok szenvedélyesen imádják a sportot, úgy általában. A cselgáncscsarnokban, például, úgy szurkoltak a saját kedvencüknek, mintha a fociválogatott játszana világbajnoki döntőt.

Volt ott minden, rigmusok, ollézás, ugrálás, szóval tényleg hazai pályát csináltak, és bár vasárnap az érkezésünkkor nem játszott brazil játékos, fergeteges volt a hangulat az asztalitenisz helyszínén is.

A célját már az első meccsen elérte

Ezt megtapasztalhatta Pattantyús Ádám is, aki azzal már elérte a célját, hogy az első fordulóban 4-1-re legyőzte a kazah Kirill Gerasszimenkót. Pattantyúsnak ez a második olimpiája, Londonban is ott volt, de akkor az első körben búcsúzott, most viszont a kazah elleni siker miatt lelki teher nélkül, felszabadultan készülhetett a katari színekben induló, de 2009-ben vegyes párosban még kínaiként vb-aranyat nyerő Li Ping ellen.

Jobban szerepelt, mint Londonban Forrás: MTI


A pingpong sajnos nem futball, ha itt a világranglista 84. helyezettje játszik a nála 56 hellyel előrébb álló ellenféllel, akkor nagyon ritkán történik meglepetés. Pattantyús azért megtette, amit lehetett, az első szettben játszmalabdája is volt, és a harmadikban is eljutott 11-11-ig, de a végén az állt a táblán, hogy Li Ping 4-0-val jutott a harmadik fordulóba.

Kis hiányérzete van csak

"Sajnálom az első játszmát, ha azt megnyerem, akkor talán sikerült volna elbizonytalanítani az ellenfelet. A játszmalabdánál nehéz szervát akartam ütni, de a végén meggondoltam magam, és biztonságira mentem, sajnos övé lett a pont. A második játszma sima volt, aztán a harmadikra felszívtam magam, ott is sikerült megszorongatni, aztán a negyedik megint könnyen lett az övé. Megszorongattam, talán lehet egy kis hiányérzetem, de

- értékelt Pattantyús.

Aki igyekezett a lehető legagresszívabban játszani, de azt tudni kell, hogy ő alapvetően védekező stílusú játékos, és azt mondta, nagyon nehezen tudta kezelni, hogy a katari-kínai hihetetlenül pontosan tette a labdákat az asztal végébe, vagy a vonalra, és

egy-egy ütésbe akkora falsot tett, hogy azt képtelenség volt visszaütni az asztalra.

Mindig igyekszik kellemetlenül játszani

Ellenfele testbeszédéből egyébként az jött le, hogy mintha tartott volna a magyartól, a pontok után legalábbis látványosan rázta az öklét, ami mondjuk kevéssé szimpatikus, amikor épp a másik rontása után üvölt eltorzul arccal.

Még az is lehet, hogy Tokiót is bevállalja Forrás: MTI


"Általában igyekszem kellemetlen lenni, aki még nem játszott velem, annak szokatlan, hogy vegyes stílust képviselek, a szerváimat sem szeretik annyira. Remélem, hogy ráijesztettem egy kicsit. Egy-két szettet talán megcsíphettem volna, az óriási ajándék lett volna az élettől, de amit tudtam, azt kihoztam magamból" - mondta a lengyel klubcsapatban pingpongozó Pattantyús.

Teljesen megváltozott a pingpongtérkép

Érdemes volt egyébként körülnézni a csarnokban, ahol a négy asztalnál katari, spanyol, kanadai és török játékos is ütögetett.

De a katarinak Li Ping, a spanyolnak He Zsi-ven, a kanadainak Wang, a töröknek Ahmet Li volt a neve,

vagyis mindenhol kínaiak szerepeltek, ami persze nem újdonság, a szabályok adta lehetőség miatt azok az ázsiaiak, akik nem tudják kiszorítani az otthoni legjobbakat, rendre elmennek más országba szerencsét próbálni.

Amivel aztán csökkennek a mezőny többi tagjának lehetőségei, illetve esélyei, hiszen nem két, hanem sok-sok kínaival kerülhetnek össze a versenyek során, hosszútávon ez azért eléggé rombolja az ember harci kedvét és motivációját.

"Amíg nem volt ez a honosítási hullám, addig tudtuk, hogy az európaiak ellen több esélyünk van. Aztán megindult ez a dömping, és minden országban legalább egy kínai megjelent, amivel sokkal sűrűbb lett a mezőny, és teljesen megváltozott a pingpongtérkép. Érdemes lesz megnézni, a nyolc között hány európai születésű játékos lesz".

Lehet, hogy bevállalja még 2020-at is

A hatalmas ázsiai dominancia ellenére Pattantyús érez még magában erőt ahhoz, hogy akár Tokióban is szerepelhessen. "Ha akkor is be lehet jutni a ranglistáról, akkor nem kizárt, hogy az az olimpia is szóba jöhet. De abban bízok, addigra már jönnek a fiatalok, akiknek remélhetőleg tudtam motivációt adni azzal, hogy két olimpián is szerepeltem, és Rióban egy győzelem is összejött. Úgyhogy hajrá, fiatalok" - üzent Pattantyús, akit, ő sem tudta, hogy miért, de nagyon csíptek a helyiek, és

a meccsei után sokan megállították egy-egy aláírás vagy közös fénykép erejéig.

Lovasnak egy szett jött össze

Lovas Petrának is szurkoltak a brazilok, neki az észak-koreai Ri Mjong Szun volt az ellenfele, aki a világranglistán a 37. helyen áll, míg Lovas a 90. Ennek ellenére Lovas kezdett jobban, 5-1-re is vezetett az első szettben, de végül a koreai 11-9-re fordított, majd a másodikat percek alatt besöpörte 11-2-vel.

Lovas azonban nem zuhant össze, 11-7-tel szépített, de ekkor Ri Mjong Szun megint a gázpedálra tette a lábát, és egy 11-4-es szettel a továbbjutás küszöbére lépett. Lovas nagyon jól játszott az ötödik szettben, hátrányból fordítva gyűjtögette a pontokat, 10-9-nél labdája is volt a 3-2-höz, de nem élt a lehetőséggel, így ő is búcsúzott.

Lovasnak megvolt az esélye, hogy szorosabb meccset játsszon Forrás: MTI

"Összességében elégedett vagyok, főleg annak tükrében, hogy egyszer már abbahagytam a válogatott szereplést. Sikerült egy meccset nyernem, s most is mindent megpróbáltam" - nyilatkozta a 30 éves játékos.

eredmény, női egyes, 2. forduló (a 32 közé jutásért):
Ri Mjong Szun (észak-koreai) - Lovas Petra 4-1 (9, 2, -7, 4, 10)

férfi egyes, 2. forduló (a 32 közé jutásért):
Li Ping (katari) - Pattantyús Ádám 4-0 (11, 3, 11, 3)