Kemény: A vízilabda már nem csak pár ország belügye

Nagy Viktor
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 10. Nagy Viktor kapus a riói nyári olimpia férfi vízilabdatornája A csoportjának 3. fordulójában játszott Magyarország - Görögország mérkőzésen a Rio de Janeiró-i Maria Lenk Uszodában 2016. augusztus 10-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Az olimpián lett igazán feltűnő, hogy több ország vízilabdája egyértelműen felzárkózóban van a délszláv válogatottak, valamint a spanyolok, olaszok és magyarok alékotta elithez. A folyamat nem most kezdődött, de vajon mi az oka? Kemény Dénest kérdeztük.
Vágólapra másolva!

Úgy összekavarodtak a csoportok a riói férfi vízilabda-tornán, hogy most már az sem tudná taktikázással befolyásolni, hogy kit kapjon a negyeddöntőben, aki esetleg ilyesmire készült volna. A szerbek, illetve Montenegró vesszőfutásával párhuzamosan olyan csapatok jönnek fel vagy legalábbis játszanak jól, amelyeket előzetesen nem tartott sokra a közvélemény. De beszélhetünk-e még egyáltalán meglepetésről, amikor Brazília vagy Japán játékereje kerül szóba?

Nem csak pár ország belügye

"Én inkább úgy fogalmaznék, a vízilabda most ad választ azoknak, akik szerint ezt a játékot csak néhány országban játsszák, ezért könnyű benne eredményeket elérni. Persze nem ritka, hogy ezek a most meglepetéseket okozó országok honosítanak néhány jó játékost, és remek edzőket szereznek, de az eredményeik önmagukért beszélnek" – mondta az Origónak Kemény Dénes, háromszoros olimpiai bajnok edző, a magyar szövetség jelenlegi elnöke.

A görögöket eddig jellemzően megvertük, most alaposan megszenvedtünk velük Forrás: MTI/Illyés Tibor


"Ez egy olimpia, itt már tényleg csak a legjobbak szerepelnek, és látszik, hogy egymásból is nagyon jól felkészültek a csapatok. Itt vannak, például, a japánok, senki sem várt tőlük semmit, de remek pólót játszanak, és

– magyarázta Kemény.

A japánok csak váratlanul jól vízilabdáznak, de más válogatottak pontokat is szereznek olyan csapatokkal szemben, amelyekkel korábban szinte sohasem boldogultak a nagy világversenyeken. Ausztrália fogott egy pontot a Benedek Tibor vezette magyarok ellen, a görögök velünk és a szerbekkel is döntetlent játszottak, a brazilok meg is verték a szerbeket. A másik csoport is nagyon szoros, a franciák meccseit leszámítva leginkább egygólos győzelmek születtek.

A két legfontosabb: a kapus és a center

Kemény Dénesnek van magyarázata arra, mitől lett ennyire kiegyenlített az a mezőny, amelyből minumum 1-2 csapat ki szokott emelkedni a nagyobb világversenyeken.

"A mai vízilabdában a két legfontosabb poszt a kapusé és a centeré. Akiknél ez a két poszt rendben van, azok jól teljesítenek. Különösen a kapusokra igaz ez, nézzék meg a spanyol-horvát meccset: a 9-4-es végeredmény gyakorlatilag a kapusok közti különbségnek köszönhető. Amellett, hogy a brazilokat a világ egyik legrutinosabb edzője irányítja, van egy kapusuk, aki a legutóbbi olimpián még a szerbeknél védett.

Mindig mondtam, ennek csak a medencék száma a határa: ahol sok van, ott előbb-utóbb lesz vízilabda is."

Kemény Dénes Fotó: Tuba Zoltán [origo]

És mi a helyzet velünk? "Szerencsére nálunk nagyon rendben van mindkét poszt, ezért vagyunk veretlenek, miután három nagyon nehéz ellenféllel játszottunk. Igaz, nyeretlenek is maradtunk" – tette hozzá a magyar válogatottal kapcsolatban Kemény.

Lehetetlen tippelni, de mi jók vagyunk

Kemény szerint is szokatlan, hogy ennyire felborult az erőviszonyok alapján előzetesen várt erősorrend az olimpiai tornán, bár az egykori szövetségi kapitány már látott ilyet. Az általa irányított magyar csapat 2000-ben Sydneyben csak a harmadik helyen jutott tovább a csoportból, alaposan felborítva ezzel az előzetesen várt menetrendet.

Montenegrónak is komoly pechje volt mindkét vereségénél, és erre a mostani tornára minden korábbinál igazabb, hogy igazán majd az egyenes kieséses szakaszban kezdődik" – tette hozzá az egykori szövetségi kapitány.

A szerbek Brazília elleni vereslége eddig a torna talán legnagyobb meglepetése Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Tom Pennington

Kemény Dénest elsősorban az nyugtatja meg a magyar válogatottal kapcsolatban, hogy olyan automatizmusokat lát a csapatnál, amelyek messzire vihetik a mieinket. "Szervezettek és tudatosak vagyunk, ami nagyon fontos. Még ennél is megnyugtatóbb, hogy

Jönnek föl, mint a talajvíz

Milyen eredményeket produkáltak a utóbbi időben a szűk elitnél gyengébbnek tartott, most jól szereplő válogatottak?

A brazilok eddigi legjobb eredménye a 2015-ös vb nyolcaddöntője (USA, 3-7), de a kazanyi vébén is csak annak köszönhették a továbbjutásukat, hogy döntetlent játszottak a csoportban Kínával, így egy ponttal, jobb gólkülönbséggel mentek tovább.

Az ausztrálok általában a mezőny második felében végeznek, 2013-ban azonban csak egy góllal maradtak alul a későbbi bronzérmes horvátokkal szemben, a 2015-ös vébén pedig csak ötméteresekkel estek ki a görögök elleni negyeddöntőben.

A görögöknek azért vannak jó eredményeik korábbról, több bronzérmük is van, legutóbb a 2015-ös vébén végeztek a 3. helyen, miután az elődöntőben csak büntetőkkel kaptak ki a horvátoktól. A bronzért - szintén ötméteresekkel - az olaszokat verték. A 2014-es olimpián a görögök a csoportban ragadtak, az ausztrálok a negyeddöntőben Szerbiától kaptak ki (8-11). A csoportban találkozott a két csapat, Ausztrália 13-8-ra verte Görögországot.

Helyezések:

2013, vb2014, olimpia2015, vb
Görögország 6.9. 3.
Ausztrália 8.7. 8.
Brazília--10.
Japán--13.