A halál torkából menekülve lett olimpiai ezüstérmes

Horizontal LONG JUMP
South Africa's Luvo Manyonga competes in the Men's Long Jump Final during the athletics event at the Rio 2016 Olympic Games at the Olympic Stadium in Rio de Janeiro on August 13, 2016. / AFP PHOTO / Adrian DENNIS
Vágólapra másolva!
Luvo Manyonga fiatalon csúnyán belecsúszott a kábítószerezésbe, de sikerült felállnia, és a riói olimpián nem sokkal maradt le az aranyéremről sem.
Vágólapra másolva!

A dél-afrikai távolugró 8,37 m-es egyéni csúcsot ugrott, de a győztes Jeff Henderson az utolsó körben egy centivel megjavította ezt az eredményt, így Manyonga ezüstérmes lett. „A kezemben volt az aranyérem, de ez a srác kivette belőle" – kommentálta a versenyt.

Mélyről jött

Manyonga a 2010-es junior világbajnokságot megnyerte, majd komoly adósságot halmozott fel, a családja is elfordult tőle, ő pedig metamfetaminfüggő lett. Egyik barátja, a korábbi úszó Ryk Neethling szerint a halál torkában volt, ezért is jött jól neki, hogy 2012-ben pozitív doppingtesztet produkált, így 18 hónapra eltiltották.

Rióban is szállt, csak másképp, mint a drogtól Forrás: AFP/Adrian Dennis

A sportág vezetői melléálltak Dél-Afrikában, beíratták egyetemre, ahol csak a tanulással és a versenyzéssel kellett foglalkoznia, így lett belőle ismét sikeres sportoló.

„Megmenekültem a démonaimtól. Évekig próbáltak elnyomni, de legyőztem őket" – mondta a 25 éves távolugró.