Cseh lehajrázta Phelpset, Hosszú elképesztő

Cseh László 200 pillangó döntp rio2016 Rio 2016 olimpia Olimpia2016
Rio de Janeiró, 2016. augusztus 10. Cseh László a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjében a riói nyári olimpián a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 9-én. A magyar úszó a hetedik helyen végzett. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Nem szeretnénk semmit sem elkiabálni, de Hosszú Katinka egy másodpercet vert a teljes mezőnyre a 200 méteres hátúszás elődöntőjében, és ha a döntőben is így úszik, akkor negyedik olimpiai bajnoki címét ünnepelheti Rióban. Cseh László is döntős, a 100 pillangó elődöntőjében legyőzte Michael Phelpset, és ahogy ő fogalmazott, lélekgyógyító sikert aratott.
Vágólapra másolva!

Hosszú Katinka az eddigi szereplésével, a három riói aranyával kivívta a tiszteletet az uszodában, legalábbis erről árulkodott, hogy a 200 hát elődöntője előtt

a korábbinál nagyobb tapsot kapott a bevonulásnál.

A többi úszónál valószínűleg már sokkal korábban elérte, hogy tiszteljék, sőt, valószínűleg tartanak is tőle, és a magabiztossága semmit sem kopott, ahogy a dinamikája sem, már az első ötvenen lendületesebben tempózott a többieknél.

Döntő és országos csúcs

Száz méternél majdnem egy másodperc volt az előnye, a végén pedig másfél másodpercet vert a második helyezett amerikai Diradóra, így 2:06.03-as, új országos csúcsot jelentő idejével első helyen jutott a 200 hát döntőjébe.

Érik a negyedik aranyérme Forrás: AFP/Christophe Simon

Ugyanez nem sikerült Missy Franklinnek, aki kétszeres világbajnoka és olimpia címvédője a számnak, valamint Emily Seebohmnak,

aki a tavalyi vébén éppen Franklint és Hosszút megelőzve állhatott a dobogó legfelső fokára.

Nem gondolta volna, hogy ekkora favorit lesz

"Valahogy éreztem, hogy egyikük sem jut be a döntőbe. Jól hangzik, hogy egy másodperccel gyorsabb voltam a többi döntősnél, de ez nem jelent semmit, ebből még nem lehet megállapítani, hogy ki mit tud. Kemény menet lesz, de ez az utolsó döntőm, aztán lehet lazítani" – nyilatkozta Hosszú, aki azt is hozzátette, nem gondolta volna, hogy ekkora favorit lesz ebben a számban, de jókor jött ki neki a lépés.

Cseh László maga is elismerte, összenyomta őt az olimpia semmihez sem hasonlítható miliője és tétje, de a 200 pillangó hetedik helye után 100-on az előfutamban biztatóan mozgott.

Kis győzelem Cseh lelkének

A középdöntőben Cseh gyengén rajtolt, de a második ötvenet nagyon megnyomta, és végül 51,57 másodperces idővel megnyerte a futamát, egy századdal előzte meg Phelpset, aki három perccel előtte még a 200 vegyesen nyert arannyal fotózkodott.

Nagyon kell neki szurkolni a döntőben Forrás: MTI/Illyés Tibor

„Ennél jobb időt szerettem volna, de úgy látszik, a kezdés még nem akar összejönni. Phelpset megvertem egy századdal, ez egy kis győzelem a lelkemnek – egyébként pedig nem jelent semmit. Örülök a döntőnek, ott szeretném a legjobbamat megúszni,

mert már nincsenek olyan vágyálmaim, amiket nem biztos, hogy lehet teljesíteni. Ezek lélekgyógyító úszások voltak, ha még jobb lett volna az idő, akkor az még inkább gyógyította volna a lelkemet, de remélhetőleg a döntőben még jobban begyógyul" – értékelt Cseh, aki úgy érzi, a táv első felét még össze kell raknia, mert nem olyan dinamikus az úszása, mint amilyennek szeretné.

Cseh egyébként a negyedik legjobb idővel lett döntős, és egy ország drukkol neki, hogy legyen meg az az érem, ha valaki, ő nagyon-nagyon megérdemli.

A japánok nagyon jók lesznek Tokióban

A japán úszók már Rióban is megmutatták magukat, mi lesz itt 2020-ban, amikor Tokióban hazai medencében lubickolhatnak? 400 vegyesen Hagino Koszuke még az első napon, 400 vegyesen nyerte az első japán úszóaranyat, csütörtökön pedig 200 női mellen Kaneto Rie a másodikat, aki a korábbi doppingügyei ellenére még mindig versenyző orosz Jefimovát és a kínai Si Csing-lint előzte meg.

Az Egyesült Államok egy picivel nagyobb étvággyal bír, mint a japánok,

úszásban már tizenegy aranyat húztak be,

200 háton Ryan Murphy volt a király, aki ezt megelőzően már 100 háton is otthagyott mindenkit. 200 vegyesen pedig Michael Phelps mutatta meg sokadszor, hogy kihagyhat akármennyit, ő akkor is verhetetlen.

Phelps mit művelt már megint?!

Eszméletlen hangulatban indult a döntő, a brazilok ugyanis teljesen bevadultak attól, hogy Phelps mellett Thiago Pereira igazgatta a szemüvegét a hármas pályán. A derék Thiago 50 méternél tovább csavarta a hangerőt, mert elsőként érintette a falat, 100-nál viszont Lochte is beszállt a buliba, ő vezetett egy századdal a Phelps, Pereira duó előtt.

Erre a négyesre még Szalai sem akadna ki Forrás: AFP/Odd Andersen

Aztán Phelps mellen átült a motorcsónakba, és gyorson már csak az volt a kérdés, mennyivel veri meg a többieket. A válasz: majdnem 2 mp, a japán Hagino lett az ezüst-, a kínai Szun Jang a bronzérmes, Lochte ötödik, Pereira csak hetedik lett, csöndben is voltak a brazilok. Phelps így már 22-szeres olimpiai bajnok, és a himnusz alatt gyanúsan csillogott a szeme, még a végén kiderül, hogy ő is emberből van.

Holtverseny női 100 gyorson

Női 100 gyorson jött a nap harmadik amerikai diadala, amely valójában egy amerikai–kanadai siker volt, mivel Simone Manuel és Penny Oleksiak egyaránt olimpiai csúcsot jelentő 52,70 másodperc alatt darálta le a 100 métert. Manuel 20,

Oleksiak mindössze 16 éves,

utóbbi már négy éremnél tart Rióban, egy arany, egy ezüst, két bronz leosztásban.