Sorsdöntő pólómeccs és újabb éremesélyek vasárnap

Bácsi Péter, birkózás
Taskent, 2014. szeptember 13. Bácsi Péter (felül) és az orosz Jevgfenyij Szalejev a taskenti birkozó-világbajnokságon, a kötöttfogásúak 80 kilogrammos súlycsoportjának döntőjében 2014. szeptember 13-án. Bácsi aranyérmet nyert. (MTI/EPA/Zurab Kurcikidze)
Vágólapra másolva!
Vasárnap a kötöttfogásúak küzdelmével megkezdődik a birkózók versengése a riói olimpián, és a sportági nyitónapon rögtön komoly éremszerzési esélye lesz a 75 kilós Bácsi Péternek. Rajta kívül a sportlövő Sidi Péternek és a férfi párbajtőrcsapatnak is reális esélye van arra, hogy a nap végén dobogóra állhasson.
Vágólapra másolva!

A Ferencváros 33 éves birkózója harmadszor szerepel olimpián, de világ- és kétszeres Európa-bajnokként első olimpiai érméért száll harcba, ugyanis Pekingben ötödik lett, míg Londonban első mérkőzésén megsérült, és így kiesett. Bácsinak

az első körben kötelező nyernie, a 16 között aztán már jóval nehezebb dolga lesz,

az ott vélhetően érkező Arzsen Dzsulfalakjan ugyanis évek óta a kategória egyik meghatározó alakja.

A két birkózó kiválóan ismeri egymást, a tavalyi vb vigaszágán az örmény nyert 0-4-ről fordítva, áprilisban a mongóliai kvalifikációs viadalon viszont Bácsi valósággal lesöpörte ellenfelét a szőnyegről.

Bácsi Péter Forrás: MTI/EPA/Zurab Kurcikidze


Az ötödik olimpiáján szereplő Sidi Péter Rióban harmadik számában indul, ráadásul ez, a kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett számít a legnagyobb erősségének, ebben világbajnok is volt. A 37 éves komáromi sportlövő a légpuskában elért ötödik helyével eddigi legjobb olimpiai szereplését mutatta be, aztán fekvő puskában a fináléról nem sokkal lemaradva tizedik lett. Mellette a vasárnapi számban az ifjúsági olimpiai bajnok Péni István is érdekelt lesz, aki légpuskában 13. helyen zárt.

Hátha csapatban összejön párbajtőrben

A vívók utolsó versenynapján az Imre Géza, Boczkó Gábor, Rédli András összeállítású párbajtőrcsapat magyar idő szerint 15.30-tól a dél-koreaiakkal találkozik a negyeddöntőben. A párharc különösen pikáns azok után, hogy kedden a fegyvernem egyéni döntőjében Park Szang Jung 14-10-es hátrányról fordítva legyőzte a világbajnok Imre Gézát.

Imre újra összecsaphat Park Szang Junggal Forrás: MTI/Kovács Tamás


A vitorlázóversenyeken is komoly magyar sikerért lehet majd szurkolni, ugyanis a finndingis Berecz Zsombor befejezi a tízfutamos alapversenyt, és ha a legjobb tízben lesz, akkor indulhat a dupla pontokért sorra kerülő éremfutamban. Erre jelen állás szerint, hat futam után, minden esélye megvan, hiszen a harmadik helyen áll.

Muszáj nyernie a Benedek-csapatnak

A férfi vízilabdázókra komoly csata vár vasárnap, immár az úszók által elhagyott Olimpiai Uszodában. Benedek Tibor szövetségi kapitány csapata

egy győzelem és három döntetlen után a házigazda brazilokkal küzd

meg utolsó csoportmérkőzésén, és a meccset nem lehet félvállról venni, ugyanis a hazaiak korábban legyőzték a világbajnok szerbeket.

A magyarok programja

augusztus 14., vasárnap (zárójelben a helyi idő):
ATLÉTIKA (Szambasétány, Olimpiai Stadion)
14.30-17.30 (9.30-12.30): női maraton (Erdélyi Zsófia, Papp Krisztina, Szabó Tünde)

BIRKÓZÁS - (2-es Karióka Aréna)
15.00-18.00 (10.00-13.00): férfi kötöttfogás 75 kg (Bácsi Péter) selejtezők, elődöntők
21.00-23.45 (16.00-18.45): férfi kötöttfogás 75 kg vigaszág és éremmérkőzések

SPORTLÖVÉSZET (Olimpiai Sportlövőközpont)
14.00-16.45 (9.00-11.45): férfi kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett (Péni István, Sidi Péter), alapverseny
18.00-19.00 (13.00-14.00): férfi kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett, döntő

VITORLÁZÁS (Dicsőség Jachtkikötő)
18.00-22.30 (13.00-17.30): Finndingi (Berecz Zsombor) 9., 10. futam, férfi (Vadnai Benjámin) és női (Érdi Mária) Laser tartaléknap

VÍVÁS (3-as Karióka Aréna)
14.00-20.30 (9.00-15.30): férfi párbajtőr csapatverseny az elődöntőig (Imre Géza, Boczkó Gábor, Rédli András, tartalék: Somfai Péter), illetve mérkőzések az 5-8. helyekért
22.00-00.30 (17.00-19.30): férfi párbajtőr csapatverseny, bronzmérkőzés, döntő

VÍZILABDA (Olimpiai Uszoda)
férfi csoportmérkőzés, 5. forduló, A csoport:
HÉTFŐ 1.50 (20.50): Magyarország-Brazília

Győzelemmel a válogatott a legrosszabb esetben is második helyen zárná a csoportküzdelmeket, de akár az első pozíció is elképzelhető, ehhez azonban az ausztráloknak pontot kellene szerezniük a görögök ellen. Vereség esetén akár ki is eshet a csapat, de ez nem valószínű, ugyanis a magyarok mögött kétpontos hátránnyal jelenleg ötödik ausztrálok gólkülönbsége 11-gyel rosszabb.

Benedek Tibor csapata még csoportelső is lehet Forrás: MTI/Illyés Tibor


Atlétikában vasárnap három magyar versenyző, Erdélyi Zsófia, Papp Krisztina és Szabó Tünde lesz érdekelt, mindannyian a női maratonfutásban. A világ viszont egészen biztosan nem rájuk, hanem minden olimpia egyik legnagyobb slágerszámára, a férfi 100 méteres síkfutásra fog figyelni, amelyben a hatszoros olimpiai bajnok jamaicai Usain Bolt másodszor védheti meg a címét.