Szilágyi Áron egy korszakos zseni

Daryl Homer, Szilágyi Áron, kard, vívás, Rio 2016, döntő
RIO DE JANEIRO, BRAZIL - AUGUST 10: Aron Szilagyi of Hungary celebrates victory against Daryl Homer of the United States in the men's individual sabre gold medal bout on Day 5 of the Rio 2016 Olympic Games at Carioca Arena 3 on August 10, 2016 in Rio de Janeiro, Brazil. (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Hogyan használja matek- és pszichológiatudását, és milyen legendákkal került egy klubba a Rióban is aranyat szerző kardvívóbajnok? Edzője, Decsi András beszélt a 26 éves világklasszisról riói tudósítóinknak.
Vágólapra másolva!

Szilágyi Áron döntőbeli vívása – 15–8-ra nyert az amerikai Daryl Homer ellen – egészen lazának tűnt kívülről, Decsi másképp látja, de érti, mire gondolunk: „Az olimpiai döntő belülről azért nem tűnt lazának. Hála Istennek nem volt szoros, mert Áron nagyon-nagyon uralta a mérkőzést az elejétől fogva, ezért tűnhetett kívülről sima győzelemnek, de valójában óriási taktikai harc volt. Fel kellett szépen építeni, megvolt a taktikai terv, amit maradéktalanul végre is hajtott.”

A duplázás után felmerül a kérdés, nevezhető-e korszakos zseninek Szilágyi Áron? „Abszolút. Ezt talán az mutatja a legjobban, hogy a modern kori kardvívás történetében előtte Fuchs Jenő, Kárpáti Rudolf, a szovjet Szergej Krovopuszkov, illetve a francia Jean-Francios Lamour volt az, aki képes volt egymást követő olimpián megvédeni az olimpiai bajnoki címét.

Szilágyi Áron ráadásul mindezt 26 évesen érte el, ami azt jelenti, hogy még legalább két olimpia benne van. „Biztos vagyok abban, hogy ez a győzelem újabb lökést ad neki, és még nagyon sok örömet szerez majd a vívás szerelmeseinek. Meg mindenkinek.”

Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Dean Mouhtaropoulos

Feltűnő, a Vasas vívója mennyire magabiztosan védte meg a londoni címét, holott sok bajnok megremeg a címvédés kapujában. „Nagyon tudatosan készült erre. Tavaly szeptember óta van rálátásom, amióta együtt dolgozunk, de ez egy nagyon-nagyon precíz és előre megtervezett munka volt, aminek a titkos célja az volt, hogy a végén sikerüljön a címvédés.

amit mindenképpen szeretett volna, aztán hogyha minden klappol – és hála Istennek minden klappolt – akkor összejöhet az arany.”

Szilágyi nem csupán egy sikeres, jóképű, sportos fiatal, de rendkívül intelligens is, ami már meg sem lepi a mestert, mert „az a 32 vívó, aki a mostani, rendkívül nehéz kvalifikációs rendszerben kijutott erre az olimpiára, nagyon komoly ellenfél, és a vívás mindig is egy szellemi sport is volt a fizikai mellett, amihez kell egy nagyon komoly mentális háttér is. Ebben Áron a mai napon különlegesen erős volt, végig nagyon jól tudott összpontosítani”.

Forrás: Decsi András / Facebook

Szilágyi Áron a döntő után kiemelte, mennyire sokat jelentett neki, hogy ha ránézett az edzőjére, megkapta a szükséges biztatást, például azt, hogy ne foglalkozzon az asszó állásával, és csak a következő tusra koncentráljon. „Amikor elkezdtünk dolgozni egymással tavaly szeptemberben, akkor ez az összhang nagyon hamar létrejött. A szünetekben egy perc alatt egy-két szót válthatunk csak, ilyenkor túl bőséges információval nem tudom ellátni, mondjuk őt nem is kell. Elmondjuk a benyomásainkat, és ebből összejön a hogyan tovább.”

Ha kellett, az edző az asszó közben egy-két szóval jelzett Áronnak, aminek a célja csak a nyugtatás, hogy ne siesse el a dolgokat.

Decsi András csak azt sajnálja, hogy a riói olimpiáról hiányzik a kard és a női tőrvívás csapatversenye, mivel a NOB négyévente rotálja a vívószakágak versenyeit a játékokon. „A csapat idén annyira jó formában volt, hogy esélyes lett volna az éremre.”

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A duplázó vívó matektagozatos volt az ország egyik legerősebb gimnáziumában, a Fazekasban, majd nemzetközi tanulmányokat hallgatott az ELTE-n, és elvégezte a pszichológia szakot a Károli Gáspár Református Egyetemen. Mindennek szerda este is volt szerepe, amennyiben

hiszen asszón belül is adódhatnak olyan szituációk, amikor vagy az ellenfél vált, és neked reagálnod kell, vagy neked kell leváltanod valami olyan akciócsoportot, ami éppen nem működik. Ebben ő nagyon jó, kiválóan oldja meg ezeket a helyzeteket. Emellett pedig pszichológia szakon is tanul – illetve a vizsgáin igazából már túl is van –, és ez is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ennyire higgadt tud maradni minden szituációban.”

Szilágyi Áron tehát afféle tünemény, de mivel még mindig csak 26 éves, felmerül a kérdés, fejlődik-e még? „A kardvívásban mindenki folyamatosan, az egész pályafutása alatt fejlődik és tanul, a sportágban eltöltött minden egyes percük még tapasztaltabbá, még felkészültebbé teszi őket.”