Hosszú: Az történhetett Cseh Lacival, mint velem négy éve

olimpia rio úszás hosszú katinka
Hungary's Katinka Hosszu poses with her gold medal on the podium after she won the Women's 200m Individual Medley Final during the swimming event at the Rio 2016 Olympic Games at the Olympic Aquatics Stadium in Rio de Janeiro on August 9, 2016. / AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka fenomenális, még akkor is tud nyerni, ha történetesen nem a legjobb napját fogja ki, ahogy azt a 200 vegyes döntője után elárulta. A három aranyával megismételt egy 16 évvel ezelőtti bravúros teljesítményt. Azt is elmondta, szerinte Cseh Lacival mi lehetett a gond 200 pillangón.
Vágólapra másolva!

Legutóbb 2000-ben volt olyan, hogy egy női úszó három egyéni számban is nyerni tudott az olimpián, akkor a holland Inge de Bruijn triplázott: 50 és 100 gyorson, illetve 100 pillangón ért fel a csúcsra.

Ezt a bravúrt ismételte most meg Hosszú Katinka, a 400 vegyes és a 100 hát után 200 vegyesen is megszerezve az aranyérmet, pedig önkritikusan elismerte, sok dolgot elrontott úszás közben.

Nem kellett volna a másikat figyelni

"Szintén probléma volt, hogy nem lett volna szabad átnézegetnem a másik pályára, ahol a brit O'Connor úszott. Akkor úszom a legjobban, amikor arra koncentrálok, amit csinálok, 100 háton például fogalmam sem volt, hogy nyertem, mert nem nézelődtem. Most érzékeltem, hogy ott van, kétszer-háromszor rá is néztem. Ezért jó, hogy ennyit versenyzem, mert így is sikerült elsőnek célba érnem” – magyarázta a bajnok, aki a sűrű programja ellenére nem érezte magát fáradtnak.

Ott tart minket az éremtáblázat élmezőnyében Forrás: MTI/Illyés Tibor

A kedd esti programban 200 pillangón is úszhatott volna a középdöntőben, ettől azonban visszalépett, amit nehéz, ugyanakkor jó döntésnek nevezett. Hosszú úgy érkezett Rióba, hogy korábban egy négy éve, 400 vegyesen elért 4. hely volt a legjobb eredménye. A 200 vegyes után azt mondta, egyáltalán nem számolgatott előre, hogy Rióban hány érem jöhet neki össze.

Most nem voltam ideges, mint Londonban

"Ha csak egyet nyertem volna, akkor is az az érzés uralkodott volna el bennem, hogy ez hihetetlen, így meg aztán főleg. A londoni olimpia előtt túlzottan ideges voltam, hogy mi lesz, ha nem nyerek semmit, és aztán az is lett a vége.

kiadni magamból mindent, és ez három aranyérmet ért" – mondta Hosszú a verseny utáni sajtótájékoztatón.

Azt is megkérdezték tőle, szerinte mi történhetett Cseh Lászlóval, aki tavaly a vébén gyönyörű versenyzéssel nyert 200 pillangón, idén a londoni Eb-n nagy időt úszva újabb aranyat szerzett – majd Rióban csak a hetedik helyen végzett. Ha megúszta volna a londoni idejét, akkor nem Michael Phelpset ünnepelte volna az uszoda.

Már háromszor láttuk ezt a jelenetet, de nem tudjuk megunni Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Attól függetlenül, ami ma történt, Cseh Laci nagy úszó, aki sok érmet nyert a magyar úszósportnak, és remélem, hogy folytatja.

Az történhetett vele, mint velem Londonban, túl nagy nyomást helyezett magára.

Jobb lett volna, ha úgy versenyez, hogy nem gondol az aranyra."

Az amerikai olimpiai bajnok is dicsérte

Hosszúról megkérdezték a két aranynál (400 és 200 gyors) járó Katie Ledeckyt is. Az amerikai klasszis azért dicsérte őt, hogy milyen sokoldalú lett az elmúlt években, aminek aztán ezen az olimpián is hasznát vette.

Hosszú még két számban indul Rióban, 200 háton, valamint a 4x200-as gyorsváltóban.