A vízben ijesztő vagyok, és ez a lényeg

Kapás Boglárka rio 2016 olimpia úszás
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 13. A bronzérmes Kapás Boglárka küzd könnyeivel a női 800 méteres gyorsúszás eredményhirdetése után a riói nyári olimpián a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 12-én. (MTI/EPA/Esteban Biba)
Vágólapra másolva!
Kapás Boglárka a gyengébbik számában, a 400 gyorson elért negyedik hely után 800-on bronzérmet nyert, és az ezüstre is volt esélye, csak két tizeddel kapott ki a brit Jazmin Carlintól. Az élen Katie Ledecky végzett, majdnem 12 másodperccel Kapásék előtt, fantasztikus világcsúccsal. A 23 éves magyar úszó roppantul örül a bronzéremnek, de azt mondja, nem szeretne mindig második vagy harmadik lenni, ezért üldözőbe veszi Ledeckyt. A pénteki döntő után beszélgettünk vele.
Vágólapra másolva!

Merkely Béla, az úszóválogatott csapatorvosa orvosi csodának nevezte, és tényleg teljesen máshogy néz ki, mint a többi széles vállú, izmos úszónő. Hogyan csinálja?

Sokan kérdezik, miként lehet, hogy ilyen vékony alkattal is ott tudok lenni az izmosak és magasabbak között. Igazából én sohasem gondoltam, hogy aki izmosabb és magasabb nálam, az biztos jobb is, mert a vízben ez nem így működik. Tudom, hogy nem vagyok ijesztő a parton, de a vízben igen, és ez a lényeg.

Forrás: MTI/Illyés Tibor


Nem
is tervezi, hogy izmosabb legyen?

Nem, ilyen alkattal is lehet sikereket elérni, nekem legalábbis sikerült. A hosszú távhoz szerintem nem is kell annyira a sok izom, inkább az állóképesség. Persze, próbáltam én már több izmot magamra pakolni, de

Én jól vagyok így, nem is vágyom másra, főleg, mert így is elérem a célomat.

Ezért jött Rióba, az éremért?

Igen, ezért. Jó nehéz, nem? Beakasztották a nyakamba, és alig tudtam kivenni a hajamat alóla, annyira nehéz volt.

Nem bánkódott amiatt, hogy az ezüst nem jött össze?

Örülök neki, hogy ha valakinek meg kellett vernie engem Katie Ledeckyn kívül, akkor az Jazz Carlin. Fantasztikus úszó, kettőnk közül most ő nyert, megérdemli.

Mi az olimpia tanulsága az ön számára?

Az, hogy meg tudom csinálni, amit eltervezek. Biztos voltam benne, hogy a munkának, amit elvégeztem, meglesz a gyümölcse. Így is lett. Előtte az is átfutott az agyamon, hogy mi van, ha mégsem jön ki az a munka, amit beletettem, de ezt elhessegettem, és bebizonyítottam, hogy de, kijön.

Forrás: MTI/EPA-EFE/Esteban Biba


Fél évvel az olimpia előtt új edzője lett. Jó döntés volt a váltás?

Életem legjobb döntése volt klubot váltani, az Újpestben három olyan edzőm van Virth Balázs, Kovácshegyi Ferenc és Széles Sándor személyében, akik olyan profizmussal csinálják a dolgukat, amilyet még nem tapasztaltam soha. Nagyon sok bizalmat és szeretetet kapok tőlük,

Megkapok tőlük mindent, amit egy edzőtől lehet.

Mitől jobb az Újpest, mint az előző egyesülete?

Az előző klubomban megkövetelték a munkát, és inkább elvették a kedvemet, amikor nem ment az edzés, itt viszont úgy biztatnak – még ha kevésbé is megy jól –, hogy elhiszem magamról, holnapra sokkal jobb lesz. Azt gondoltam, a régi klubomnál nincs jobb, hiszen megvolt a kellő szakmai tudás. Nem tudtam, hogy ezt úgy is lehet csinálni, hogy élvezem.

Milyennek érezted belül a futamot?

Tudatosan próbáltam végig csak magamra figyelni, nem is nézelődtem, hanem lehajtottam a fejem, és csak a csempéket néztem, hogy kiadjam magamból a maximumot.

Végig éreztem, hogy magabiztos vagyok, már száznál tudtam, hogy nem kell spórolni az erőmmel, az utolsó 50-en pedig éreztem, hogy nagy csatában vagyok az ezüstért.

Szándékos volt, hogy 150 méternél még csak nyolcadik volt?

Igen, ez volt a terv, hogy az első 100-on nem megyek el velük, addig csak a technikára figyeltem oda, semmi másra. Ez kell ahhoz, hogy a végén több legyen bennem, mint a többiekben. De meglepődtem, hogy milyen hamar utolértem őket, mert arra számítottam, hogy 4-500 méterig hátul leszek. Ez volt a terv, de jobb volt így, hogy 300 méternél már hárman ott voltunk az ezüstre.

A célba éréskor gyorsan megnéztem, hányadik lettem, nem került-e be valaki oldalról elém, de láttam, hogy világít a rajtkő, úgyhogy nagyon örültem.

Forrás: Facebook/Kapás Boglárka


Katie Ledecky verhetetlensége mennyire idegesítő?

Egyáltalán nem az (nevet). Most elfogadtam, mert nem volt más választásom. De nem szeretnék örökké ezüst- és bronzérmes lenni.

Remélem, ez így is lesz.

Mitől annyira jó Ledecky?

Tökéletes technikával úszik, nagyon nehéz belekötni, nagyon erős és dinamikus. Hallottam, hogy brutális, ahogyan edz, a fiúkat is leveri. Van hová fejlődnöm, majd én is a fiúkkal igyekszem felvenni a versenyt.

Tervez hasonlóan brutális edzéseket?

Én is megleptem magam, hogy az elmúlt fél évben mennyire tudtam küzdeni az edzéseken, és ha növelni tudom ezt a szintet, akkor bízom benne, hogy egyre feljebb kerülök, és fel tudom venni a versenyt vele.