Gyurta: Ilyenkor kell erőt meríteni Hosszú Katinkából

Gyurta Dániel
Vágólapra másolva!
Nem nagyon hittük el, amit látunk: a 200 méteres mellúszás olimpiai címvédője, Gyurta Dániel a hatodik lett az előfutamában, így nem jutott tovább, az első rostán elvérzett. Két századdal maradt el a 16 közé jutástól. Gyurta azt mondta, ez az éve nem sikerült jól, egyértelműen hullámvölgybe került, de a lehető leggyorsabban ki akar keveredni belőle, és a példát Hosszú Katinka adja a számára.
Vágólapra másolva!

Mit lehet mondani egy ilyen futam után?

Nem könnyű értékelni. Nem volt jó úszás, pláne a második száz méter, azon belül is az utolsó ötven, amely 35 másodperces lett. Úgy érzem, az edzések ebben az évben végig nagyon jól mentek, a versenyeken ez valahogy nem jött ki, sem Győrben, sem Olaszországban, és ahogy látom, most sem. Ilyen a sport. Ilyenkor kell erőt meríteni Hosszú Katinkából, Cseh Lászlóból, akik voltak nagyon hasonló helyzetben, mint én most, és

Én mindig abban hiszek, hogy az elvégzett munka előbb-utóbb ki fog jönni. Úgy látszik, ez most nem az az év.

Mit érzett úszás közben? Érezte, hogy ez most nem megy?

Azt éreztem, hogy volt egy sebességhatárom, aminél nem tudtam gyorsabban úszni. Ezt az időt edzéseken, egy nagyon kemény hét után többször meg tudtam csinálni az idén, sőt gyakorlatilag folyamatosan. 2:10 és 2:11 közötti időket úsztam szériában az edzéseken. Ez alapján arra számítottunk, hogy versenyen meglehet a 2:07-es idő, mégsem jött ki. Már csak a 4x100 méteres vegyes váltóra kell koncentrálnom, ott megpróbálok minél többet kihozni magamból.

Három olimpián döntőt úszott, a negyediken nem jutott be Forrás: MTI/Illyés Tibor


Meglepő, hogy ilyen higgadtan tud beszélni egy ekkora csalódás után.

Én nem tartom csalódásnak. Voltam a mostani előtt három olimpián, mindegyiken döntőben voltam. Meg kell nézni a mezőnyben, hogy ki az, aki Athénban, Pekingben és Londonban döntős volt a mostani öt előfutam indulói közül.

De ha csak Pekinget és Londont nézem, akkor is egyedüliként teszem fel a kezem. Nem fogom fel csalódásnak, mert a sport ilyen, van egy határ, aminél nem lehet többet teljesíteni. Nem érzem, hogy itt tartanék, de az tény, hullámvölgyben vagyok. Korábban is kerültem ilyen helyzetbe, most is ki fogok jönni belőle, azon kell dolgozni, hogy minél gyorsabban kijöjjek.

Akkor mindent ugyanúgy csinál tovább, mint eddig?

Persze, semmi sem változik. Pláne, hogy egy olyan motivációs tényező lebeg a szemem előtt, hogy a jövő évi világbajnokságot Budapest rendezi. Tényleg csak Hosszú Katinka példáját tudom mondani, hogy ő hol volt négy éve, és hogy most hol van.

mert ezt az időeredményt én edzéseken hozom. Valószínűleg kell majd egy hosszabbat pihennem. 2003 óta egy kisebb megszakítással ott vagyok a világ élmezőnyében, úgyhogy kell egy kis szünet, aztán gőzerővel továbbtolni Tokióig.

Azt érezte, hogy nem tud úgy elindulni, ahogy szokott Forrás: MTI/Illyés Tibor


Az időben eltolt úszóprogram, hogy reggel helyett délután vannak az előfutamok, és csak este tíztől a folytatás, nem befolyásolt semmit?

Nem fogom erre, mert nemcsak nekem van így, hanem mindenki másnak is. Az elmúlt 13 évben hozzászoktunk már, hogy a különböző helyzetekhez minél gyorsabban alkalmazkodni kell, most is így volt, és korábban a 100-nál is azt éreztem, hogy jól megy. Most sem volt gond az első 100 méteren, utána viszont nem tudtam úgy elindulni, ahogy szoktam, bennmaradtam ugyanabban a ritmusban.

Érthetetlen, talán többet kell pihenni

"Az első reakciónk nekünk is az, hogy nem értjük. Ezt az időt egy átlagos szombat reggelen meg tudja úszni" – mondta Wirth Balázs, Gyurta Dániel edzői stábjának tagja az M4-nek nyilatkozva. "Az állóképességi és a speciális munkát tekintve is még hangsúlyosabban ráfeküdtünk arra, hogy az utolsó 50-et gyakorolja. Sokan vádoltak bennünket azzal, hogy kevés versenyszituációban vett részt, de az Eb alatt a legkeményebb munkát végeztük" – mondta Wirth Balázs.

Arra a kérdésre, hogy Gyurta esetleg megelégedett-e a sikereivel, azt felelte, nem, de "27 évesen bizonyos dolgok már nehezebben mennek az edzésen", mint korábban. Úgy vélte, Gyurtának az eddiginél több pihenőre, több regenerálódásra van szüksége, elvégre 13 éve megállás nélkül úszik, öt hétnél többet egyszer sem pihent.

"Kazanyban egy nagyon jól felkészült Gyurta Dani versenyzett, de nem volt elég friss. Egy hazai vébé előtt rendkívül indokolt, hogy úgy álljon oda a rajtkőre, hogy nemcsak fizikálisan, de fejben is teljesen ki van pihenve és fel van készülve" – tette hozzá a szakember.