Az Aleppóból menekült szír úszó a budapesti olimpián is indulna

megnyitó rio2016 olimpia2016 menekült vélogatott
Refugee Olympic Team's flag bearer Rose Nathike Lokonyen leads the delegation during the opening ceremony of the Rio 2016 Olympic Games at the Maracana stadium in Rio de Janeiro on August 5, 2016. / AFP PHOTO / Leon NEAL
Vágólapra másolva!
Rami Anisz az olimpia előtt egy ideig Magyarországon edzett. A rajtkövön állva a pártfogóira gondolt, és adott esetben indulna a budapesti olimpián is.
Vágólapra másolva!

Tízfős csapattal vesz részt a riói olimpián a menekültek csapata, az első ilyen formáció a játékok történetében. A küldöttség egyik tagja a szír Rami Anisz, aki még 2011-ben menekült el Aleppóból, miután egyre sűrűbbé váltak a városban a bombázások és az emberrablások.

Anisz előbb Törökországba menekült, ahol a Galatasarayban úszott, ám ott nem versenyezhetett, mivel nem török állampolgár. Később egy felfújható gumicsónakon menekült a görög Szamosz-szigetre, végül 2015-ben kapott menedékjogot Belgiumban.

Újra szír színekben versenyezne

A szír úszó egy ideig Magyarországon edzett, és amikor erről az időszakról kérdeztük a riói olimpia egyik médiasátrában, egy levegővel elmondta: „a magyarok általában nagyon barátságosak és kedvesek, de tudniuk kell: a menekültek nem felelősek a kialakult helyzetért, nem jókedvükben, szórakozni vagy turistáskodni mennek más országokba, hanem az életüket mentik. A menekültek ugyanolyanok, mint bárki más, csak elnyomásnak, igazságtalanságnak vannak kitéve. Szeretnénk, ha a háború, a tömegmészárlások véget érnének a hazánkban, és újra szír zászló alatt versenyezhetnénk. Mi lennénk a legboldogabbak, ha a következő olimpiára már nem lennének menekültek a világban.”

A menekültek csapata a nyitóünnepségen Forrás: AFP/Leon Neal


A 25 éves sportoló 2024-ben akár egy budapesti olimpián is szerepelhet. Azt mondja, „természetesen szívesen mennék, semmi bajom a magyarokkal, az emberek nagyon barátságosak”.

Nem akart csalódást okozni Rióban

Az olimpia nyitóünnepségén, a Maracana Stadionban hatalmas tapsot kapott a menekültek csapata. Anisz nagyon élvezte a megnyitót, ahogy az olimpia eddigi részét is, mert „nagyszerű fogadtatásban részesültünk, az emberek bátorítanak bennünket. Én a menekülteket és Szíriát is képviselem, érzem, mennyire reflektorfénybe kerültünk, de élvezem ezt, mert mindenki barátságos velünk.”

Azóta már versenyzett is, 100 gyorson hatodik, 100 pillangón nyolcadik lett a futamában, egyik számban sem jutott tovább. Amikor a rajtkőre állt, a start előtti utolsó pillanatokban „azokra az emberekre gondoltam, akik támogattak, segítettek, és igyekeztem a legjobbamat nyújtani, hogy ne okozzak nekik csalódást”.

Juszra Mardini nem az egyetlen szír úszó volt Rióban Forrás: MTI/EPA/EFE/Esteban Biba

Jelenleg már a belga bajnokságra gondol, ami után megpróbál majd kijutni a világbajnokságra, a végső célja pedig a 2020-as tokiói olimpia.