Cáfolja a szövetség, hogy negatív lett volna a kajakosok mintája

Szomolányi Máté; Horváth Bence edz edzés FOTÓ ÁLTALÁNOS Közéleti személyiség foglalkozása olimpiai felkészülés olimpikon SPORT sportoló SZEMÉLY
Szolnok, 2016. július 28. Az riói olimpiára készülő Horváth Bence (b) és Szomolányi Máté a magyar kajak-kenusok edzésén Szolnokon, az Alcsi Holt-Tiszán 2016. július 28-án. MTI Fotó: Bugány János
Vágólapra másolva!
Erős kockázat van az olimpiáról kimaradt két kajakos ügyében, bár doppingeset továbbra sincs a szövetség szerint.
Vágólapra másolva!

Nem igaz, hogy az olimpiára utazó kajak-kenu-csapatból kitett páros tagjainak mintája az újabb doppingvizsgálaton negatívnak bizonyult volna – írja közleményében a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ).

Pénteken az Origo is beszámolt róla, hogy a TV2 Tények című műsora úgy értesült: Horváth Bencéről és Szomolányi Mátéról bebizonyosodott, hogy mégsem doppingolt, a mintájuk uigyanis negatív lett.

Az MKKSZ szerint ez utóbbi információ téves.

A két sportolót azért nem engedték elutazni az olimpiára, mert "etikai vétséget követtek el". Horváth és Szomolányi egyik doppingmintája atipikusnak bizonyult, ami azt jelenti, hogy nem követtek el doppingvétséget, de a szervezetükben nyomokban tiltott szerekre bukkant a Magyar Antidopping Csoport. A mintákat további vizsgálatra továbbküldték a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) laborjába.

Horváth Bence (balra) és Szomolányi Máté a magyar kajak-kenusok edzésén Szolnokon idén júliusban Forrás: MTI/Bugány János


"Az újabb vizsgálat az elnökség augusztus elején hozott döntésének helyességét erősítette meg, mert a WADA laboratóriumba kiküldött minta is atipikus lett, vagyis abban is megtalálták a tiltott szert" – idézi a közlemény Baráth Etelét, az MKKSZ elnökét.

"A mi álláspontunk sem változott.

de ami eddig atipikus volt, az nem változott át hirtelen negatívra, az továbbra is atipikus" – mondta az MTI-nek Tiszeker Ágnes, A MACS vezetője. Megerősítette, hogy az újabb elemzés "erősen kockázatosnak" minősítette az egyik versenyző mintáját.