Még csak huszonhat, de már igazi klasszikus

Daryl Homer, Szilágyi Áron, kard, vívás, Rio 2016, döntő
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 11. Szilágyi Áron, miután legyőzte az amerikai Daryl Homert a riói nyári olimpia férfi kard egyéni versenyének döntőjében a Rio de Janeiró-i 3-as Karióka Arénában 2016. augusztus 10-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Van egy kardozó, akit a sportága nemzetközi szövetsége is úgy jellemez, hogy nála jobb reklámhordozója nem lehetne a vívásnak. Mert jó megjelenésű, elegánsan vív, okos és intelligens. Ez a srác tegnap óta a kardvívás kétszeres egyéni olimpiai bajnoka. Szilágyi Áron még mindig csak 26 éves, ha négy év múlva is nyerne, egyedüli rekorder lenne a szakágában.
Vágólapra másolva!

2015. augusztus 28-án sokan felszisszentek. Akkor látott napvilágot a hír, mely szerint Szilágyi Áron hét év közös munka után szakított edzőjével, Somlai Bélával. Még 18 éves volt, amikor nevelőedzője, Gerevich György halála után Somlai vette át a felkészítését.

Közös munkájuk csúcspontja a 2012-es londoni olimpia megnyerése volt.

De még tavaly kora nyáron is Somlai irányításával győzött Áron a svájci Montreux-ben megrendezett Európa-bajnokságon.

Sem az edzőváltás, sem a zászlóvivés nem fogott ki rajta

Sokan hüledeztek, hát már Szilágyi is? Egy évvel az olimpia előtt az úszásban épp zajlott a nagy edző- és klubkeringő, a válogatott számos tagja döntött úgy, hogy máshol, mással akarja folytatni a felkészülést.

A vívóknál ez kevésbé volt jellemző.

Az pedig, hogy egy olimpiai bajnok hagyja ott addigi mesterét, felettébb szokatlan lépésnek tűnt. Pedig Szilágyi Áron már akkor is elmondta, hogy a döntését kizárólag szakmai okok motiválták. Szeptember 4-re meg is lett az új edzője, Decsi András kizárólag Szilágyi miatt hagyta ott szingapúri tréneri állását, és jött vissza Magyarországra.

A győzelem, a második olimpiai bajnoki cím megszületésének pillanata Forrás: MTI/Illyés Tibor


Ezzel hat nap alatt el is csendesedett az ügy. Aztán a Magyar Olimpiai Bizottság Szilágyi Áront jelölte a riói olimpia zászlóvivőjének, ami nagy megtiszteltetés bármely sportolónak, de a statisztikákban és a babonákban egyformán járatosak nyomban jelezték, hogy legutóbb a kalapácsvető Németh Imre tudott magyar zászlóvivőként olimpiai bajnokságot nyerni.

Ez sem ma történt, hanem 1948-ban, Londonban.

Rossz előjel!

A nyitóünnepségen Szilágyi Áron vitte a magyar zászlót Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij


Szilágyi Áron nevét 2007-ben ismerte meg a magyar sportközvélemény. Az akkor 17 éves fiatalembernek elvülhetetlen érdemei voltak abban, hogy a magyar kardcsapat megnyerte a szentpétervári vb-t. Óriási szenzációnak számított ez akkor, hiszen a nemzetközi mezőnyben szinte teljesen ismeretlen Szilágyi magától értetődő természetességgel verte meg az oroszok élő legendáját, a négyszeres olimpiai és tízszeres világbajnokot, Sztanyiszlav Pozdnyakovot.

A nagy győzelem persze óriási súlyt rakott a még gimnazista Szilágyi vállára.

A válogatott ezzel a világbajnoki diadallal kijutott a pekingi olimpiára. Sokan úgy gondolták, ha a vb-cím összejött, az olimpiai bajnokság megszerzése ennél jóval könnyebb lesz. Nagy csalódás volt, hogy nem sikerült – a csapatot az amerikaiak már a negyeddöntőben megállították, a hetedik helyen fejezte be a pekingi olimpiát.

A 2007-es szentpétervári világbajnokságon Sztanyiszlav Pozdnyakov is fejet hajtott Szilágyi Áron előtt Forrás: AFP/Omar Torres


Négy évvel később, Londonba a kardcsapat ki sem jutott, a szakágat egyedül Szilágyi Áron képviselte. A 22 éves fiú ezt a terhet is elbírta, és megnyerte az egyéni versenyt. Ráadásul ő volt az első londoni aranyérmesünk, szereplése megadta az alaphangját a roppant sikeres magyar olimpiai szereplésnek. A legtöbben ekkor ismerték meg ezt a nagyon szimpatikus és tehetséges fiatalembert.

Szilágyi Áron első aranyérme Londonban, ahol akkori edzőjével, Somlai Bélával ünnepelnek Forrás: AFP/ALBERTO PIZZOLI/Alberto Pizzoli


A tévében a női párbajtőrvívás korábbi világbajnoka, Horváth Mariann, a rádióban pedig Gulyás László közvetítette sírva Szilágyi londoni diadalát. Utóbbi édesapja, Gulyás Gyula az 1948-as londoni játékokon kommentálta Gerevich Aladár egyéni győzelmét.

Kilencéves volt, amikor Gerevich György „elrabolta"

Szilágyi London előtt arról beszélt, egyáltalán nem nyomasztja, hogy kardvívásban egyedül kellett képviselnie Magyarországot. Gyerekként sok sportágat kipróbált, többek között a tornát, a teniszt és a tollaslabdát. A tornától azért tanácsolták el, mert az edzők túl magasnak találták. Kilencéves volt, amikor az iskolájában megjelent a Vasas vívószakosztályába toborzó Gerevich György.

Áron és édesanyja ekkor döntött úgy, megnézik, mi az a vívás.

A sors furcsa fintora volt, hogy először egy párbajtőredzővel kezdtek beszélgetni. Ekkor lépett be a terembe Gerevich György, aki egyszerűen elvette kollégájától a kisfiút, mondván, ebből a gyerekből csakis kardvívó lesz, semmi más.

A riói olimpia férfi kard egyéni versenyének eredményhirdetése Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt


Pár év múlva a kamaszodó Szilágyi Áron rájöhetett arra, milyen a sportoló fiatalok élete. Neki már akkor is hetente négy-öt alkalommal az edzések töltötték ki a tanuláson kívüli idejét, miközben nem sportoló osztálytársai ennél jóval lazábban élhették mindennapjaikat.

A roppant céltudatos Szilágyiban egyszer sem vetődött fel, hogy abbahagyja.

14 évesen már kadett-világbajnokságon szerepelt, hamar jöttek az eredmények, Gerevich Györgynek tényleg kiváló szeme volt, amikor felfedezte benne az őstehetséget.

17 évesen világbajnok Szentpéterváron

2007-ben Nébald György, a kardozók szövetségi kapitánya azért válogatta be a felnőtt vb-csapatba az akkor még csak 17 éves Szilágyit, mert Lengyel Balázs megsérült. Ez a csere akkor a sportág bennfentesein kívül senkinek nem tűnt fel.

Szilágyi Áron az ötödik kardvívó, aki meg tudta védeni olimpiai bajnoki címét Forrás: AFP/Fabrice Coffrini


Bár az oroszok elleni vb-negyeddöntőben nem ő, hanem Nemcsik Zsolt volt a befejező ember, azt senki sem felejtheti, mit produkált a kis Szilágyi a négyszeres olimpiai bajnok Pozdnyakov ellen. 8-3-ra megverte a kardvívás akkori egyik legnagyobb versenyzőjét.

Ha nincs ez a győzelem, nincs továbbjutás sem.

Az oroszok elleni siker szárnyakat adott. Az elődöntőben az ukránokat, a fináléban a franciákat is legyőztük, így lett a magyar csapat világbajnok.

A pekingi olimpia előtt hunyt el a nevelőedzője

2008-ban azon a napon, amikor Szilágyi és a magyar kardcsapat elutazott a pekingi olimpiára, elhunyt Gerevich György (a hétszeres olimpiai bajnok Gerevich Aladár fia), aki nélkül Szilágyiból sosem lett volna kétszeres olimpiai bajnok. A mester és tanítványa mindig közel álltak egymáshoz. Bár a 62 éves Gerevich súlyos betegséggel küszködött, halála nagyon megrendítette Szilágyit.

– nyilatkozta akkor a 18 éves sportoló. Ekkor lett Szilágyi edzője Somlai Béla, akivel 2012-ben Londonban csúcsra ért a kiváló kardvívó. Pedig a Londont megelőző utolsó világbajnokságon, 2011-ben Cataniában csak a hatodik helyen végzett az egyéni versenyben. A szicíliai vb-n akkori mumusa, a német Nicolas Limbach állította meg.

Zseniális vívó és kiváló matematikus

Kevesen tudják, hogy a Fazekas Mihály Gimnáziumban pallérozódó Szilágyi Áron nemcsak a pástokon, hanem országos matematikaversenyeken is remekelt, döntőkig jutott.

– mondta egyszer a kétszeres olimpiai bajnok. Szilágyi az ELTE Társadalomtudományi Karán is bizonyította, hogy az élsport és a kemény tanulás igenis összeegyeztethető.

Fuchs, Kárpáti, Krovopuszkov, Lamour, Szilágyi

Az olimpiák történetében tegnapig összesen négy sportoló volt, aki meg tudta védeni kard egyéni címét. A magyar Fuchs Jenő (1908, 1912) és Kárpáti Rudolf (1956, 1960) mellett Viktor Krovopuszkov (1976, 1980), valamint a francia Jean-Francois Lamour (1984, 1988) tudott duplázni.

Ebbe a társaságba került be a Vasas 26 éves kardvívója.

Kamuti Jenő tőrvívó-világbajnokunk Szilágyit máris Kárpáti Rudolfhoz hasonlította. Három egyéni olimpiai bajnoki címet ebben a sportágban senki sem tudott még nyerni. Talán éppen ez a tény motiválja Szilágyit, hogy harmincévesen Tokióban újra megpróbálja. És abban is biztosak lehetünk, hogy a kincsestárából még hiányzó egyéni világbajnoki cím megszerzésére is hajtani fog.

Szilágyi Áron képességeit már most Kárpáti Rudolféhoz hasonlítják Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Dean Mouhtaropoulos


Szilágyi Áron eddig is a magyar sport egyik, ha nem a legnépszerűbb embere volt. Veleszületett intelligenciájára, a belőle áradó nyugalomra és kedvességre még azok is felfigyelnek, akik napi szinten nem követik az élsportot. Személye egyszersmind arra is bizonyíték, hogy botrányoktól mentesen, a celebvilágot tudatosan távol tartva is lehet élni, sportolni, bajnoknak lenni.